Nagy Zsolt: „A DUE-nak köszönhetem a karrierem”

Nagy Zsolt: „A DUE-nak köszönhetem a karrierem”

Először táborozó volt, majd a DUE Tallózó vezető újságírója és évekig a csoportvezető a DUE Médiatáborában. A Forbes magazinnál több évig dolgozott, nemrégiben pedig a Kreatív magazin online vezető szerkesztője lett. Sokatmondó, hogy jelenlegi főnöke is csoportvezető és aktív önkéntes volt a DUE-ban korábban.  Nagy Zsolttal beszélgettünk.

-Hogyan kerültél a DUE-ba? Ki volt az első az egyesületből, akit megismertél?

-Egy rokonom megtudta, hogy vannak újságírói ambícióim, és a tudtomon kívül befizetett a 2007-es médiatáborba. Először furcsának tűnt, de végül elmentem, és tök jól sült el. Közelebbi barátságba a vonatúton először egy Csató Marci (becenevén Süni) nevű fiúval kerültem. Ő mondta el, mire számíthatok. Tőle tudtam meg, hogy az első napon annyit érdemes aludnom, amennyit csak bírok, mert kilenc napig egy másodpercet sem fogok. Igaza lett. Azóta sok év eltelt, de a mai napig többekkel összefutunk néha: Herczeg Zsoltival, Kuti Sanyival, Beke Danival, Bocz Marcival, Tóth „Tas” Petivel, és még sorolhatnám.

-Hogyan emlékszel vissza a táboraidra? Mit tanultál az évek alatt?

-Mindig rádiós újságíró csoportban voltam, először Varga G. Gábor és Korpa Melinda csoportjában. Le tudta képezni tempójában, felépítésében azt a működési rendszert, amiben a print média és a rádiók működnek, és ami ott elvárható. Szerkesztőségi megbeszélések, szerkesztőkijelölés, anyag leadása a tördelőnek határidőre – később tapasztaltam meg, hogy ezek nagyon jól leképezték a valóságos működést. Nyilván kisebb volt a tét, de mindenki hatalmas felelősségtudattal élte meg. Aztán az első tábor végén a legjobb cikk díját, ami megerősített abban, hogy nem is olyan rossz, amit csinálok. A közösség is hihetetlen volt: Süni mondta, hogy mindenki sírni fog a végén, amit nem akartam elhinni, de az utolsó napon valóban mindenki bőgött, amikor egymástól búcsúztunk. Ilyet még korábban nem láttam.

-A tábori díj után az akkori DUE Tallózóba írtál. Milyen témákkal foglalkoztál?

-Nagyjából teljesen kipipáltam, amit lehetett, nagyon vegyes témákban írtam. Voltak magyarázósabb, részletezősebb anyagaim, voltak kisebb véleménycikkeim és publikációim, előfordultak ajánlók, kritikák. Sok mindenbe belekóstoltam, sok mindenben szabad kezet kaptam.  Az egyik első cikkem a Tallózóban egy Lovasi András interjú volt, Beke Danival mentünk az akkor még létező Zöld Pardonba, ahol egy kis konténerben volt az interjú Lovasival, aki egy műtét miatt még állni is alig bírt, ezért egy matracon fekve válaszolt nekünk (vagyis Daninak, én kábé meg sem bírtam mukkanni). Az ablakon pont úgy sütött be a nap, hogy a fénytörés miatt állandóan egy szivárvány volt az arcán, ettől meg Kecskeméti Dávid (a táborok fotós csoportjának ikonikus vezetője) majdnem agybajt kapott. Ez épp az akkor teljesen megújult DUE Tallózó első számának címlapinterjúja volt.

-Mi az, ami hiányozna az életedből, ha nem lettél volna DUE-s?

A karrierem. Azt hiszem, hogy majdnem mindenkivel, akivel megismerkedtem a DUE-ban, és még ma is a szakmában dolgozik, valamilyen formában dolgoztam az elmúlt tíz évben és dolgozom ma is. Volt egy kis kitérőm, egyetemre jártam, majd 5 évig dolgoztam a Forbes-nál, és most a Kreatív magazin online vezető szerkesztője vagyok. Az újság főszerkesztője egyébként Pál Zsombor, aki szintén DUE-s volt.

(Lami Krisztofer)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
678KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Nagy Zsolt: „A DUE-nak köszönhetem a karrierem”

Oszd meg a Facebook-on!

Nagy Zsolt: „A DUE-nak köszönhetem a karrierem”

Oszd meg a Facebook-on!

X