Németh Krisztián: Bármikor odaadnám a 17 gólomat a feljutásért cserébe

Az NB II góllövőlistáját 17 góllal vezető volt válogatott futballista, Németh Krisztián interjúnkban elmondta, hogyan került a Liverpoolhoz, miképp tudott talpra állni a nehézkes, Dunaszerdahelyen töltött idény után, illetve hogy szeretné visszatenni az MTK-t a magyar futball térképére. Emellett Németh mesélt a katari labdarúgás fejlesztéséről és a Nagy Magyar Focitesztről is!

18 évesen a Liverpoolhoz kerültél, ahol ugyan tétmeccsen nem léphettél pályára a felnőttek között, de a tartalékoknál a gólkirályi cím mellett többek között a szezon legjobbjának is választottak. Hogyan élted meg ezt az időszakot?

Jelentős váltás volt, a Liverpool az érkezésem előtti évben még BL-szereplő volt, én meg az MTK-ban játszottam, amikor jött a lehetőség, hogy a Liverpool megvásárolna, ami nagy öröm volt a számomra. Összességében szép emléknek tekintem azt az időszakot.

2020-ban a DAC-hoz szerződtél, a klubnak akkoriban azt nyilatkoztad, Dunaszerdahely a második otthonod, ugyebár a feleséged onnan származik. Mégsem alakult jól az a fejezet a karrieredben, előbb a Covid-19 miatt bekövetkező leállás szólt közbe, majd az újraindulás előtt sérülést szenvedtél. Hogyan tudtál motivált maradni?

Nem volt egyszerű időszak. Tudni kell, nekem elég erős a kötődésem Dunaszerdahelyhez, hiszen a menyasszonyom odavalósi, lassan 18 éve járok oda, úgyhogy szerettem volna, hogy ez egy sikeres időszak legyen. Sajnos nem úgy alakult, az említett okok miatt, de az élet nagy játékos, így lettem később amerikai bajnok (a Columbus Crew csapatával 2020-ban – a szerk.), mikor sikerült visszaigazolnom az MLS-be. Úgy érzem, motivált tudtam maradni.

Mit szólsz ahhoz, hogy az MTK U19-es együttese első magyar csapatként megélte a kupatavaszt az Ifjúsági BL-ben, hiszen egykoron Te is az MTK akadémiáján pallérozódtál. Figyelemmel követted a csapat teljesítményét?

Kijövünk minden mérkőzésükre, szurkolunk nekik. Ez nagy lehetőség számukra, legfőképpen azért, mert össze tudják mérni a tudásukat hasonló korosztályban játszó játékosokkal, és akár az elittel is, amiből le tudják szűrni, hogy hol tartanak most. Nem utolsó sorban pedig, ha jó teljesítményt tesznek le az asztalra, akkor külföldre tudnak szerződni, amely mindannyiuk nagy álma.

Jelenleg az NB II-es MTK-ban játszol, ahol kiváló szezont futsz, 17 góloddal vezeted a góllövőlistát. Milyen céljaid vannak a labdarúgás terén? Korodból fakadóan még a válogatottság sem tűnik lehetetlen küldetésnek!

NB II-es játékosként elég távoli történet lenne a válogatott. Az első számú célom az az, hogy visszajussunk az MTK-val az NB I-be, oda tartozik és ott a helye; bármikor odaadnám a 17 gólomat a feljutásért cserébe.

A 2009-ben U20-as vb-bronzot szerző magyar válogatott tagjait aranygenerációnak tartották, mégis csak kevesen futottatok be nemzetközileg is elismert pályafutást, sőt, van, aki már idejekorán szögre is akasztotta a stoplist. Mi lehet ennek az oka?

A nagy számok törvénye alapján egy korosztályból, ha négyen-öten be tudnak futni egy minőségi pályafutást, az már egy jó aránynak tekinthető. Szerintem ez igaz is arra a korosztályra, mivel akadtak olyan nevek, akik válogatott szinten is jó teljesítményt nyújtottak, mint Gulácsi Péter, Vladimir Koman, Korcsmár Zsolt, én és még sorolhatnám. Ilyen szempontból kiemelkedő korosztály volt, de akár többre is lehetett volna hivatott az akkori generáció.

Karriered során játszottál többek között a katari bajnokságban is, így jobban ismerheted a helyi viszonyokat labdarúgás terén. Mi a véleményed arról, hogy ott rendezték meg a világbajnokságot?

Valóban nem egy futballnagyhatalom Katar, viszont mindent megtettek azért, hogy mind a vb-rendezésben, mind pedig a pályán sikeresek legyenek. Kevés játékosuk van, egy kis országról beszélünk. Az egyetlen céljuk, hogy azt a kevés játékosukat fejlesszék, és vagy az első osztályban, vagy a válogatottban pályára lépjenek. Sok edzőt, velük együtt pedig tudást vittek Katarba, ez egy tudatos építkezés, és szépen lassan haladnak előre. Kétségtelenül nem fog menni minden egyik napról a másikra, de próbálkoznak.

A világbajnokság nyitómeccsén az M4 Sport képernyőjén szakértőként tűntél fel. Hol tervezed folytatni pályafutásod befejeztével?

Van több opció is a fejemben, jelen pillanatban még a labdarúgás teszi ki a gondolataim nagy részét. Magától értetődő, hogy 33 évesen karrierem végéhez közeledek. Már kigondoltam, merre szeretnék majd tovább haladni, de ezt egyelőre megtartom magamnak.

Az MTK és a DUE Médiahálózat közös szervezése a Nagy Magyar Fociteszt. Ehhez kapcsolódóan, labdarúgóként mennyire érzed kötelességednek az Aranycsapat, illetve az MTK hagyományainak az ápolását?

Mindenkinek kötelessége, mert olyan sportolókról beszélünk, akik példaképek, és rengeteg mindennel hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország és a magyar futball ilyen eredményeket érjen el. Büszkének kell lennünk ezekre a diadalokra, egyúttal ápolni is kell ezeket; ez a teszt ugyancsak azt a célt szolgálja, hogy a fiatalság megismerje mindezt. A mai válogatottat jobban tudjuk követni és jobban szem előtt van, ugyanakkor az példaértékű és óriási dolog, amit az Aranycsapat, valamint annak játékosai tettek a magyar futballért. Többek közt ilyen témájú kérdésekkel szintén lehet találkozni, ennélfogva mindenkinek ajánlom.

A Nagy Magyar Fociteszt Diákoknak első fordulóját IDE kattintva töltheted ki. A programot a Magyar Testgyakorlók Köre Budapest és Prohuman Diákmunka támogatja. A játék médiapartnerei a sportal.hu és a Blikk.hu.

(Berki Dániel, Bózsik Tamás)