Nagylátószög: Rockzenészek és slammerek a Ludwig Múzeumban

Nagylátószög: Rockzenészek és slammerek a Ludwig Múzeumban

Vitáris Iván, Kemény Zsófi, Henri Gonzo és Simon Márton tart exkluzív tárlatvezetést a Nagylátószög – 120 éves a magyar film című nagyszabású kiállításon, amely átfogó képet nyújt a magyar film izgalmas történetéről a kezdetektől napjainkig. A Nemzet Filmintézet szakmai közreműködésével megvalósult, hiánypótló tárlat, melyet már több mint 15 ezren néztek meg, november közepéig látható a Ludwig Múzeumban.

A magyar film 120 éves jubileumát a Nemzeti Filmintézet sokszínű programsorozattal ünnepli, a kiemelt események egyike a Ludwig Múzeumban a Nagylátószög című kiállítás, mely a magyar filmtörténet első, nagyívű bemutatása.

A filmnek kezdettől fogva alapvető társművészete, sokszor inspirációja a zene és az irodalom. A film és a zene kapcsolata gazdag múltra tekint vissza, a némafilmek zenei kísérettel voltak láthatóak, a film zenéje a mai napig meghatározó része a filmélménynek. Köztudott, hogy a filmek megszületéséhez elengedhetetlenek a jó történetek, a jó forgatókönyvek, amelyek gyakran irodalmi művek feldolgozásai. Elsősorban ezért kérték fel a Nemzeti Filmintézet munkatársai a kortárs zene és irodalom kiválóságait különleges és személyes tárlatvezetésekre, hogy a Nagylátószög kiállítást bejárva mondják el, mutassák meg középiskolás diákoknak, hogy milyen filmélmények voltak rájuk nagy hatással és mit gondolnak a magyar filmről.

Az első tárlatvezetést Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol frontembere tartotta október 12-én nagy érdeklődés mellett, mintegy 50 résztvevőnek. „A művészetben a film és a zene kéz a kézben jár. Ahogy a képek érzéseket és pillanatokat fogalmaznak meg, úgy a zene ugyanezt teszi. A kettő együtt talán az egyik legkifinomultabb kifejezési formát hozza létre. Legyen szó nagyjátékfilmről vagy egy klipről, az egyikről eszünkbe jut a másik. Nagy utazás a Sose halunk meg-ből vagy Kőbánya blues a Kopaszkutyá-ból. Ikonikus pillanatai a magyar zene és film kapcsolatának.” – vallja Vitáris Iván, aki tárlatvezetésében a magyar film 120 évén keresztül ezt a szimbiózist járta körbe, és kitért a kifejezetten zenei filmekre is.

A további ingyenes tárlatvezetéseket, melyekre 5 fős középiskolai csoportok jelentkezését várják a szervezők Kemény Zsófi forgatókönyvíró, slammer, Henri Gonzo, a Fran Palerrmo dalszerző-gitáros frontembere és Simon Márton slammer, műfordító tartja.

Bővebb információ és jelentkezés:

https://filmarchiv.hu/hu/alapfilmek/programok/exkluziv-tarlatvezetesek-a-nagylatoszog-kiallitason-diakoknak

Nagylátószög – 120 éves a magyar film

Az első megrendezett jeleneteket is tartalmazó magyar filmet, A tánczot 1901. április 30-án mutatták be a budapesti Uránia Tudományos Színházban. Ezt az időpontot tekintjük a magyar film születésnapjának. 120 év telt el azóta, egy hosszú és fordulatos időszak, amelynek eredményeire, értékeire és kihívásaira ilyen távlatból érdemes visszapillantani. Az évforduló alkalmából a Ludwig Múzeumban megrendezett kiállítás nagyívű áttekintést nyújt a magyar mozgókép történetéről a kezdetektől napjainkig.

A tizennégy kiállítóteremben lévő tárlat gazdag fotóanyaggal, plakátokkal, a filmekben szerepelt és azokhoz kapcsolódó tárgyakkal, eszközökkel, jelmezekkel, díjakkal, magyarázatokkal, stílustörténeti összeállításokkal, vetítésekkel enged betekintést a magyar film történetébe.

A kiállításhoz minden korosztály számára változatos programok kapcsolódnak: múzeumpedagógiai foglalkozások, nyári táborok, tárlatvezetések, előadássorozat, könyvbemutatók és filmvetítések várják az érdeklődőket.

A kiállítás kurátora volt Balogh Gyöngyi, Barkóczi Janka, Boronyák Rita, Czirják Pál, Erdős Emese, Fazekas Eszter, Hussein Evin, Kurutz Márton, Löwensohn Enikő, Orosz Anna Ida, Ráduly György, Takács Rita, Torma Galina, Varga János – a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum munkatársai.

Fotók © Szabó Zsófia, Molnár Anna / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

VIDEÓ: https://youtu.be/Tl1G3mlycKw

Bővebben: https://www.ludwigmuseum.hu/kiallitas/nagylatoszog-120-eves-magyar-film

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,023KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Nagylátószög: Rockzenészek és slammerek a Ludwig Múzeumban

Oszd meg a Facebook-on!

Nagylátószög: Rockzenészek és slammerek a Ludwig Múzeumban

Oszd meg a Facebook-on!

X