Posztolj a gyerekről vagy sem? Egy szavazat a nem mellett!

Posztolj a gyerekről vagy sem? Egy szavazat a nem mellett!

Hiába adott hangot több nagyobb portál, blog, platform a gyermekekről szóló tartalmak megosztása elleni véleménynek, a kör sajnos mindig újra indul, hiszen ennek ellenére is napi szinten ömlik ránk ismerőseinktől vagy valamilyen celeb közösségi oldaláról, ez pedig tudat alatt is késztetheti a szülőket a posztolásra. Ennek azonban több árnyoldala és veszélye van, mint amennyire elsőre gondolunk, így akinek éppen a ,,posztolás” gombon van az ujja, az először olvassa el ezt a cikket és csak utána döntsön!

„Miért ne posztolnék a gyerekemről? Olyan aranyos!”

A közösségi háló egyik funkciója, hogy mindennapi életünket megoszthassuk a minket körülvevő emberekkel. Ha gyereked lesz, ő is részese lesz ennek. De ezáltal nem csak neveléséért, hanem a személyiségéért is felelős vagy mint szülő, ami lefedi a közösségi platformokra posztolt képeket, videókat is. Természetesen ilyenkor sokan kézenfekvő ellenérvekkel próbálják ezt megcáfolni: „nehogy már más mondja meg mit csináljak” vagy „de hát olyan aranyos”. De ez a viselkedés nem biztos, hogy a gyerek javára válik, hiszen ezáltal a későbbi énjét függővé teszi a külső véleményektől. Nem lehet elmenni szó nélkül amellett sem, hogy már azelőtt digitális lábnyomot hoz létre neki, mielőtt egyáltalán legális profillal rendelkezhetne bármelyik közösségi oldalon.

A gyereknek is vannak személyiségjogai

Legtöbbször a gyerekről szóló képeket a legjobb szándékkal osztja meg a szülő, de ami esetleg családon belül bájos, vicces vagy aranyos, az külső szemmel, vagy a későbbiek folyamán a gyermekre nézve kínossá, előnytelenné válhat. Bár lehet, még beszélni sem tud, nem hogy véleményt alkotni a témáról, a jog ugyanúgy megilleti őt is, mint bárki másnak, ha ő szerepel a megosztani kívánt képen.

Húzd meg a vonalat a magánéletedben!

A probléma nem a közös karácsonyi fotóban gyökerezik, amit a szülő az ismerősei körében esetleg megoszt. Az viszont már felelőtlenségnek számíthat, amikor rendszeresen, részletekbe menően közzéteszi, dokumentálja a gyerek életét, így még az az ezernyolcszázharmadik ismerőse is látni fogja a sárban fetrengő gyerkőcöt, aki mellékesen lehet, hogy egyáltalán nem is kíváncsi rá.

Fontos tehát, hogy szülőként meghúzzuk azt a bizonyos vonalat, amin belül maradnak ezek a tartalmak – természetesen ezt mindenkinek magának kell megítélnie, de azt biztos, hogy a gyerekről való posztolás többnyire inkább a pillanatról, mint a megfontoltságról szól. Majd ha felnő a gyermek, saját maga rendelkezhet jogaival, ha pedig megoszt magáról dolgokat, az már az ő önálló döntése.

Rossz kézbe is kerülhetnek a fotók

Ez az egyik legerősebb érv mind közül, ami a felelős közösségi média használatra és átgondolásra buzdít. A szülő által ártatlan szándékkal közzétett fotók, ahogy kikerülnek az internetre – ahogy mondani szokás – ott is maradnak, és eljuthatnak rosszakarók kezébe is. Igen, a fürdőkádas pancsolós kép vagy akár a parton elsütött strandolós pillanat is szexualizálhatja a gyermeket a digitális világban. Ezután már elég elrettentő arra gondolni, hogy lehet, valaki ezekkel kereskedik vagy csinál nyomdafestéket már nem tűrő dolgokat.

De nem csak a jelenre helyez nagy súlyt ez a felelőtlenség, hanem a jövőre is. Évek múlva is előkerülhetnek a fotók, és a gyerek a későbbiekben emiatt könnyen testi vagy lelki bántalmazás áldozatává válhat.

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Posztolj a gyerekről vagy sem? Egy szavazat a nem mellett!

Oszd meg a Facebook-on!

Posztolj a gyerekről vagy sem? Egy szavazat a nem mellett!

Oszd meg a Facebook-on!

X