Sportimádóknak ajánlva

Sportimádóknak ajánlva

Sokunk szeret sportolni, még többünk követi a sportközvetítéseket. Néhányunk talán a sportfilmeket is szereti. Ám a felsorolás általában nem szokott ennél tovább menni. Holott rengeteg jó olvasmány, videó vagy podcast is készül ebben a témában. Úgy döntöttünk, hogy összegyűjtünk olyan alkotásokat, amelyeket jó szívvel tudnánk ajánlani nektek nyárra.

Könyvek:

Phil Jackson – Tizenegy gyűrű

Phil Jackson a profi kosárlabda egyik elkerülhetetlen alakja. Sokan őt tartják a valaha volt legjobb edzőnek, nem is véletlen. A legendás Chicago Bulls-szal hatszor nyert bajnoki címet, míg a Los Angeles Lakers-szel ötször ért fel a csúcsra.

A karrierje viszont nem csak a győzelmekből és az azokat szimbolizáló gyűrűkből áll. Edzőként olyan klasszisokat kellett irányítania és sokszor kordában tartania, mint Michael Jordan, Kobe Bryant vagy Dennis Rodman.

Könyvében mesél a kezdetekről, milyen különböző módszereket alkalmazott a pályán és az öltözőben, s hogyan győzte le a rákot az utolsó edzői szezonjában.

Kiss Gergely – Életem a játék

Kiss Gergely, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó sokunk számára lehet példakép. Visszahúzódó, szégyenlős kisfiúból lett az ország egyik legismertebb és legsikeresebb sportolója. Ezen túlmenően jogi diplomát is szerzett, sportakadémiát alapított és még a filmezés világában is kipróbálta magát. Személyével nagyon sok fiatalt motivál a sportban s azon kívül is.

A 2014-ben megjelent önéletrajzi könyve végig követi élete főbb állomásait, bemutatva a magyar vízilabda egyik legmeghatározóbb korszakát is. 2020-ban megjelent a könyv újabb változata is, kiegészítve új fejezetekkel és még több mondanivalóval. Ha tehetitek, akkor a könyv újabb kiadását olvassátok el.

Csillag Péter – Ady stoplisban

Harmadik könyvünk is részben egy életrajzi mű, ám mégis valamennyire különbözik. Ki gondolta volna, hogy Kosztolányi Dezső, Radnóti Miklós, Szabó Lőrinc vagy József Attila mind kapcsolódtak valamilyen formában a labdarúgáshoz? Volt köztük olyan, aki nem csak nézte, hanem űzte is, de volt olyan is, akinek inspirációt adott a sportág egy alakja egy-egy művéhez.

Csillag Péter könyvében huszonöt magyar író és költő futballal kapcsolatos élményeit olvashatjuk szórakoztató formában. Ezáltal megismerhetjük kedvenc művészeink egy új oldalát úgy, ahogy arra korábban még nem volt alkalmunk.

Youtube-csatornák:

Raymar Football

Az elmúlt években nagyon népszerű formátum lett a videómegosztó platformon, az úgynevezett videó esszé, amelyben egy konkrét témát, személyt vagy művet elemeznek videó formátumban. Lényegében az írott esszé elemeit ötvözi a filmre jellemző szerkezettel és nyelvezettel.

A leghíresebb video esszé gyártó a Raymar Football Youtube-csatorna, ami a névnek megfelelően a focival foglalkozik. A tartalma igazán széles körű: több híres sportoló pályafutását is áttekintette már, de megosztó témákban is készített videót. Ez utóbbihoz tartozik, amikor az Aranylabda eltörléséről készített egy elemzést.

Allie Ostrander

Sok futással kapcsolatos csatornát lehet találni, de egyikük sem olyan, mint Allie Ostrander-é.

Az amerikai lány háromszoros országos bajnok akadályfutásban, sőt, már nemzetközi szinten is képviselte hazáját. Ám nem elégszik meg ennyivel, nagy célja a következő olimpiára kijutni.

Csatornáját 2020 végén indította, azóta heti rendszerességgel tölt fel új videókat a felkészüléséről és a mindennapjairól. Jelenleg több mint tizenötezer feliratkozóval rendelkezik és közel másfél milliós eléréssel.  Közvetlen személyisége és könnyed természete teszi videóit szórakoztatóvá még azok számára is, akik nem érdeklődnek különösebben a hosszútávfutás iránt.

Podcast:

Alley-oop

A podcast szótári meghatározása szerint egy digitális hangfájl, amelyet az ember letölthet vagy meghallgathat az interneten keresztül. Egy kis túlzással mondhatjuk azt is, hogy ez a rádiózás újraértelmezése a streaming korszakban.

Az egyik első hazai sport tematikájú műsor a Szaniszló Csaba és Tőrös Balázs által vezetett Alley-oop volt. A cím egy népszerű mozdulatra utal, amely gyakori a kosárlabdában.

A több mint 200 adást megélt műsor 2012-ben indult, hogy kibeszélje az NBA legizgalmasabb történéseit. 2017-ben határozatlan ideig szünetelt, majd 2020-ban újraindult friss lendülettel. Ha valaki szeretne foglalkozni az amerikai profi liga aktualitásaival, akkor jobb helyet nem találhat.

Dokumentumfilmek:

Senna

A legendás brazil versenypilótát sokan a Forma-1 valaha volt legjobb autóversenyzőjeként tartják számon. A film nem csak tökéletes emléket állít a korán elhunyt Ayrton Sennának, hanem egy technikai bravúr is egyben.  A csupán archív felvételekkel operáló filmet maga Senna narrálja a különböző nyilatkozatai és interjúi segítségével, bemutatva nem csak a versenyzőt, hanem a magánembert is. A film látványos módon végig követi a kezdeteket, hogyan lett egyre jobb versenyző, a Prosttal való rivalizálását, egészen a tragikus haláig.

Vesztesek

A címből sok mindenre gondolhatnánk előzetes ismeret nélkül. A Netflix 2019-ben közé tett sorozata olyan emberek történetét meséli el, akik a saját sportágukban nem lettek sikeresek, cserébe a magánéletükben igen.

A nyolcrészes sorozat során mindig egy újabb, és valamivel másabb történetet ismerhetünk meg kitartásról. A félig dokumentarista, félig animációs alkotás során több sportba kapunk betekintést, például a boksz, a curling vagy a golf világába.

Luc Longley és ami kimaradt a Last Dance-ből

2020 legnézetebb sorozata egyértelműen a The Last Dance volt, amely a Chicago Bulls csapatának történetét mesélte el a nézők számára. Amit lehetett, azt már elmondták a sorozattal kapcsolatban. Viszont volt egy fontos szereplő, akit hiányoltak a nézők.

Nem Luc Longley volt a csapat a legemlékezetesebb alakja, viszont állandó tagja volt az együttesnek és meghatározó szerepe volt a klub sikereiben. Pedig az „Ausztrál Óriás”-nak sok nehézséget kellett leküzdenie, hogy elsőként képviselhesse hazáját az NBA történetében. Sokszor volt képes felállni a padlóról, még azután is, hogy egy tűz következtében mindenét elvesztette. A pályafutása és az azutáni élete példaértékű lehet sokak számára.

Ahogy maga Jordan is fogalmaz a film végén: „Az ő történetét is elkel mesélni”. Nagyon jó kiegészítése a sorozatnak!

 

(Németh Máté)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Sportimádóknak ajánlva

Oszd meg a Facebook-on!

Sportimádóknak ajánlva

Oszd meg a Facebook-on!

X