Médiatábor – Megint életre szólt!

Vége az év 9 legjobb napjának, vagyis a DUE Médiahálózat 41. kommunikációs és média szaktáborának. Az idei tábor sok szempontból különleges volt, hiszen új helyszínen, új programokkal és képzésekkel vártuk a média iránt érdeklődő fiatalokat. Idén másodjára nem csak a média, hanem az angol nyelv kedvelőinek is kedveztek a tábor szervezői.

A tábornak idén a balatonkenesei Hotel Kenese Port adott otthont közel 100 fiatalnak június 25. és július 3. között. A médiatáborban kilenc napon át szuperintenzív alap- és mesterképzésekben is részt vehettek a táborozók. A tábor első felében az alapképzések kaptak teret: újságíró-blogger, rádiós-podcaster, fotós és videós, youtuber, tiktoker csoportok közül lehetett választani. A második felében pedig a mesterképzéseké volt a főszerep.

Érkezés után Zala Orsolya, táborvezető, Dr. Szayly József, szakmai vezető és a DUE-táborok alapítója, illetve Kecskés István, a DUE elnökének tábornyitójával indult a 2022-es tábor. Délután már elkezdődtek a csoportfoglalkozások is az előre választott szakirányok szerint. Ezután következett az ismerkedő portya, aminek keretein belül Babcsány András játékai segítségével barátkoztak meg egymással a résztvevők és vicces feladatokban mutathatták meg, hogy tudnak együtt gondolkodni és alkotni.

Második nap reggel a zenés, beszélgetős Reggeli Ébresztő Műsor, a RÉM keltette az diákokat. A reggeli kómát a mindennapos Napinger kergette el. A csoportvezetők segítségével mindenki megkapta a tábor első felére vonatkozó feladatát: cikkek írását, videók forgatását, hanganyagok felvételét vagy képek készítését.

Hétfő délelőtt különleges vendégek, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai érkeztek a táborba. A táborlakók három kis csoportba kerültek, hogy minél könnyebben kipróbálhassák a különböző feladatokat. Az egyik egy kerékpáros akadálypálya volt, melynek segítségével a diákok elmélyíthették biciklis készségeiket. Ezen a pályán volt szlalomozási feladat, emelkedőre tekerés és éles kanyarok is. Ez igazi kihívás volt a résztvevőknek, de kivétel nélkül mindenki élvezte. Hétfőn este volt a tábor első mustrája. Szakál Bory és Dudás Norbi videós csoportja mutathatta be elsőként az elkészült anyagukat – amit a tábor is értékelt. Vacsora után pedig egy könnyed, de annál viccesebb program következett. A tábor belehúz vetélkedő során 3 csoportban kellett a táborozóknak különböző feladatokat teljesíteniük.

Kedden sem szenvedtünk hiányt a programokban. A mindennapi teendők mellett találkozhattunk Dr. Tebeli Izabellával: a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője szuper programokkal és remek előadásokkal vezette be a DUE táborozókat a pénz világába. Az este folyamán 3 mustrát is tartott a tábor, ahol egy újságíró, egy online újságíró és egy rádiós csoport munkáját értékelhettük közösen. Vacsora után kihirdettük a mesterképzések beosztását, utána kezdetét vette a tábor első bulija, a Felezőbuli.

Szerdától a mesterképzéseké volt a főszerep. Az alkotásokat nem is zavartuk meg csak az esti csocsóbajnoksággal és vacsora után a „Ki mit tud?” tehetségkutatójával. Rendkívül jó hangulat uralkodott el a táborban. Meglepően sok jelentkező volt akár komoly, akár vicces kategóriában. A tehetségkutató idei nyertese Varga Brigitta lett.

Másnap a táborozók serényen takarították ki a szobájukat, az előző napi sajtótájékoztatón meghirdetett tisztasági verseny miatt. A verseny zsűrijében nem csak vezetőségi tagok, de táborozók is helyet kaptak, akik közösen értékelték egymás szobáját, sőt, még a táborvezetőség szobáit is. A nap nyugalmát az esti Tábor Embere Gála kavarta fel. Idén Gyarmati Erikre érkezett a legtöbb szavaz, így ő vihette haza a vándorkupát.

Péntek reggel Prof. Dr. Balázs Géza előadásával indítottuk a napot, amit táborfotózás és flashmob követett. Délelőtt találkozhattunk a Baptista Szeretetszolgálat munkatársaival találkozhattunk, akik a Climate of Change kampány keretein belül látogattak el a táborba. Az előadás során a klímaváltozás hatásaira, többek között az éghajlatváltozás és a migráció közötti összefüggésekre világítottak rá. Délután folyamán két mesterképzés munkáját ismerhettük meg. Vacsora után pedig három választható program közül szemezgethettek a táborlakók: kertmozi, hangmozi és továbbtanulási beszélgetés.

Szombaton igazán pörgős napunk volt, szinte nem volt megállás. Egész nap bemutatók, kiállítások, mustra, díjátadók és végül egy ütős záróbuli, amivel méltóképpen zártuk le ezt a felejthetetlen 9 napot.

A Médiatábor támogatói: Pénzügyminisztérium; Nemzeti Kulturális Alap; Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács; Országos Rendőr-főkapitányság – Országos Balesetmegelőzési Bizottság; Baptista Szeretetszolgálat; Balatonkenese Önkormányzata; Hunyadi Mátyás Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, Halásztelek; Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ; InfoRádió; Right Communication; dr. Szabó Ádám; Fantastigo, Turányi Vadnay-Szabolcs; DUE Médiaügynökség; Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda; Barkóczi Csaba, Dj Jabba; Beke Károly; Cheekné Sőtér Réka; Kiss Nóra; Legyesi Gábor; Ott András.

Köszönjük a támogatást!