Olimpia: mit várjunk a magyar sportolóktól?

Célegyenesbe fordult a felkészülés a 2024-es párizsi olimpiára. A DUE Tallózóban rendszeresen foglalkozunk a világ legnagyobb sporteseményével, hiszen a magyar sportolók és szurkolók egyaránt nagy reményekkel és izgalmakkal várják, hogy sportolóink harcba szálljanak a minél jobb eredményekért. Hétről hétre gyűlnek a kvóták, márciusban már foglalkoztunk vele, mit érdemes tudni a magyar olimpiai csapat esélyeiről, összeállításáról, most az újonnan megszerzett kvótákat számba véve latolgatjuk tovább az esélyeket.

Kézilabda

Nem mehetünk el szó nélkül a magyar férfi kézilabda-válogatott hatalmas küzdelme és sikere mellett a Tatabányán megrendezett olimpiai selejtezőn. A magyar csapat harmadik, sorsdöntő mérkőzését a portugál válogatottal játszotta, amely fordulatos, végig kiélezett küzdelmet hozott. A hazai közönség elképesztő hangulatot teremtett, a mieink telt ház előtt 30–27-re a nyertek, így 12 év után visszatérhet az olimpiára a férficsapat.

Legutóbb 2012-ben, Londonban a torna negyedik helyét szerezte meg a válogatott, a mostani eredmény nagyban függhet a csoportsorsolástól, de az biztosan elmondható, hogy a selejtezőket és a csapategységet, a fiúk elszántságát látva szép reménykedve várhatjuk a mérkőzéseket.

A női kézilabda-válogatott sorsa az áprilisi olimpiai selejtezőtornán dől el: bízunk benne, hogy április 16-án, az olimpiai csoportok sorsolásakor a nőkre is kell figyelnünk.

Vívás

Ebben a sportágban hagyományosan sikeresek vagyunk az ötkarikás játékokon: 38 arany, 24 ezüst és 28 bronzérmünkkel az összesített éremtáblázat harmadik helyén állunk, csak Olaszország és Franciaország előz meg minket. Huszonnyolc év után történik meg újra, hogy minden fegyvernemben van indulónk.

Ezek után okkal reménykedhetünk, hogy idén is nagy befolyással lehet érmeink alakulására a sportág. De vajon hány érmet szerezhetünk összesen?

Az olimpiát megelőző világbajnokságokon az olimpián szereplő sportágakban tizenöt érmet, köztük hat aranyat szereztünk. Ez bátran tekinthető pozitív előjelnek. A 2021-es tokiói tornán 6 aranyat és 7-7 ezüst- és bronzérmet gyűjtöttünk, 2016-ban Rióban pedig 8 aranyat, 3 ezüstöt és 4 bronzot.

Úszás

Úszóink közül a 2023-as fukuokai világbajnokságon 200 méter háton első Kós Hubert nem utazott el a legutóbbi, dohai világbajnokságra, azonban az olimpiára gőzerővel készül. Ez szintén elmondható Milák Kristófról, aki lehetetlent nem ismerve edz a párizsi játékokra. Vajon újra olimpiai csúcsot tud úszni?

Ugyanúgy biztató eredményre számíthatunk Rasovszky Kristóftól nyílt vízi úszásban, aki a 2024-es februári világbajnokságon megnyerte a tízkilométeres versenyt. A magyar úszó így másodszor lett világbajnok, de először olimpiai távon. Betlehem Dávid jó formája is bizakodásra adhat okot. Bár a világbajnokságon „csak” a hatodik helyen zárt, a verseny jelentős részében ő és Rasovszky voltak az első két helyen. Egy jól sikerült felkészülés akár ott tarthatja a táv végéig is.

Vitorlázás

Érdi Mária vitorlázásban tavaly világbajnoki az év elején Európa-bajnoki címet szerzett, úgyhogy mindenképp számolni kell vele az érmekért zajló küzdelmekben. A férfiaknak is szurkolhatunk majd ebben a számban, ugyanis Vadnai Jonatán szintén az Európa-bajnokságon szerzett ezüstérmet, így ő is vízre szállhat majd Marseille-ben. Érdekesség, hogy bár hivatalosan Párizs rendezi az olimpiát, a szörfversenyeket mégis a francia tengerentúli területen, Tahitin rendezik meg.

Kajak-kenu

Kedvező a helyzet kajak-kenuban is, ugyanis az olimpián egyesben és kajak kettesben egy nemzet két hajót is indíthat. Persze nincs arra garancia, hogy a kajak-kenuban kiemelkedő magyarok az arany- és az ezüstérmet is elhozzák, de bizakodóak lehetünk, hiszen a 2021-es tokiói nyári olimpián 3 aranyat, 2 ezüstöt és 1 bronzérmet szolgáltattak kajak-kenusaink az összesen megszerzett 20 érmünkből.

Birkózás

Birkózóinkat sem hagyhatjuk ki a sorból, ugyanis éremre számíthatunk Muszukajev Iszmailtől. Joggal félhetnek az ellenfelek Losonczi Dávidtól is, aki világbajnokként várja majd az olimpiát.

Már csak kevesebb, mint 4 hónap van hátra, hogy Párizsban elkezdődjenek az ötkarikás játékok. Bízunk benn, hogy ez az olimpia is tovább öregbíti a magyar sport hírnevét. Addig is ne habozz, töltsd ki a Magyar Olimpiai Csapat Nagy Diák Tesztjét, és tudj meg még többet a magyarok olimpiai sikereiről, eredményeiről!

Itt találsz segítséget a teszthez: Team Hungary az Instán, Team Hungary a TikTokon, Team Hungary a Facebookon!

A Magyar Olimpiai Csapat Nagy Diák Tesztjét a Magyar Olimpiai Bizottság támogatja:

A Magyar Olimpiai Csapat támogatói:

 

Magyar Olimpiai Csapat Nagy Diák Tesztje játék médiapartnerei a Ringier Sports Media Hungary Kft. és a Blikk Kft.

(Bodor Julcsi)
Képek: MTI Fotó: Földi Imre, Kovács Tamás