Vegyük komolyan a pénzügyeket!

Tudod, mit tegyél, ha problémád adódik a bankkártyás fizetéssel? És azt, hogy miért fizetünk adókat és mire valók a járulékok, amit a fizetésedből von le a munkaadód? Tudod, mi a feladata a fantáziát megmozgató nevű Magyar Államkincstárnak? Az év végéhez közeledve a pénzügyek komolyabb oldalát tekintjük át, hogy ne csak költsd a pénzt, hanem tájékozott is legyél. Összegyűjtöttük nektek az elmúlt hónapok leghasznosabb gondolatait Pénzügyes rovatunkból.

HA GOND VAN A BANKKÁRTYÁVAL

A karácsonyhoz közeledve megnő az online rendelések, kártyás fizetések száma is. Sajnos előfordulhat, hogy eközben problémába ütközöl. Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára volt segítségünkre.

Ha interneten vásárolunk, akkor honnan tudhatjuk, hogy melyik az az oldal, ahol nyugodtan megadhatjuk a bankkártyaadatainkat a fizetéshez?

A gyakorlatban a legtöbb helyen, a boltokban, mozikban vagy akár az iskolai büfében is biztonságos a bankkártyák használata. Az online áruházakban már van kockázatunk. Hogy ezeket minél könnyebben kiszűrhessük, létrejött a Jogsértést elkövető webáruházak adatbázisa, ami a https://jogsertowebaruhazak.kormany.hu/ oldalon érhető el. Az adatbázis tartalmazza azon jogsértést elkövető online webáruházakat, amelyek magatartását a Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal vagy a bíróság jogerősen jogsértőként állapította meg. Amennyiben kétség merül fel bennünk egy-egy adott webshoppal kapcsolatban, mindenképpen érdemes ezen az oldalon ellenőrizni, hogy szerepel-e rajta.

Ha esetleg bankkártyás csalás áldozataivá válnánk, akkor mi a teendő?

A kártyás vásárlásokról manapság elmondható, hogy nagyon biztonságosak, de sosem árt résen lennünk. Lehetnek olyan oldalak, fizetési felületek, amelyek ugyan kinézetre hasonlítanak a megszokotthoz, de valamivel több adatot kérnek. Ilyen lehet például, hogy a kártya PIN kódját is kérik online vásárlásnál. Ebben az esetben azonnal szólaljon meg a belső vészharangunk és haladéktalanul szakítsuk meg a tranzakciót! PIN kódot soha ne adjunk meg! Nagyon fontos, hogy a kártya hátoldalán található CV vagy CVC kódot is csak kizárólag biztonságos fizetésnél adjuk meg, és figyeljünk arra, hogy ez ne kerülhessen illetéktelen személyek kezébe.

„MI ÉRTELME ANNAK, HOGY VALAKI MEGTANULTA A MÁSODFOKÚ EGYENLET MEGOLDÓ KÉPLETÉT, DE SEMMIT NEM TUD AZ ADÓZÁSRÓL?”

Bár a kérdés provokatív, sokan valóban nem ismerik igazán az adózás rendszerét. Ezen próbáltunk segíteni Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára segítségével.

Mit nevezünk adónak?

Az állam olyan jövedelmeket szerez a munkavállalóktól, vállalkozóktól, cégektől, vásárlóktól stb., amit a közös kiadásokra, például egészségügyre, honvédelemre, oktatásra fordít.

Miért kell adót fizetni, és kinek fizetjük?

Adót azért kell fizetni, mert a közösségi kiadásokat fedezni kell. Tipikusan az államok vetnek ki adót. A modern társadalmakban alapvetően két szinten van adókivetés: vannak települési adók, amiket az önkormányzatok, és vannak állami adók, amit a kormányok szabhatnak meg.

Mi a különbség az adó és a járulék között?

Az adók olyan típusú állami bevételek, amikhez nincs egyértelműen cél rendelve, az állam szabadon gazdálkodik vele a már említett közösségi kiadásokat finanszírozva. A járulék is egyfajta közteher, de annyiban eltér, hogy ott megmondjuk, mire fordítja az állam a befolyt összeget. Így a befizetője tudhatja, hogy körülbelül mi az a szolgáltatás, amit ezért cserébe ő kaphat. Ilyen például a társadalombiztosítási járulék, amely fedezi a nyugdíjbiztosítási és az egészségbiztosítási ellátásokat.

A KINCSTÁR OLYAN, MINT A FOCIBAN A JÓ BÍRÓ: AKKOR VÉGZI JÓL A DOLGÁT, HA SZINTE LÁTHATATLAN MARAD

Hogy mit csinál a Magyar Államkincstár és kikkel működik együtt, arról Bugár Csabával, a szervezet elnökével beszélgettünk.

Mi az Államkincstár fő feladata és funkciója?

Alapjában véve mi egy pénzügyi lebonyolító szervezet vagyunk. Ahogy magunk közt szoktuk mondani: a Kincstár a közigazgatás pénzügyi motorja. A fő feladatunk a magyar állami költségvetés végrehajtása, pénzügyi teljesítése. Emellett több száz költségvetési szervezet van, amelyeknek az utalásait szintén mi végezzük.

Amit a lakosság leginkább érzékelhet a tevékenységünkből, azok a különféle kifizetések, amiket mi bonyolítunk le – ide tartozik például a nyugdíj, a családi pótlék, az otthonfelújítási támogatás, vagy éppen a fiatalok nyelv- és KRESZ-vizsga támogatása, amik szintén a Kincstáron keresztül jutnak el a családokhoz.

Kik az ügyfelek, illetve milyen szolgáltatásokat nyújt még ezenfelül a szervezet?

Vannak állami ügyfeleink, ezek a már említett költségvetési szervek. Vannak azonban nem állami ügyfeleink is. Példának okáért állampapírt is forgalmazunk a 19 megyei fiókunkban és Budapesten, valamint online. Itt több százezer magyar állampolgár vásárolhat államkötvényt.

Mi a kapcsolat az Államkincstár, a Pénzügyminisztérium és a Nemzeti Bank (MNB) között?

Az államháztartásért felelős miniszter, Varga Mihály gyakorolja a felügyeleti jogokat a Kincstár fellett. A Kincstár pénzforgalmi számlát vezet az állami szervezetek, önkormányzatok részére. A Nemzeti Bankban van egy Kincstári Egységes Számla, itt jelenik meg az állam likviditása, ez olyan, mint bármely kereskedelmi banknak a jegybanknál vezetett elszámolási számlája. Viszont az MNB-nek semmilyen felügyeleti jogköre nincsen felénk. Ők egy társszerv, akikkel nagyon jó szakmai kapcsolatot ápolunk.