Pénzügyekből tuti! Pénzügyi tudatossági nap a Médiatáborban

Pénzügyi napot tartottak 2022. június 28-án a DUE Kommunikációs és Média Szaktáborában. Dr. Tebeli Izabella, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője szuper programokkal és remek előadásokkal vezette be a DUE táborozókat a pénz világába.

A Pénzügyi Tudatosság Program keretein belül a táborlakók megtanulhatták, hogy mi az infláció és valuta fogalma, továbbá azt is, hogy milyen adó, biztosítás és befektetés típusok vannak. Ezen kívül azzal is foglalkoztak, hogy milyen szerepe van a Magyar Nemzeti Banknak Magyarország pénzügyi életében és monetáris politikájában egyaránt.

Az előadás után kreatív, játékos feladatokkal mélyíthették el a tudásukat a táborozók. A diákok 5-6 fős csoportokba osztódtak, majd a csapatnév választás után készíteniük kellett egy plakátot azzal kapcsolatban, hogy hogyan népszerűsítenék a bankkártya használatát az idős, nyugdíjas emberek körében. Ezt a feladatot nagyon sokszínűen és változatosan mutatták be a diákok, a győztesek végül a The NAW és a PénzÜgyesek nevű csapatok lettek.

A következő feladat során a csapatok egy-egy családot szimbolizáltak és különböző kérdések megválaszolása után, pénzjutalomban részesültek vagy éppen pénzt veszthettek. Végül az a csapat nyert, aki a legtöbb pénzt gyűjtötte össze. A feladatban a családnak olyan kérdésekben kellett dönteni, hogy kötnek-e életbiztosítást, felveszik-e CSOK-ot, kötnek-e cascót az újonnan vásárolt gépjárműre, vagy éppen milyen típusú befektetésbe teszik a pénzüket.

A pénz az életünk szerves része, mégis kevés olyan ember van, aki igazán jól tud vele bánni. Sok tévhit, kétely és kérdés övezi ezt a világot a fiatalok körében, de ez a program nagyon sokszínű és változatos formában adta át a megfelelő ismereteket a DUE táborozóknak, amely a Pénzügyminisztérium támogatásával valósult meg. Ezúton is köszönjük nekik ezt a szuper lehetőséget.