Néha fel kell áldoznunk egy egeret

Néha fel kell áldoznunk egy egeret

A Tudós csajok programsorozat előadója volt a biológus és tanár dr. Mészáros Mária is. A doktornő többek között a nanorészecskékkel való célzott gyógykezelésről beszélt.

Miért ezt a területet választottad?

Gyerekkorom óra a biológia érdekelt. Akkor még nem is igazán tudtam, hogy mi leszek, de nagyon szerettem az állatokkal és növényekkel foglalkozni a kertben. Ötödikben kaptam egy biológia szakos osztályfőnököt, akivel erdei iskolába, programokra és előadásokra jártunk. Ez erősítette meg benne azt, hogy én ezzel szeretnék foglalkozni a későbbiekben. A gimnáziumban ez a cél megmaradt bennem. Aztán egyetemen rájöttem arra, hogy amit gondoltam az ökológiáról, az teljes ellentéte volt a valóságnak. A neurobiológia előadások nagyon érdekesek voltak, ezért választottam ezt a szakirányt később.

Volt olyan, hogy valamilyen projekt vagy kutatás nem sikerült? Hogyan léptél tovább?

Az ember, ha nem sikerül valami, akkor általában csapkod, hisztizik. Aztán egy önvizsgálatot csinál, hogy mit is rontott el, vagy mit lehetett volna másképp csinálni. Egyszer volt egy kutatásunk, ahol rosszul készítettük el az oldatot. Ez az oldat folyamatosan pusztította a nevelt sejtjeinket – mindent megnéztünk, hogy mi lehet a probléma. Nagyon sok időbe telt, mire rájöttünk, hogy hiányzott belőle a só. Ez benne van, de tovább kell lépni ezeken a dolgokon.

Mi a legjobb a biológiában?

Engem az motivál, hogy mindig újat lehet tanulni. Mindig más és más történik, új felfedezéseket lehet elérni. Gimiseknek azt szokták mondani, hogy ha informatikus szeretnél lenni, akkor rá kell feküdni a matekra. Azonban ez a biológiában nem így van. Itt nyelveket kell beszélni – angolul vannak a cikkek, tanulmányok. Fizikát, matekot nagyon tudni kell. Ha ezeket az ember tudja, akkor könnyebben tud boldogulni és fejlődni. Nyilván itt is a biológia legfontosabb, de ezeket sok más tárgy is kiegészíti. Én azért szeretem a biológiát, mert itt nem lehet mellébeszélni. Ez például a bölcsészeknél nem mindig igaz – mire gondolt a költő? Ebbe bele lehet magyarázni mindent. Itt, ha valamit állítunk, arra bizonyítékot kell találni – kísérletekkel bizonyítani kell.

Hogyan osztod be az idődet?

Mindig rangsorolni kell, ez nem csak a ránk igaz, hanem mindenkire. Nálunk is vannak leadási határidők, amiket be kell tartani. Mindig előre kell tervezni, ha az ember nem szeretne hétvégén is a laborban lenni.

Van-e tanácsod azoknak, akik a biológiát szeretnék pályaként választani?

Az érdeklődés a legfontosabb. Ebben a szakmában nagyon sok dologhoz kell érteni. Biológia, kémia, fizika, matematika és idegen nyelvek. De ami talán a legfontosabb az az, hogy talpraesettnek és kreatívnak kell lenni. Ha valakiben ezek megvannak, akkor teljesíteni fog tudni.


A cikket a Nemzeti Tehetség Program, a Miniszterelnökség, és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatja

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Néha fel kell áldoznunk egy egeret

Oszd meg a Facebook-on!

Néha fel kell áldoznunk egy egeret

Oszd meg a Facebook-on!

X