Bankkártya kisokos – minden, amit tudni érdemes

A bankkártyás fizetés mára talán az egyik legelterjedtebb fizetési formává vált. Egyszerű, gyors és kényelmes használata miatt igen közkedvelt, a mindennapi életben pedig már-már elkerülhetetlen használata. A téma különösen fontos a mai világban, a március 6-10. között megrendezésre kerülő PÉNZ7 egyik kiemelt témája is ez lesz, „Korszerű pénzkezelés – Pénzügyi biztonság a kibertérben” néven. De mit érdemes tudni a különböző bankkártyákról? Mennyire biztonságosak? Tóth Tibort, a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkárát kérdeztük.

Hány éves kortól lehet bankkártyát igényelni?

Bankszámlája, diákszámlája már egészen fiatal kortól lehet a gyerekeknek. Egyes pénzintézetek már 6 éves kortól is kínálnak bankszámlákat, de az ezekhez tartozó kártyát legkorábban 14 éves kortól lehet igényelni. A gyermekek, diákok számára kifejlesztett számlák bizonyos szolgáltatásokat csak korlátozottan vagy egyáltalán nem nyújtanak. Ennek célja, hogy megóvja az érintetteket a meggondolatlan döntésektől. Így tehát egészen 14 éves korig csak a szülők segítségével, közösen intézhetőek a pénzügyek. Tehát a diákszámlák csak szülői hozzájárulással és közreműködéssel nyithatóak meg, ám egy bizonyos életkor felett a diák már önállóan is kezelheti a pénzét.

Miért érheti meg bankkártyát csináltatnia valakinek?

A bankkártyával történő vásárlás rendkívül gyors, egyszerű és biztonságos. Az érintéses fizetés gyorsütemű elterjedése minimálisra csökkentette a fizetési folyamatot, egyetlen érintéssel, akár 2-3 másodperc alatt végbemegy a tranzakció, és a kisösszegű, 15.000 forint alatti fizetések esetén még csak PIN kódot sem kell használni. A fiatalok esetében az is fontos, hogy az iskolai büfékben is tudnak vele fizetni és a fizetés gyorsasága (nem kell visszaadással bíbelődni) a rövid óraközi szünetekben nagyjából kétszer annyi diák kiszolgálását teszi lehetővé. A bankkártya-használat másik óriási előnye, hogy a beépített biztonsági azonosítók miatt – körültekintő használat mellett – ez az egyik legbiztonságosabb fizetési mód. A készpénzzel ellentétben, ha a kártyánkat ellopják, azt azonnal le lehet tiltani, így a további veszteségeinket minimalizálhatjuk. Szintén hatalmas előny a készpénzhez képest, hogy praktikus és kis helyen elfér.

A fizikai plasztikkártya vagy digitalizált, mobilos bankkártya használata praktikusabb?

A mobilos, digitalizált bankkártyák egyszerre alkalmasak biztonságos online vásárlásra, okostelefonos fizetésre, de akár készpénzfelvételre is. Tehát ezek praktikusabbak, hiszen nem kell magunknál tartani pluszban fizikai bankkártyát is. A digitalizált bankkártyák gyakorlatilag a hagyományos plasztikkártyák megfelelői a telefonunkba költöztetve. A biztonságot tekintve annyiban biztonságosabb, hogy a fizetés során nem másolhatóak és használhatóak fel bűnözői csoportok által. .

Tudunk már mindenhol bankkártyával vagy mobillal fizetni?

Valójában már 2021. január 1-től – mindenhol, ahol van online pénztárgép – kötelező lehetőséget biztosítani a bankkártyás, valamint az elektronikus fizetési módok használatára. Ez a gyakorlatban a kártyás fizetést és az azonnali fizetési rendszeren keresztüli számlakiegyenlítést jelenti. Ha nem is mindenhol, de a szolgáltatók túlnyomó többségénél fizethetünk már kártyával. Tapasztalatok alapján az is látszik, hogy a POS terminálok már kezdenek a piacokon is megjelenni, mert igény van rá.

Ha interneten vásárolunk, akkor honnan tudhatjuk, hogy melyik az az oldal, ahol nyugodtan megadhatjuk a bankkártyaadatainkat a fizetéshez?

A gyakorlatban a legtöbb helyen, a boltokban, mozikban vagy akár az iskolai büfében is biztonságos a bankkártyák használata. Az interneten már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Ahogy a kérdés is sugallja, a legnagyobb kockázatot a nem biztonságos webáruházak rejtik. Azért, hogy az ilyen online áruházakat minél könnyebben kiszűrhessük, létrejött a Jogsértést elkövető webáruházak adatbázisa, ami a https://jogsertowebaruhazak.kormany.hu/ oldalon érhető el. Az adatbázis tartalmazza azon jogsértést elkövető online webáruházakat, amelyek magatartását a Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal vagy a bíróság jogerősen jogsértőként állapította meg. Amennyiben kétség merül fel bennünk egy-egy adott webshoppal kapcsolatban, mindenképpen érdemes ezen az oldalon ellenőrizni, hogy szerepel-e rajta.

Mit tegyünk abban az esetben, ha elveszítjük a kártyánkat?

Amennyiben ez bekövetkezik, talán az a legfontosabb, hogy ne essünk pánikba. Azonnal le kell tiltani az elveszett kártyát vagy a bank ügyfélszolgálatán vagy a telefonos applikációban. Így többnyire érdemi veszteség nélkül úszhatjuk meg a kártyánk elvesztését. Javasolt már abban az esetben is azonnal tiltani a kártyát, ha furcsa SMS üzeneteket kapunk arról, hogy valaki megkísérelt fizetni vele. Ebben az esetben valószínűleg a bankkártya adatokat tulajdonították el illetéktelen személyek. Hogy ennek kicsi legyen az esélye, arra való az internetes vásárlásoknál az úgynevezett „kétlépcsős azonosítás”. Így nehezebb eltulajdonítani a bankkártya adatainkat. Ezen kívül fontos, hogy soha senkinek, semmilyen körülmények között ne adják kölcsönön a bankkártyájukat a fiatalok, ne osszák meg a PIN kódját, valamint ne is hagyják őrizetlenül.

Ha esetleg bankkártyás csalás áldozataivá válnánk, akkor mi a teendő?

A kártyás vásárlásokról manapság elmondható, hogy nagyon biztonságosak, de sosem árt résen lennünk. Lehetnek olyan oldalak, fizetési felületek, amelyek ugyan kinézetre hasonlítanak a megszokotthoz, de valamivel több adatot kérnek. Ilyen lehet például, hogy a kártya PIN kódját is kérik online vásárlásnál. Ebben az esetben azonnal szólaljon meg a belső vészharangunk és haladéktalanul szakítsuk meg a tranzakciót! PIN kódot soha ne adjunk meg! Nagyon fontos, hogy a kártya hátoldalán található CV vagy CVC kódot is csak kizárólag biztonságos fizetésnél adjuk meg, és figyeljünk arra, hogy ez ne kerülhessen illetéktelen személyek kezébe. E-mailben se adjuk meg soha ezt a biztonsági kódot! Ha pedig már elkövettük ezt a hibát, de utólag észbe kaptunk, akkor a kártya azonnali tiltása és új kártya igénylése javasolt. Így nagy valószínűséggel minimalizálni tudjuk az esetleges veszteségeket.

(Hegyi Vivien, Bálint Boglárka)