Radikális változások az öttusában

Miután több hónapnyi tanácskozást követően hivatalossá vált, hogy a lovaglás nem lesz többé része az öttusának, megannyi kérdőjel övezi jelenleg a sportot – ezek közül is talán a legfontosabb: van még jövője az öttusának?

Mi történt pontosan?

2021. november 4., valamint huszonhetedike mérföldkőként vonult be az öttusa 1909 óta íródó történelmébe. Előbbi napon jelentette be a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM), hogy a 2024-es olimpia lesz az utolsó, ahol láthatunk az öttusa keretében lovaglást. Huszonhetedikén már az UIPM be is nyújtotta a javaslatot a NOB-nak, miszerint 2028-ban a lovaglást végleg kihagyják az öttusából Los Angelesben.

Erősen benne van a döntésekben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság keze is (NOB), ugyanis a szervezet csak ezzel a módosítással látta megoldhatónak, hogy az olimpiai program része maradjon az öttusa.

Az UIPM változtatott…

Idővel elkerülhetetlen, hogy a nézők igényei, a nézettség és a népszerűség érdekében változzon, fejlődjön egy sportág. Nem volt ez másként az öttusánál sem. Egyszerűen változnak a nézők és a szurkolók; egyre rövidebb, eseménydúsabb tartalmakra, meccsekre, sportokra van szükségünk.

És ha a szerényebb öttusa-történelemmel rendelkező országokat vesszük sorra, láthatjuk, sok esetben nincs – vagy csak nagyon korlátozott – lehetőség van a lovaglásra. Nem csoda, hogy a szám legnagyobb ellenzői közt tartják számon például Egyiptomot, Burundit és Guatemalát.

…de nem sült el jól

Jóllehet a NOB drasztikus lépésével ezúttal igencsak túllőtt a célon, a sportág korábbi és jelenlegi nagy alakjai heves tiltakozásba kezdtek, akik kiáltványt is írtak a NOB-elnöknek, Thomas Bachnak, hogy kifejezzék nemtetszésüket.

A Magyar Öttusa Szövetség teljesen egyetért azzal, hogy a lovaglás szerves részét képezi a tradicionális öttusának” – ezt pedig már Bretz Gyula, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke jelentette ki egy, a szövetség álláspontját tükröző közleményben.

Az új ötödik

Hogyha nem lett volna elég az időről időre nyilvánosság elé tárulkozó hírek kavalkádja, a tusacsere legabszurdabb elemének, magának az új számnak a kilétét jelentős homály fedi.

Az UIPM egészen 2022 végéig teheti le voksát azzal kapcsolatban, hogy melyik sportot teszi meg új tusának; Galla István, a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) főtitkára az MTI megkeresésére osztott meg némi háttérinformációt a lovaglás helyetteséről. Az egyes UIPM-testületek rangsorolását követően a dobogó első három fokán végző sport „releváns szervezeteivel” ül le egyeztetni a Nemzetközi Öttusa Szövetség. Ezen várva-várt tárgyalások időpontja pedig várhatóan majd a Magyarországon rendezett világkupaverseny idejére esik.

Bármi lesz a végső határozat, az átállás nem lesz rövid menet az öttusa és az öttusázók számára sem, akiknek a semmiből meg kell majd birkózniuk egy másik tusával, amelyet nagy valószínűséggel nem űztek korábban.

Egyszóval a sporttörténelem egyik legellentmondásosabb változtatásának a legelején vagyunk, a lényegi része most következik. Abban mindenképp biztosak lehetünk, hogy a 2028-as olimpia legjelentősebb beszédtémáját az UIPM és a NOB már most, hat évvel az esemény kezdete előtt előre szolgáltatta.

(Bózsik Tamás, Forrás: M4, Magyar Hírlap, híradó.hu, Infostart, NSO, Eurosport, The Guardian)