Kapcsolódás egy óriási közösséghez

A 2023-as katolikus Ifjúsági Világtalálkozót Lisszabonban tartották augusztus 1-6. között. Sok szent származik a városból, akik közül többet megtalálhatunk az IVT védőszentjeinek sorában. Három pápa is járt a portugál fővárosban Ferenc pápa előtt, a Fatimában történt Mária-jelenések is hozzá tesznek a helyszín jelentőségéhez. Minden világtalálkozónak van egy mottója, az idei Lukács evangéliumából volt: „Mária felkelt, és sietve elindult.” A lisszaboni világtalálkozóban ez, mint egyfajta ösztönzés jelent meg, hogy keljünk fel és éljük az életünket! Az átélt élményeiről Picciano Alisiával beszélgettem.

A 2023-as világtalálkozón voltak koncertek, színielőadások, meg lehetett nézni a várost és voltak fő programok, mint a keresztút vagy a virrasztás. Minden nap részt lehetett venni reggeli misén, előtte volt meditáció kijjebb a város zajától, ahol hallgathattad a természetet és a pap prédikációját. „Ezek megmaradtak bennem, mert ezek voltak a legcsendesebb pillanatok az egész program során, ahol hallhattam a saját gondolataimat.” – mondta Alisia.

Egy másik érdekes program, a Hivatások Expója volt, ami a Vasco Da Gama parkban kapott helyet. Ez egy kapcsolódási pont volt, ahol a fiatalok beszélgethettek szerzetes- és apácarendek tagjaival, hogy ők hogyan élik meg ezt az életet.

A nagyközönség először augusztus 3-án láthatta Ferenc pápát a VII. Eduard parkban. Augusztus 4-én, délután, a keresztútra egy egész koreográfiával várták a fiatalokat, amit profi táncosok adtak elő. „Nagyon tetszett az előadás, mert átjöttek a táncosok érzelmei. A keresztút minden állomásához készült egy szép illusztráció, ami összefoglalta az adott stációt és közben a zene mindezt kiegészítette.” – mesélte Alisia. Fontos volt, hogy a stációk szövegeit különböző nyelveken olvassák föl, mint portugál, angol, spanyol, olasz, francia, így átélhetőbbé téve az élményt mindenki számára. A szövegek a fiataloknak szóltak, feldolgozva az őket érintő problémákat. A keresztút közben egy lépcsőzetes piramishoz hasonló színpadon adogatták az Ifjúsági Világtalálkozók szimbólumát, a fakeresztet, stációról stációra. Amikor véget ér egy világtalálkozó, a kereszt elkezd vándorolni plébániáról plébániára a következő helyszínig, ahova 2-3 év alatt ér el.

Augusztus 5-én került sor a virrasztásra, ami délelőtt, a tömeg zarándoklatával kezdődött a Tejo folyó partjára. „Az esti programon a Szentatya monológjai nagyon szépek voltak. Az egész világtalálkozón látszott, hogy a szívén viseli, amiket mond nekünk.” – mondta Alisia. Egy zenekar is végig kísérte az eseményt, a színpad mögött pedig drónok fényjátékával írtak szavakat az égre, a világtalálkozó fő nyelvein, mint például „Kelj fel!”, a világtalálkozó mottójára utalva.

Augusztus 6-án a reggel megint zenével indult, Dj Guilherme jóvoltából, aki főállásban egyébként pap és például az alleluja és az IVT himnuszának a remixe szólt a háttérben. Aztán 9-kor elkezdődött a pápa által tartott mise. „Különleges élmény volt másfél millió emberrel részt venni egy szentmisén.” – mondta Alisia. Az egyik célja a világtalálkozóknak az, hogy találkozz a pápával és olyan emberekkel, akik abban hisznek, amiben te. Különféle kultúrákból jönnek, mégis emiatt megértitek egymást. Idén sem maradt el az a szokás, hogy sokan vittek különféle tárgyakat, karkötőket, kis zászlókat és ezeket elcserélték. Egy ilyen világtalálkozó sokak számára meghatározó élmény.

„Ha hívő ember vagy, akkor a saját plébániádon belül mozogsz, ahol megvan a közösségélményed. Minden héten jársz misére és ez egy megszokott dologgá válik, ami már nem is különleges, de azért az életed része. Amikor elmész egy ilyen világtalálkozóra, akkor ez a monotonitás megszakad és ami a hétköznapokban el tud veszni, az itt, a nagyobb közösség miatt, kiteljesedhet. És lehet, hogy nem találkozol többet ezekkel az emberekkel, de jó érzés, hogy egy láthatatlan erő összekapcsol majd.” Persze a hitélet talán nem mindig ilyen boldog és felhőtlen, de a világtalálkozóknak pont a mindennapoktól való eltérésben van a szépsége és ez segíthet a nehézségek megélésében is. „Szerintem van a világtalálkozó előtti és az utáni idő.” – tette még hozzá Alisia.

Saád Anna