Diákhitellel könnyebb a továbbtanulás

Egyetemre, főiskolára készülsz vagy már hallgató vagy, de túl magasak a költségeid? Szeretnél háttérproblémák nélkül fókuszálni a tanulmányaidra? Van egyszerű megoldás az anyagi dilemmáidra, mégpedig a diákhitel, ami jó lehetőség minden hallgató számára. E kedvező hitelforma már több mint húsz éve áll a főiskolások, egyetemisták rendelkezésére. A témával kapcsolatban Rákossy Balázst, a Diákhitel Központ vezérigazgatóját kérdeztük.

Ön miért ajánlja a diákoknak a diákhitelt?

A diákhitelezés rendszere 22 éve működik Magyarországon. Az elsődleges cél az volt, hogy a hallgatók számára olyan lehetőséget biztosítsunk, amelyre korábban nem volt példa, pénzügyi segítséget a tanulmányaikhoz. Célunk mindig is az volt, hogy anyagi nehézség miatt senki ne adja fel álmait. Az elmúlt két évtizedben több mint 500 000 diákhitelt folyósítottunk a magyar hallgatóknak. A számításaink szerint így több mint 250 000 hallgatót segítettünk hozzá ahhoz, hogy felsőoktatási diplomát szerezzen.

Mindenkinek, aki felsőoktatási tanulmányokba kezd, javaslom a Diákhitel Központ termékeit, hiszen az állami támogatás miatt olyan kedvező feltételei vannak, amelyhez a magyar pénzügyi piacon nincsen hasonló. Jelenleg két fő termékünk van, a Diákhitel1, amely egy szabad felhasználású termék, illetve a Diákhitel2, ami kizárólag a hallgató tandíjának költségét fedezi.

(Rákossy Balázs a Diákhitel Központ vezérigazgatója)

 

Milyen életkortól lehet felvenni diákhitelt, milyen feltételei vannak?

Nagyon fontos szempont volt, hogy ez egy mindenki számára hozzáférhető lehetőség legyen, így rendkívül kedvezőek a hiteligénylési feltételek. Az egyik kikötés, hogy magyar felsőoktatási intézményben hallgatói jogviszonnyal kell rendelkezni, a másik pedig, hogy 45 évnél fiatalabb legyen a hallgató. Amennyiben ezek teljesülnek, szabadon igényelheti a hallgató bármely termékünket. Nincs kezes, se fedezet, se hitelbírálat.

Hányszor lehet igénybe venni a diákhitelt?

Akárhányszor felvehető, ha a korábban felvett hitel maradéktalanul ki lett fizetve és továbbra is megfelel az igénylő az igénylési feltételeknek.

Mi mindenre lehet felhasználni a szabad felhasználású Diákhitel1-et?

A diákok havi maximum 150 000 forint szabadon felhasználható hitelt vehetnek fel, és ezt bármire költhetik. A kimutatásaink alapján a hallgatók többsége utazási költségekre, albérlet, kollégiumi díj kifizetésére és a tanuláshoz szükséges tárgyi eszközök finanszírozására költik, például laptopot, könyveket is vehetnek belőle.

A másik termékünk, a Diákhitel2 ennél kötöttebb felhasználású, hiszen ez a tandíj fedezésére szolgál. Ez az összeg nem is jut el a hallgatóhoz, hanem rögtön annak az egyetemnek utaljuk, amellyel hallgatói jogviszonyban áll a hallgató, így tényleg nem fordítható másra ez az összeg.

Mi a leggyakoribb ok, amiért a hallgatók felveszik a diákhiteleket?

Sokan vannak, akik ezzel váltják ki a diákmunkát. A diákhitel akár teljesen fedezheti is a mindennapi költségeiket, így nem kell munkát vállalniuk a tanulmányaik mellett. Ez egy hatalmas segítség, mivel így teljeskörűen a tanulmányaikra tudnak fókuszálni, és nem megy a munka az óralátogatások és a felkészülés rovására.

Mennyi idő van a visszafizetésre?

A törlesztést az egyetemi tanulmányok befejezését követően négy hónap múlva kell megkezdeni. A legkisebb törlesztőrészlet a törlesztés kezdetét két évvel megelőző, korábbi minimálbérnek a 6%-a. Azonban rendkívül rugalmasak a törlesztési lehetőségek, így a törlesztők bármikor választhatják azt, hogy ennél akár magasabb összeget törlesztenek havonta. Illetve bármikor élhetnek az ingyenes előtörlesztés lehetőségével is.

Sokszor kapjuk a kérdést, hogy mi van abban az esetben, ha valaki nem fejezi be a tanulmányait, de felvette a diákhitelt? A diákhitelt annak is vissza kell fizetnie, aki nem fejezte be az egyetemi tanulmányait. Ez azt jelenti, hogy az egyetemi tanulmányok befejezését/megszakítását követő négy hónappal el kell kezdeniük a törlesztést.

Hogyan működik az előtörlesztés?

Díjmentesen bármikor van lehetőség előtörlesztésre, csupán a közleményben az előtörlesztés és a szerződésszám az, aminek meg kell jelennie.

Miért éri meg jobban felvenni a diákhitelt a többi banki hitelhez képest?

Azért, mert a diákhiteleken egy hatalmas állami támogatás van. A kamatok százalékos értéke is igen kedvező. A Diákhitel2 olyan termék, amelynél a hallgatóknak nem kell kamatot fizetniük, ezt a kormány teljesen átvállalja tőlük. A Diákhitel1 esetében pedig egy rendkívül méltányos kamatfelár van, jelen pillanatban, mely szintén a kormány támogatásának köszönhetően maradt ilyen alacsony, 7,99%-os szinten.

(Fogarasi Kleopátra, Hegyi Vivien)