Korpa Melinda: „A legfontosabb alapokat itt tanultam meg”

Korpa Melinda: „A legfontosabb alapokat itt tanultam meg”

Az egyesület tavaly ünnepelte a 30. születésnapját. Ezért minden hónapban más-más tagot kérdezünk meg arról, hogy mit jelentett neki a DUE, hogy mit adott a karrierjéhez az egyesület és hogy mire emlékszik a DUE-táborokból. Korpa Melinda 16 éve járt először táborban, de az ott szerzett tapasztalatokat és tudást a mai napig kamatoztatja.

Hogyan ismerkedtél meg a DUE-val? 

2004-ben egy hirdetést láttam, amiben a DUE-tábort reklámozták. Azt gondoltam, milyen jó dolog ez, az újságírásról szól és még el is lehet menni a Balaton-partra táborozni. Úgyhogy anyukámtól kikönyörögtem, hogy fizesse ki a tábordíjat. A következő emlékem már az, hogy tartok a Balaton felé, tök egyedül, egy távolsági buszon.

Mi volt az első meghatározó élményed a táborban?

Hogy azon gondolkodom, mennyi hozzám hasonló fiatal van és hogy ez mennyire klassz dolog. Nagyon sok bátorságot szereztem egy tábor alatt. Megannyi tapasztalatot is; nem zavart senkit, hogy nem aludtunk, csak írtuk a cikkeket, szerkesztettünk, vitatkoztunk és újra írtuk, ha nem volt elég jó. Meghatározó és jó élmény volt a nyaraimban a DUE-tábor, ami magabiztosságot hozott és nagy örömet.

Születtek olyan barátságok, amik a mai napig tartanak?

Nagyon sok új barátot szereztem rögtön az években és ezeknek egy része még a mai napig is tart, végig kísérte az elmúlt 14-15 évemet.

Mit adott neked a DUE szakmailag? 

Sokkal több tapasztalatot és tudást szereztem, mint például kommunikáció szakon az egyetemen. A gyakorlatot a DUE-val tanultam meg, amivel aztán be mertem kopogtatni egy vidéki rádió ajtaján 17 éves koromban. Így kaptam nyári munkát szerkesztő hírolvasóként. Híreket olvashattam, nem csak kávét főztem. Ugyanezzel a magabiztosággal mertem elmenni a Magyar Televízióba később, ahol majdnem egy évig voltam híradós gyakornok. 

A DUE-ban a szakmailag legfontosabb alapokat és a hivatás iránti alázatot, tiszteletet tanultam meg. Az elején nem kell azonnal sztárriporternek lenned, ki kell járnod a magad útját és nem sajnálni az időt, energiát a tanulásra úgy, hogy közben örömet lelsz abban, amit csinálsz.

Mivel foglalkozol jelenleg? 

Most Magyarország legnagyobb távközlési szolgáltatójánál vagyok kommunikációs szakértő. Ez egy nagyon izgalmas dolog, mert számos írott és videós tartalmat készítek és szerkesztek külső és belső kommunikációs csatornákra. Itt is van DUE-s kapcsolat, mert vannak olyan feladatok, amiken néha az első tábori csoportvezetőmmel dolgozom együtt. 

Mi az első három szó, ami eszedbe jut, ha szóba kerül az egyesület?

Barátság elsősorban, aztán a szakmaiság és a felejthetetlenség.

Mit tanácsolsz a fiatal újságíró generációnak? 

Olvassanak és nézzenek videókat minél szélesebb választékban és különböző forrásokból, hogy el tudják dönteni, hogy mi az értékes és igaz, és mi az, ami esetleg nem. Bátran tanuljanak idegen nyelveket, nézzenek szét a külföldi sajtótermékek között, mert ez rengeteget tud adni. Beszélgessenek szakmabeliekkel, beszélgessenek olyan értékes szakemberekkel, akiktől tanulhatnak, és ne legyen szégyen tanulni, mert nem úgy jövünk a világra, hogy mindent tudunk, a cél, hogy folyamatosan fejlődjünk.

(Bodor Júlia)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Korpa Melinda: „A legfontosabb alapokat itt tanultam meg”

Oszd meg a Facebook-on!

Korpa Melinda: „A legfontosabb alapokat itt tanultam meg”

Oszd meg a Facebook-on!

X