Mit adhat ma a művészet, miért nyiss a kultúra felé?

A kultúra alakítja jelenünket, sőt, ez formálja jövőnket is – ezért is fontos, hogy kulturális örökségeinkkel foglalkozzunk. Hogyan érhet el és kerülhet közelebb ez a mai fiatalokhoz? Miért érdemes nyitni feléjük?

A rengeteg kérdés közül érdemes lehet azzal kezdeni, hogy vajon ma mi érdekelheti az embereket és mitől válhat egy alkotás érdekessé. A témakörben megkérdeztem egy dráma-ének tagozatos diákot arról, hogy mi az, amivel fel tudta kelteni az érdeklődést tevékenysége iránt. „Miután felvállaltam hibáimmal együtt önmagam, az emberek különlegesnek tartottak, érdekelte őket a művészetem, az, amit alkotok számukra. Az érzelmeimről szóló tánc és dráma felkeltette a figyelmet, bátorságommal erőt adtam másoknak” – fogalmazta meg. Mi következik ebből? Önmagunk és érzelmeink átadása jelentheti az érdekességet, vagyis maga az ember személyisége, egyénisége és története az, ami magával ragadó sok esetben.

Vannak persze olyanok is, akik kevésbé szeretik beleélni magukat a művész világába, vagy csupán nem érzik közel magukhoz. Baj lenne? Nem hiszem, mivel mindenki más, így mindenkinek más az érdeklődési köre. Miért érdemes mégis nyitni a művészeti irányok, a különböző kultúrák felé?

Egyrészt praktikus lehet – például élvezhetőbb lehet kötelező olvasmányainkat egy színdarabban látni, mint két kezünkben fogni. Egy klasszikus ilyenfajta feldolgozása jóval többet adhat a diákoknak: egyszerűbb lehet az értelmezése és szórakoztatóbb. A vizuális élmény mindig többet ad az emberekhez, mint az írott. Emellett pedig, ha megismerünk más művészeti ágazatokat, önmagunkat fejleszthetjük vele; a művészet által tanulhatunk és feldolgozhatjuk vele mindazt, amit szavakkal nem lehet kifejezni.

És mit lehet tenni a másik oldalról? Hogyan kerülhet közelebb a művész az ifjúsághoz? Úgy gondolom, hogy ma, ha a fiatalokat szeretnénk megfogni, és becsalogatni például színházakba vagy múzeumokba, akkor mindezek mellett az is fontos szempont, hogy legyen változatos, izgalmas a téma, és előny, ha a modern kor technikáival dolgozik – például, ha vetítéssel színesítik a hátteret. Tagadhatatlan, egy teljesen új világ vette kezdetét a technika elképesztően gyors fejlődésével, ezért érdemes belecsempészni az új dolgokat a hagyományos, régi közegbe.

(Kövecses Sára)