Karvaly Bence: “További nagy volumenű terveink is vannak”

Karvaly Bence: “További nagy volumenű terveink is vannak”

A DUE Mindenhol rovatban hétről hétre bemutatunk egy-egy személyt, akinek a média valamely területén sikerült maradandót alkotnia – és emellett az egyesület tagja is. Karvaly Bence marketingesként dolgozik, emellett fotózik és videózik, október 1-jétől pedig a DUE Online főszerkesztője. A kinevezéséről, a céljairól és a jövőbeli tervekről is mesél a következő interjúban.

Számítottál a kinevezésre, vagy meglepetésként ért?

Nem számítottam rá. Jani a DUE Rádió miatt – melyet Vivivel és vele szerkesztünk szeptembertől – jelezte, hogy elfoglaltságainak sűrűsödése miatt kénytelen lesz mérsékelni az egyesületnek végzett tevékenységét, így távozik a DUE Online „főszerkesztői székéből”. Azt viszont akkor még nem gondoltam, hogy a rádiós feladatokon kívül újabb kihívásokkal bővül a lista.

Mennyiben változtatta meg az életedet a kinevezés?

Nehéz megmondani. 2020 rengeteg változást hozott az életemben, szakmailag és személyesen is. Ráadásul szinte a kinevezéssel egyidőben új munkám is lett, úgyhogy rengeteg új kötelezettség és izgalmas újdonság zuhant rám egyszerre. Az biztos, hogy rendszert visz az utóbbi hetekben, hónapokban kissé kaotikussá vált életembe mindkettő. Főként délután, este és hétvégén tudok ránézni az oldalra és a DUE egyéb online felületeire – így hangolódom rá a munkanap utáni pihenésre.

Mennyi munkával jár egy online lap szerkesztése?

Ez nyilván az adott orgánumtól függ. Mint az előbb is említettem, nekem a DUE Online szerkesztésére munkaidőn túl van lehetőségem. Általában egy-két naponta foglalkozom vele egy-két órát, ritkábban van vele valamivel több munka. A szerkesztőség és a rovatvezetők rengeteg terhet levesznek a vállamról, kreatívan, lelkesen és aktívan dolgoznak: saját maguk találnak ki témákat, önállóan írják a cikkeket. De itt is szeretném megjegyezni, hogy bármikor megkereshetnek, ha probléma vagy kérdés merül fel. Igyekszem mindenben segíteni.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve? Gondolkozol bármiféle változtatáson, újításon akár rövid, akár hosszú távon?

Nagyon várom, hogy elmúljon a járványkrízis, és végre személyesen is találkozhassunk a szerkesztőséggel kisebb-nagyobb rendszerességgel. Bár most is nagyon jól dolgoznak a szerzők, de szerintem még sok kiaknázatlan lehetőség van a DUE Online-ban. Fotósként szeretnék sokkal több – lehetőleg általunk készített – képet látni az oldalon, illetve később videós tartalmakkal is bővíteném a palettát.

Szalai Bogival, a Tallózó főszerkesztőjével további nagy volumenű terveink is vannak, ám erről egyelőre nem szeretnék többet mondani, hiszen ezek kidolgozása még hátra van, ráadásul az egyesület vezetőségének jóváhagyása is szükséges – ami nyilvánvalóan nincs meg az egyelőre csupán a kettőnk fejében létező ötleteknek.

Szerinted mi kell ahhoz, hogy a DUE Online-t országszerte ismerjék és a diákok között nagy mértékben elterjedjen?

Egy jó csapat (ez adott), rengeteg trendi tartalom és sokkal erősebb jelenlét a közösségi médiában. Szerintem a médiában a legnagyobb kihívás a fiatalokat megszólítani: szinte követhetetlenül gyorsan változik, hogy mit és milyen formában hajlandóak megnézni, meghallgatni, elolvasni. Ráadásul nagyon könnyű beleesni abba a hibába, hogy görcsösen próbálunk fiatalos tartalmat gyártani, amiről süt a mesterkéltség. Az a szerencsénk, hogy a DUE Online-nál diákok írnak diákoknak. Fontos, hogy olyan cikkek szülessenek, amit a szerzők maguk is olvasnának, ha valahol szembe jönne velük – ez már jó kiindulópont lehet.

Mi a legjobb a főszerkesztőségben?

Bármikor kijavíthatom a helyesírási hibákat a cikkekben. Komolyra fordítva a szót, szerintem majdnem minden újságíró szeretne főszerkesztő lenni, hogy egy lap hangvétele és tartalma tökéletesen passzoljon hozzá. A DUE Online ebből a szempontból kicsit más: itt a legtisztább demokrácia van, bárki állhat elő ötlettel, bárki jelentkezhet egy rovatvezető vagy más szerkesztőségi tag által „meghirdetett” témára. De talán így is befolyással lehetek a portál életének alakulására. Egy biztos egy cikk születését sem fogom megakadályozni, amíg annak tartalma nem ütközik erkölcsi (vagy jogi) normába. Bízom benne, hogy jót tesz az az időszak a lapnak és a DUE-nak, amíg én vagyok az online főszerkesztő. Talán ezt a kihívás motivál a legjobban.

Ez az első ilyen megbízatásod?

Néhány évvel ezelőtt az a megtiszteltetés ért, hogy egy kedves barátommal közösen vezetőszerkesztői lehettünk egy időre a Média 2.0 blognak, ott hasonló feladatokat láttam el. Életem egyik meghatározó időszaka volt, és kedves emlékként él bennem a mai napig.

Szerinted mik azok a területek, ahol a legtöbbet tudsz majd fejlődni ebben az időszakban?

Bízom benne, hogy az idő előre haladtával egyre jobban dolgozom majd csapatban, illetve kicsit fejlesztem a vezetői képességeimet is. Talán azt is ellesem, hogyan lehet egy jó szerkesztőségi munkát kialakítani és minőségi online lapot működtetni ebben, a sajtónak nem igazán kedvező időszakban.

(Karvaly Bence, Lendvai Martin)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,023KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Karvaly Bence: “További nagy volumenű terveink is vannak”

Oszd meg a Facebook-on!

Karvaly Bence: “További nagy volumenű terveink is vannak”

Oszd meg a Facebook-on!

X