Mi fán terem a hálaadás?

Mi fán terem a hálaadás?

A hálaadás, angolul “Thanksgiving” talán az egyetlen olyan külföldi ünnep, amely semmilyen módon nem terjedt el hazánkban, de a legtöbb másik országban sem – ezt ugyanis csak az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában ünneplik. A hagyományok szerint minden ősszel tartják, ugyanis a lakosok a betakarítások után adtak hálát a termésért Istennek.

 

Az ünnep és története Amerikában

A mai Egyesült Államok területén az első hálaadást az egy évvel korábban Plymouth-ba érkezett telepesek ünnepelték 1621-ben, akik az európai vallásüldözések elől menekültek az „új világba”. Azonban a szerencsét próbáló csoportnak csak a fele tudott eljutni idáig; a többiek a hideg, az éhezés és mostoha környezet áldozataivá váltak. Az életben maradt 51 főt egy helyi indián törzs segítette ezekben a nehéz időkben. Nekik szeretett volna hálát adni a telepesek vezetője, William Bradford, aki egy nagy ünnepséget rendezett a Mayflower hajó fedélzetén.

Országos szinten viszont egészen 1789-ig kellett várni, ekkor hirdetett George Washington először hálaadási nemzeti ünnepnapot, de rendszeres eseménnyé sokkal később, 1863-ban vált Abraham Lincoln elnöksége alatt. Azonban több generáción kellett keresztül mennie ahhoz, hogy kialakuljon a mai dátuma, azaz november negyedik csütörtöke – ezt Franklin D. Roosevelt vezette be. Azóta viszont – a karácsony után – ez az amerikaiak második legfontosabb és legkedveltebb ünnepe, és egyben hivatalos munkaszüneti nap is.

 

Az ünnep és története Kanadában

A kanadaiak Martin Frobischer angol tengerész Új-Fundlandon tartott lakomájára vezetik vissza a hálaadást, de azt is állítják, hogy a függetlenségi háború idején a Kanadába menekült lojalisták hoztak magukkal sok, az ünnephez fűződő hagyományt.

Ami biztos, hogy az első hivatalos hálaadási ünnepélyt 1872. április 5-én tartották a walesi herceg súlyos betegségből való felépülésének alkalmából. Ezután a következő hivatalos ünnepségre csak 1879-benkerült sor, amikor a parlament nemzeti ünnepnek nyilvánította azt. Pontos időpontját ezután még többször megváltoztatták, de 1957-ben végre elnyerte a naptárban ma is ismert helyét, azaz október második hétfőjét; ez a nap azóta hivatalos munkaszüneti nap.

 

Hogyan is ünneplik a hálaadást?

Bár a két országban a hálaadásnak külön története van, és Kanadában nem is olyan fontos ünnep ez, mint Amerikában, mégis nagyjából egyféleképpen ünneplik.

Ezeken a napokon a család tagjai – még a távolabbiak is – ha tehetik, egy helyre utaznak és összeülnek vacsorára. Az ünnepi asztalon mindig található az ilyenkor tradicionális pulyka, mely annyira egybeforrt a hálaadással, hogy azt néha “Turkey Day”-nek, azaz “Pulyka-napnak” is nevezik. Ezt az ételt általában a hozzá felszolgált töltelékkel, áfonyaszósszal, krumplipürével és zöldbabbal tálalják, azonban a szintén hagyománynak számító sütőtöktorta sem marad ki a sorból.

 

Emellett érdekessége az amerikai hálaadásnapi kultusznak az is, hogy a hivatalos szabadnap utáni pénteken a boltok hatalmas kedvezményekkel várják a vásárlókat, hiszen a hálaadással a karácsonyi időszak is kezdetét veszi az Amerikai Egyesült Államokban.

                                                    Naár Barbara

 

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Mi fán terem a hálaadás?

Oszd meg a Facebook-on!

Mi fán terem a hálaadás?

Oszd meg a Facebook-on!

X