Online ragadozók – grooming ajándékba csomagolva

„Ne állj szóba idegenekkel!” – legalább egyszer minden gyerek hallja ezt, mielőtt leengednék a játszótérre, elmenne az iskolába vagy a boltba a sarokra. Ez egy nevelési lépés az ellen, hogy elkerüljék a rossz szándékú közeledéseket. A gond azonban az, hogy napjainkban már nem csak az utcákon kell megóvni a fiatalokat, hanem az online térben is, hiszen a bűnözőknek elég egy profil mögé rejtőznie, és az óvatlan felhasználóból könnyen áldozat lehet.

Mi az a grooming?

A ,,grooming”, magyarul ,,becserkészés” egy olyan folyamat, amely során az elkövető gyerekeket hálóz be az interneten keresztül, szexuális kihasználás céljával. Mindezt lassan teszi, mialatt egy bizalmi, affektív kapcsolatot épít ki áldozatával. Nulladik lépésként a lehető legtöbb információt megszerzi a kiszemeltről: ki ő, mit szeret, milyen témák érdeklik, milyen a stílusa – erre pedig szinte megterített asztal a közösségi média, különösen annak felelőtlen használata (például képekkel, publikus profillal).

Az első lépés

Az elkövető általában álprofilt használ, gyakran hasonló korúnak álcázva magát. A behálózás nagyon sok felületen történhet, a közösségi média mellett akár társkereső oldalakon vagy online játékok fórumain is. A „közös téma” könnyen elaltatja a gyanút, mikor felveszi áldozatával a kapcsolatot, ezzel a tudatosan felépített hamis személyiséggel pedig egyre közelebb férkőzik hozzá.

Kedves, törődő, figyelmes

Pozitív visszajelzéseket küld, folyamatosan érezteti feltétlen szeretetét – akár rajongását –, hogy szimpátiát ébresszen, ezt pedig eszközként tudja használni majd arra, hogy később nehezen lehessen neki nemet mondani. Kezdetben csupán kis szívességekre kéri az áldozatát, aki ezt gyakran annak ellenére is megteszi, hogy kényelmetlen számára, hiszen cserébe figyelmet és törődést kap. Ezután fokozatosan hozzászoktatja, hogy ezeket akár akarata ellenére is teljesítse, miközben egyre nagyobb dolgokat kér tőle. Emellett rendszeresen erőltet online beszélgetést, de kérhet személyes találkozót, randevút is, ahol igyekszik elérni a testi kontaktust (például ölelget, fogdos, meg akar csókolni). Ajándékokat, akár pénzt is küld.

Tagadásra érzelmi zsarolás

Ha mégis nemet mond az áldozat, az elkövető manipulációval, érzelmi zsarolással vagy akár fenyegetéssel is reagálhat, ezzel patthelyzetbe és elbizonytalanodásra kényszerítve őt.

A chatelések folyamán a szexuális témákat erőlteti, előbb-utóbb pedig pornográf tartalmakat, intim fotókat, videókat küldözget és ugyanerre kéri áldozatát.

Mit lehet tenni ellene?

Szülőként, ha a gyermek már használ okos készülékeket, érdemes beszélgetni velük, figyelmeztetni őket és lefektetni szabályokat a biztonságos internethasználattal kapcsolatban.

A fiatalok számára pedig a legfontosabb tanács, hogy felelősen használjanak minden online platformot, már az is sokat segíthet, ha a profilunkat nyilvánosról privátra állítjuk és nem adunk ki magunkról semmilyen személyes, intim információt.

A sexting, a zsarolás és a zaklatás minden formája bűncselekménynek minősül, ha ilyennel kerülsz szembe, meg van az esélye, hogy áldozat vagy (vagy a gyereked), ilyenkor minél előbb érdemes felkeresni egy felnőttet vagy a hatóságokat, és segítséget kérni. Ezt megteheted például az ingyenesen hívható Kék Vonal-on is.

(Németh Fruzsi)