Videojáték történelem – a kezdetek

Videojáték történelem – a kezdetek

A manapság már mindenki által jól ismert videójátékokat, konzolokat rengetegen használják, de valaha felmerült bárkiben is, hogy kinek vagy kiknek köszönhetjük ezeket? Érdekel a kezdetek top 3 videójátéka? A következőkben ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat, hogy betekintést nyerhessen mindenki a videojátékok történelmébe.

Az első videójátékok és konzolok

Ralph Baer neve valószínűleg sokaknak nem ismerős, pedig számos dologban segítette effajta szórakoztatásunk fejlesztését, hiszen ő építette ki a videojáték-ipar nagy részét. Baer eredetileg tévékészülék tervező volt, de már az 1950-es években pedzegette a televízióra csatlakoztatható játékok ötletét, majd 1966-ra papíron meg is tervezte az első ilyen játékot. 1968-ra elkészült az első működő készülék, valamint azt követően megszületett első konzola is, a “Brown Box” (magyarul barna doboz).Ezek után sem pihent Baer, ugyanis kifejlesztette a Chase Game nevű videójátékot is, amely még csak két egymást „üldöző” fehér pont volt a képernyőn. Ezek után a televíziókat gyártó Magnavox szerződtette Ralph-ot, aki itt létrehozta a Brown Box egy fejlettebb, kifinomultabb formáját az Odyssey-t, ami 1972-ben jelent meg. Ez már kezdett hasonlítani a ma ismert Xbox, PlayStation és Nintendo konzolokra. 

Super Mario

A videójátékok történelmét emlegetve hatalmas hiba lenne kihagyni a ma talán legismertebb karaktert Mariot, akit Shigeru Miyamoto-nak köszönhetünk és először 1981-ben a Donkey Kong-nál Jumpman néven találkozhattunk vele. Ekkor még ács volt a foglalkozása. A Donkey Kong-ban is igazán sikeres volt, viszont később a NES (Nintendo Entertainment System) konzol megjelenésével került igazán rivaldafénybe a Super Mario Bros játékban, ott azonban foglalkozását megváltoztatták és vízvezeték-szerelő lett belőle, ebből következnek a játékban található csövek. A hősről, testvéréről Luigiról és többi társukról azóta több mesekönyv és sorozat is készült, ma már rengeteg helyen találkozhatunk velük, akár játékokban, akár a mindennapokban a különböző kereskedelmi termékeken.

Tetris

A Tetris nevű stratégiai, logikai játék, amely az egyik, ha nem a leghíresebb videojáték a világon, 1984 júniusában jelent meg Moszkvában, az Orosz Tudományos Akadémián, Alekszej Leonyidovics Pazsitnov jóvoltából. A játék lényege az, hogy a folyamatosan ereszkedő négy részből álló alakzatokat minél jobban elrendezzük úgy, hogy minél kevesebb hely maradjon az alakzatok között. Kevesen tudják, de eleinte az alakzatokból álló elkészült sorok nem tűntek el, ezért gyorsan betelt a képernyő, ebből adódóan hamar vége lett a játéknak, tehát a ma ismert pozitív és segítő sortörlő funkció csak a későbbi „bővítményekben” jelent meg. Talán nem is gondolnánk, hogy az eredetileg orosz játéknak vannak magyar gyökerei is. 1986-ban Stein Róbert, az Andromeda szoftverház alapítója is felfigyelt az ekkor még viszonylag újonnan megjelent játékra és meg akarta vásárolni. Később még egészen Moszkváig is elutazott csak azért, hogy tárgyaljon a fejlesztővel, aki nem egyezett bele a vásárlásba, ezért Stein a feltalálókat megkerülve elkezdte terjeszteni, hogy a Tetris eredetileg magyar termék, de végül sosem lett az övé. Ma a Tetris már a legalapvetőbb játékok egyike, szinte mindenhol megtalálható; online felületeken, mobil játékban, valamint különféle konzolokon is.

Pac-man

A Pac-man a Namco fejlesztése, eredetileg játékgépekre készült 1980-ban, ezért csak később jelent meg különféle platformokon, mára viszont rengeteg féle változat készült belőle. A játék célja az, hogy a sárga kis golyó megegye a labirintusban lévő pici pontokat négy szellemet elkerülve. A Pac-man Magyarországon is eléggé elterjedt lett és rengeteg olyan másolat is készült róla világszerte, amelyeknek az alapötlete ugyanaz, viszont más figurákat és pályákat alkottak hozzájuk. Népszerűségét bizonyítja, hogy készült róla egy sorozat, melynek címe „Pac-man és a szellem kaland”, majd 2015-ben egy film is, a Pixel.

Mindent összevetve a videójátékok szórakoztató és lenyűgöző találmányok, amelyek feldobhatják szabadidőnket, de okosan és mértékkel kell használni őket. Jó játékot mindenkinek!

Kiemelt kép forrása: https://ipon.hu/

Borsos Anikó Noémi

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Videojáték történelem – a kezdetek

Oszd meg a Facebook-on!

Videojáték történelem – a kezdetek

Oszd meg a Facebook-on!

X