Nyaraláskor is környezettudatosan? 10+1 tipp utazáshoz!

Nyaraláskor is környezettudatosan? 10+1 tipp utazáshoz!

 

Közismert, hogy a turisztikai ipar jelentősen megterheli környezetünket. Bár egyre többen aggódunk környezetünk állapota miatt, kevesen vagyunk hajlandók üdülési szokásainkon változtatni, részben mert a tervezett élmény túlságosan is vonzó számunkra, részben mert az alternatív lehetőségek számunkra esetleg túl nagy kihívást jelentenek, vagy drágák. De azért nem ennyire reménytelen a helyzet!

Elhoztunk nektek néhány tippet arra, hogyan tudtok nyaralás alatt is környezettudatosok maradni!

  1. Használjuk a lehető legkevésbé szennyező közlekedési eszközt! 

A repülőgépek rengeteg energiát használnak a fel- és leszálláshoz. A Climate Action Network Europe ezért azt javasolja, hogy 1000 kilométeres távolság alatt egyáltalán ne utazzunk repülővel. Az autók ugyancsak rengeteget szennyeznek, legjobb hát, ha busszal, vagy még inkább, ha vonattal utazunk.

  1. Ha mégis repülünk.

Utazzunk economy osztályon vagy fapados légitársasággal, kis csomaggal. A fapados légitársaságok járatain kevesebb az üresen maradt hely, több utas utazik együtt egy gépen, nincs „ingyenes” sok hulladékot termelő étkeztetés és a feladott poggyász külön díja is arra sarkall, hogy kevesebb holmit vigyünk magunkkal. Próbáljuk kerülni az első és business osztályokat.

Ne feledjük: Maga az eljutás is az utazás része lehet, egy kaland, ismerkedés  a kultúrával, nem csak egy szükséges nyűg, hogy eljussunk a célodhoz!

  1. Hol szálljunk meg?

Luxusszálloda láncok helyett támogassuk a helyi szállásadókat, így közvetlenül a helyi gazdaságot finanszírozzuk, és az élmény is sokkal közvetlenebb.

A bátrabbak kipróbálhatják a kanapészörfölést vagy az úgynevezett house sittinget, amikor valakinek a házára vagy házi állatára vigyázhatunk, de akár el is cserélhetjük otthonunkat egy másik családdal (home swapping).

Sátorozzunk a családdal, párunkkal vagy egyedül, de arra ügyeljünk,  hogy a nyaralás végén ne csak a sátorfánkat szedjük, de a szemetünket is!

Ha mégis szállodát választjuk, keressük kifejezetten az „öko hoteleket”, de mindenhol jelezhetjük a recepción, hogy ne cseréljék naponta az ágyneműt és a törölközőt. Használjuk a szállodai helyett saját fogkefénket fogkrémünket, és utasítsuk vissza az egyszerhasználatos, kis csomagolású termékeket, bármennyire is csábító tudnak lenni ezek a mini üvegek.

  1. Hogyan pakoljunk?

Az utazásra való pakolás kicsit olyan, mint az impulzus vásárlás a saját gardróbunkból, fürdőszobánkból. Egy csomó felesleges dolgot szuszakolunk a táskánkba.

Ha először indulunk nyaralni érdemes próbapakolást tartani egy héttel az utazás előtt. Pár nap múlva pakoljunk ki mindent, és gondoljuk át, mik azok a dolgok, amik a legjobban hiányoztak számunkra abban a pár napban, és azokat hagyjuk meg.

  1. Mit vigyél magaddal?

Ruhák és cipők – Legyenek összeillők, több funkciósak. Így nem csak kevesebbet kell cipelnünk, de minél kisebb csomaggal utazunk, annál kisebb a környezetterhelésünk is. Sőt! Sokszor a poggyász ára többe kerül, mint maga a repülőjegy.

Saját kulacs – Utazás közben talán a legfontosabb. Drasztikusan csökkenthető a műanyag palackok mennyisége. Repülőre is vigyünk magaddal és töltsük meg az átvilágítás után.

Egy doboz és evőeszköz készlet– az éttermi maradékoknak, az utcán vásárolt ételeknek remek szolgálatot fog tenni. Persze az étel romlandóságra azért ügyelni kell!

Saját zacskó – mindegy hogy ez műanyag, ami már régóta meg van vagy textil, a lényeg, hogy annyiszor használjuk, ahányszor csak tudjuk és ne kerüljön hozzánk újabb egyszer-használatos verzió.

Forrás: Hulladékmentes.hu

Szappan – egészségesebb, beszerezhető csomagolás nélkül, nem cipelünk vizet a tusfürdős tubusban. Felvihető repülőre és kisebb helyen is elfér. Hasonlóan a krémdezodorhoz, illetve  a szilárd samponhoz és balzsamhoz.

  1. Fogyasszunk helyben termett élelmiszert! 

Kísérletezzünk a helyi ízekkel. „Biztonságos” gyorséttermek helyett próbáljuk ki a helyi alapanyagokból készül, helyi ételeket, idény gyümölcsöket, látogassunk el piacokra. Ha helyi termelőktől vásárolunk, őket támogatjuk pénzünkkel.

  1. Csak fényképeket hozzunk, és csak a lábnyomunkat hagyjuk magunk után! 

A természetből származó relikviák – kagylók, koralldarabok – elcsenése bocsánatos bűnnek tűnik, de ha lazán kezeljük a szabályokat, mindenki más is úgy tesz majd. Álljunk ellen a kísértésnek, és inkább csak fényképezzük le a kiszemelt kincset!

Ugyanígy, lehet, hogy számodra megváltás a tengert/óceánt meglátni, de ha otthagyod a szemetedet, az bizony rontja a hely ökoszisztémáját, és súlyos károkat okozol vele.

  1. Mit (ne)vásároljunk?

Egzotikus tárgyak – Sokaknak csábító a tudat, hogy olyan egzotikus tárgyat szereznek meg, amilyen otthon senkinek nincs (elefántcsont, korall stb.). Ne vegyünk ilyesmit, mert amíg van kereslet, az orvvadászok és tolvajok nem hagynak fel a természet fosztogatásával.

Olcsó, műanyag, haszontalan szuvenírek – Mielőtt elcsábulunk, gondoljuk végig, hogy szükségünk van-e rá, vagy csak egy újabb porfogó, majd pár év múlva hulladék lesz.

Csomagolt snackek, szendvicsek, édességek– Egy kis előkészülettel és odafigyeléssel jelentősen csökkenthető a számuk.  Buszútra, repülőre vagy bármivel utazzunk is, vihetünk saját elemózsiát.

Útikönyvek – kölcsönözzünk a könyvtárból, ha csak egyszer használnánk. Ebben általában térkép is van, így nem kell elvennünk az ingyenes, eldobható, reklámmal teli térképeket a desztinációnkon. De ma már számos, hasznos applikáció (Sygic, maps.me) áll rendelkezésünkre, hogy ne tévedjünk el. Vagy használjuk a régi módszert, és kérdezzük a helyieket.

  1. Milyen programokra (ne)fizessünk be? 

Instant élmények – Kerüljük a kompakt, turistáknak szóló, előre gyártott élményeket és azolyan „kötelező” programokat, amelyek az élőlények kizsákmányolásával járnak, melyek különösen egzotikus országokban nagyon kecsegtetőek (pl.: delfinárium, aquaworld, majmokkal való fotózkodás)

Ha nem saját szervezésben utazunk, válasszunk olyan utazási irodát, túraszervező céget vagy lehetőleg helyi túravezetőt, aki hozzánk hasonlóan felelős a témában és a gazdasági haszon mellett a tevékenysége környezeti és etikai hatásával is számol.

  1. Takarékoskodjunk a készletekkel! 

Tiszta ivóvizet sok helyen nehéz találni, gondoljuk át tehát, hogyan takarékoskodhatunk. Tusoljunk kevesebbet és rövidebben, és zárjuk el a vízcsapot miközben fogat mosunk!
Kapcsoljuk le a villanyt és a légkondicionálót, amikor kimegyünk a szobából!

+1. Sétáljunk, amikor csak teheted!

Gyalogoljunk, ahova lehet. Kitűnő mozgás, látni is többet lehet így, és a legjobb, hogy ingyen van! A legtöbb helyen van mód bicikli kölcsönzésére is, távolabbi úticélokra pedig taxi, turista busz helyett használjuk a helyi tömegközlekedést, ami nem csak környezetkímélő és olcsóbb, hanem lehetőséget ad a helyiekkel való találkozásra.

És a ráadás: mindig maradj a turistaúton!

Nem vagy Magellán! Az a hajó már elment, és elég kicsi az esélye, hogy
felfedezetlen területeket találj. A kijelölt utakon maradni biztosíték arra, hogy nem zavarsz meg veszélyeztetett fajokat, nem taposol el ritka növényeket, de arra is, hogy nem trappolsz át valaki kertjén.

Ne feledjük, bárhova is megyünk nem csak magunkat, hanem országunkat, kultúránkat is képviseljük és utazhatunk úgy is, hogy nem a szemetünket és a kizsákmányolás nyomait hagyjuk magunk után!

Bihari Bernadett Luca

Forrás: utazaskatalogus.hu , tudasvasarlo.hu , hulladekmentes.hu

A rovatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatja

 

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,023KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Nyaraláskor is környezettudatosan? 10+1 tipp utazáshoz!

Oszd meg a Facebook-on!

Nyaraláskor is környezettudatosan? 10+1 tipp utazáshoz!

Oszd meg a Facebook-on!

X