Diákhitellel könnyebb a továbbtanulás

Egyetemre, főiskolára készülsz vagy már hallgató vagy, de túl magasak a költségeid? Szeretnél háttérproblémák nélkül fókuszálni a tanulmányaidra? Van egyszerű megoldás az anyagi dilemmáidra, mégpedig a diákhitel, ami jó lehetőség minden hallgató számára. E kedvező hitelforma már több mint húsz éve áll a főiskolások, egyetemisták rendelkezésére. A témával kapcsolatban Túri Anikót, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkárát kérdeztük.

Milyen diákhitel típusok vannak?

Kétféle hallgatói hitel van. A szabad felhasználású Diákhitelt (Diákhitel 1) bárki igénybe veheti, aki aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik. Bármire fel lehet használni, így megkönnyíti azoknak a felsőoktatási intézménybe jelentkezőknek a helyzetét, akik nem tudják fedezni a továbbtanulásuk alatt például a lakhatásuk költségeit vagy egyéb kiadásaikat. A Diákhitel 1 havi részletekben (2 szemeszter * 5 hónap) vagy félévente egy összegben vehető fel. Maximális összege havonta 150.000 forint, tanulmányi félévenként legfeljebb 750.000 forint.

A kötött felhasználású Diákhitelre (Diákhitel 2) az önköltséges és a részösztöndíjas hallgatók jogosultak, és kizárólag a képzési költségek finanszírozására használhatják fel. Pontosan akkora összeget igényelhet a hallgató, amekkora a képzésének aktuális költsége, és ezt az összeget közvetlenül a felsőoktatási intézmény számlájára utalja át a Diákhitel Központ. A képzés díjánál nem lehet magasabb az igényelt hitelösszeg. Lehetőség van azonban egyidejűleg mindkét hiteltípus felvételére.

Hogyan lehet igényelni a szabad felhasználású diákhitelt?

Akinek van Ügyfélkapu hozzáférése, az online módon igényelheti, de lehet személyesen, papír alapú adatlap leadásával is kérelmezni. Az igénylést a Diákhitel Direkt felületén vagy a Neptun rendszerben lehet elindítani. Nincs hitelbírálat, nem kell hozzá kezes vagy fedezet.

Lehet módosítani az igényelt hitelösszeget?

A Diákhitel 1 igényelt összege rugalmasan, akár félévente módosítható az aktuális igényeknek megfelelően a maximálisan kérhető összeg erejéig. A Diákhitel 2 csak a tandíj összegének változásakor módosítható.

Mekkora kamatot és milyen költségeket kell fizetni?

A Diákhitel 1 változó kamatozású, a kamatát félévente állapítják meg a jogszabályban meghatározottak szerint. A Diákhitel 1 kamata az állami szerepvállalásnak is köszönhetően alacsony, különösen más, fedezet nélküli piaci hitel kamatával összehasonlítva. Jelenleg ez 7,9%.

A Diákhitel 2 esetében a kamat 0%, mivel az állam átvállalja a kamatteher megfizetését. A kamat mellett egyéb költségek nincsenek.

Hány éves korig vehető igénybe a diákhitel?

Az igénylés korhatára mindkét diákhitel típus esetében 45 év. A folyamatban lévő diákhitel esetén a 45. életév betöltésének időpontját követő tanulmányi félévben már nem folyósít a Diákhitel Központ.

Mikor kell megkezdeni a hitel törlesztését és mitől függ a törlesztés összege?

A diákhitel törlesztését a tanulmányok befejezése után, de legkésőbb 45 éves korban kell megkezdeni. A törlesztés a hitelfelvevő jövedelméhez igazodik, ezért nincs konkrét futamideje. A Diákhitel 1 esetében a törlesztőrészlet meghatározása az első két évben a minimálbér, azt követően pedig a hitelfelvevő két évvel korábbi jövedelme alapján történik, alapesetben a havi jövedelem 6 százaléka.

A Diákhitel 2-nél a törlesztés szintén elsődlegesen az adós jövedelmétől függ, de legalább a korábbi havi jövedelem 4-11%-a, és a felhalmozott adósság összegétől függően változik. 1.000.000 Ft tartozás alatt 4%, 4.000.000 Ft felett 11%.

A minimálbér és a jövedelem változása miatt a törlesztőrészlet évente változhat, a következő évre vonatkozó részletről decemberben küld értesítést a Diákhitel Központ. Fontos, hogy a havi fizetési kötelezettség befizetése mellett bármikor lehet díjmentesen előtörlesztést teljesíteni.

Milyen kedvezményeket vehetnek igénybe a gyermeket vállaló adósok?

2018. január 1-jétől a diákhitellel rendelkező fiatal nő várandósságának 91. napjától kezdve három évre felfüggesztheti hitelének törlesztését. Az anya második gyermekének megszületésekor vagy örökbefogadásakor a fennálló tartozásának fele, míg a harmadik gyermeke megszületésekor a teljes tartozása elengedésre kerül. A támogatás összegének megállapításánál figyelembe kell venni az igénylő korábban született gyermekeit is. A kedvezmények vonatkoznak mindkét diákhitel típusra. Ugyanazon gyermek támogatására azonban kizárólag egy alkalommal és egy hallgatói hitel vonatkozásában folyósítható a gyermektámogatás.

Külföldi tanulmányokhoz is igényelhető diákhitel?

EGT (Európai Gazdasági Térség) országban működő felsőoktatási intézményben folytatott képzéshez is felvehető a Diákhitel 1 olyan képzés esetén, amely Magyarországon elismerhető felsőfokú végzettséget ad. EGT felsőoktatási intézményben résztanulmányok folytatásához kétszeres összegben vehető igénybe a szabad felhasználású hallgatói hitel, azaz akár évi 3 millió forintot is lehet igényelni.