Mit mondana Harry Potter pszichológusa?

Megfordult már a fejedben, hogy milyen diagnózist állapítana meg Harry Potter pszichológusa? Milyen rejtett utalásokat tartalmaz a könyvsorozat? Most kiderül! Iskolapszichológusunk, Nagy-Kasza Tícia, valamint Balázs Fanni egészségpszichológus segítségével megvizsgáltuk az ifjú varázsló történetét pszichológiai szempontból. 

Harry Potter életének egyik legmeghatározóbb pontja, amikor 1 éves korában elhunytak a szülei. Hogyan hat valakire, ha korán elveszti a szüleit és miként befolyásolja ez a későbbi életét? És hogyan tudja ezt feldolgozni?

A pszichológiában beszélünk elsődleges kötődésről, melyben a szüleink játszanak nagyon fontos szerepet. Az anya-gyermek kapcsolat szolgál az összes későbbi kapcsolatunk modelljeként, tulajdonképpen ennek a sémájára épülhet minden más kapcsolatunk. A szülei elvesztésével megnő a valószínűsége annak, hogy egy olyan séma alakuljon ki benne, hogy a fontos személyek jelenléte nem garantált az életében. Előfordulhat, hogy nem fog tudni a későbbiekben intim kapcsolatokat megfelelően kialakítani, mert kockázatosnak ítéli meg azt, hogy újra kötődjön valakihez. Fél a személy elvesztésétől. Fennáll annak is az esélye, hogy később, ha ismét veszteségélmény éri, akkor túlságosan érzékenyen reagál rá vagy pedig próbálja kikerülni a gyászfeldolgozást. A feldolgozást segítheti egy olyan bizalmi kapcsolat, melyben önmaga lehet és ki tudja fejezni bátran az érzéseit, gondolatait. Illetve feldolgozás céljából a terápia mindenképp célszerű.

Harry Potter nevét korán megismerte az egész varázslóvilág, amikor csecsemőként sikerült „legyőznie” Voldemort Nagyurat. Ez a hírnév hatalmas elvárásokat támasztott Harry elé, elvárták tőle, hogy bizonyítson, álljon ki a Sötét Nagyúr ellen. Az efféle elvárások pozitívan hatnak a gyerekekre vagy ellenkezőleg, inkább szorongóvá teszik őket?

A kérdéssel kapcsolatban több dolog felmerülhet. Attól függ, hogy mennyire magasak mások elvárásai a gyermek képességeihez képest, illetve az sem utolsó szempont, hogy a gyermek szeretne-e megfelelni ezeknek az elvárásoknak. Ha csak mások hatására szeretne bizonyítani / teljesíteni, akkor ez a gyermek számára nagyon romboló hatású lehet. Kialakulhat a teljesítményszorongás, mely éles helyzetekben megbéníthatják a gyermeket és pont a teljesítmény romlásához vezethet. A rosszabb teljesítményt nagyon gyakran a gyermeket körülvevő felnőttek nem mindig kezelik megfelelően, például indirekten büntethetik valamivel (pl. szeretetmegvonás vagy a szülő felől érkező leértékelés).

Harry életében fontos szerepet játszanak a barátok. A történet egyik legfontosabb morális tanulságai közé tartozik, hogy az életben barátok nélkül nehezen boldogulunk, ők az egyik legfontosabb támaszaink. Miért fontos, hogy legyenek barátaink?

Barátaink fontos szerepet töltenek be az életünkben. Általában korban közel állnak hozzánk, így jellemzően ugyanazokat az élethelyzeteket élik meg, mint mi. Ilyenkor a megfelelően kialakított bizalmi kapcsolat a barátainkkal nagyon sok nehézségen átsegíthetnek.

Ugyanakkor, amint komollyá válnak a dolgok a történetben, mindent maga akar megoldani. Ezt okozhatták a korábbi traumák, esetleg a szüleitől való korai elszakadás?

A korábbi traumatikus események miatt könnyen megtanulhatta Harry, hogy tulajdonképpen csak magára számíthat a bajban. A gyermekkorában azt tanulta meg, hogy ha bajban van, akkor csak a saját képességei, saját stratégiái segítségével fogja tudni megoldani a szembejövő akadályokat. Felnőtt korban is nagy valószínűséggel ez lesz az első módszer, amihez nyúlni fog problémahelyzet esetén, miközben azóta már vannak olyan személyek az életében, akik szeretik és segítenek neki.

Azt gondolom, akik olvasták a regényeket és kicsit is odafigyeltek a főszereplő viselkedésére, a fentebb említett diagnózisok, tünetek abszolút megfigyelhetőek a jellemében. Igaz, egy kitalált szereplőről van szó, egy fiktív történetben, azonban az olvasók számára, akik hasonlókat éltek át, sokat segíthet a feldolgozásban, ha tudják sosincsenek egyedül a problémáikkal és van kihez fordulni. Már volt róla szó, de én is hangsúlyoznám: mindig merjetek segítséget kérni, akár pszichológustól is!

Horváth Ádám, Az év diákújságírója, középiskola, 2. helyezett