Táborokban előforduló megbetegedések és ezek megelőzése – videóval

Idén is számos táborozási lehetőség nyílik kicsiknek és nagyoknak egyaránt a vakáció ideje alatt. Minden fiatal megtalálhatja a saját érdeklődésének megfelelő tábort, akár a sportokról, nyelvek tanulásáról vagy médiaismeretek megszerzéséről van szó. Egy közös pont azonban minden típusban megtalálható: a résztvevőket érintő megbetegedések. Sokszor sajnos elkerülhetetlen a nagy létszámú táborokban egy-egy kósza vírus elterjedése.

A leggyakoribb és legegyszerűbb bakteriális, illetve vírusfertőzés a nátha. Tünetei főként a fejfájás, orrfolyás, de előfordulhat akár kisebb hőemelkedés is a megbetegedettnél.

Súlyosabb esetben akár influenza is terjedhet a táborozó gyerekek között. Itt már az orrfolyást és a fejfájást magas láz, köhögés, végtagfájdalom követi. Hasonlóan, mint a nátha, ez is cseppfertőzéssel terjed a leggyorsabban.

Felső légúti megbetegedések közül senkinek nem kell bemutatnunk az elmúlt években terjedő koronavírust, ami megjelenése óta rettegésben tartja világszerte az embereket. Terjedési módjának legegyszerűbb változata szintén a cseppfertőzés. A fertőzött személy tünetei változó súlyosságúak lehetnek, viszont a WHO adatai alapján átlagosan láz, száraz köhögés és fáradékonyság a legjellemzőbb a betegségre.

Egyéb fertőzések is felüthetik a fejüket, amik nem a légúti megbetegedések tüneteit produkálják. Ilyen lehet a bárány- vagy rózsahimlő. A többség gyermekkorban átesik ezeken a fertőzéseken, így akár egy kisiskolásoknak rendezett napközis táborban könnyen előfordulhat. A himlő cseppfertőzéssel rendkívül gyorsan terjedő megbetegedés, ami piros viszkető hólyagos pattanásokkal és lázzal jár.

Könnyen szétszóródhat nagyobb közösségekben egy egyszerű hányás-hasmenéssel járó vírusos fertőzés is. Ezek a vírusok rendkívül gyorsan sok embert képesek megfertőzni, szintén legegyszerűbb úton, cseppfertőzéssel.

Vannak viszont az egyszerű kórokozókon kívül súlyosabb, veszélyesebb vírusok is, amivel megfertőződhetnek a táborozók: nem megfelelő higiéniás körülmények között ugyanis elterjedhet a hepatitis A és E vírus. Ez akkor lehetséges, ha már egy fertőzött személy, aki tünetmentes, nem tartja be a higiéniás szabályokat, így könnyen útjára engedheti a kórokozókat. Előfordulhat azonban, hogy a tábor helyszínén szennyezett ivóvizet fogyasztanak el a táborozók.

A fent említett megbetegedések megfelelő elővigyázatossággal elkerülhetőek. Első és legegyszerűbb módszer erre a gyakori és alapos kézmosás. Apró dolognak tűnik, de mégis jelentős lépés a betegségek elkerülése érdekében.

A kézmosás fontossága továbbra is a középpontban van, ugyanis ajánlott kerülni koszos kezünkkel arcunk és szánk érintését. Cseppfertőzés mellett ugyanis a másik terjedési módja a vírusoknak, hogy a tárgyakról a kezünkre kerülő kórokozókat saját kezűleg juttatjuk be szervezetünkbe.

Immunrendszerünk erősítésével is könnyen elkerülhetjük a fertőzéseket vitaminokban, különösen C-vitaminban, gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával.

Fontos tanács, hogy ne együnk és ne igyunk egymás után!

Ajánlott a táborokba egy alap gyógyszercsomagot magunkkal vinni, hogyha megtörténik a baj, kéznél legyen akár egy lázcsillapító.

Megfelelő elővigyázatossággal, a fent említett tanácsok megfogadásával elkerülhetők a különböző kórokozók. Fontos, hogy ezek a lehetséges fertőzések ne bizonytalanítsák el a szülőket vagy gyerekeket a táborozással kapcsolatban a szünidő alatt, mert kicsik és nagyok is egyaránt felejthetetlen élményekkel gazdagodhatnak ez idő alatt.

(Panulin Hajnalka)

Képek és videó: Panulin Hajnalka

Források: http://chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcgllefindmkaj/https://bioszfera.com/downloads/3.1.1-2.Virusok-prionok.pdf