A természet alkotta ékkövek

A természet alkotta ékkövek

A 21. században a természet védelme az egyik legégetőbb kérdés. Számos természettudós hívta már fel a figyelmet pusztuló életvilágunkra: viszont nem csak a zöldellő erdők és a sivár homokpuszták vannak veszélyben, hanem azok az különleges természeti csodák is, melyekről csak elképzeléseink vannak, hogy hogyan jöttek létre. Mert az ilyen szintű csodák megalkotására csak az anyatermészet képes.

Lake McDonald

A különleges Lake McDonald az USA Glacier Nemzeti Parkjában található, Montana államban. De mi teszi ezt a közel 10 mérföldnyi hosszú tavat olyan különlegessé? Nem a hotdog formája, sőt, még az őt körülvevő hegyek sem lendítenek annyit népszerűségén, mint a sokszínű kavicsai. A különleges kavicsok a szivárvány minden színében tündökölnek, attól függően, hogy mekkora bennük a vas és az oxigén aránya. (A pirosok vastartalma nagyobb, míg a zöldeké alacsony.) Szerencsére a természet kegyes volt hozzánk, mivel a tó vize kristálytiszta. A McDonald nevű kisfolyóból kapja a tó az utánpótlást, míg az, a gleccserekből leolvadt vizet gyűjti össze. Minden esetre a festői táj minden odalátogató lélegzetét elállítja.

Lake McDonald
Lake McDonald

Salar de Uyuni

A világ legnagyobb kiterjedésű sómezeje Bolívia déli részén, az Andok hegyvonulat között található. A 64 billió tonna sót magába foglaló területen a só néhol 120 méter vastagságot is eléri. Ebből évenként közel 25000 tonnát bányásznak ki, mely meg sem látszik. Száraz időszakban a talaj teljesen száraz, viszont esős időszakban egy pár centi vízréteg képződik a felszínen. A helyet a világ legnagyobb tükreként is szokták emlegetni, mivel a felszínén a felhők visszatükröződnek, olyan hatást keltve, mintha az égen járnánk. Érdekesség, hogy a Csillagok Háborúja VIII: Az utolsó Jediket részben itt forgatták.

Salar de Uyuni
Salar de Uyuni

Waitomo Glowworm Caves

A Waitomo-mészkőbarlang Új-Zélandon található. A barlangrendszer viszont nem a cseppkőformációiról, sokkal inkább a Glowworm-, magyarul Szentjánosbogárbarlangról híres. A barlangba a Styx nevű folyón lehet lejutni, mindössze 20 fős csapatokban. A nagy barlang érdekessége, hogy magát a galaxist találjuk a föld alatt. A fényes csillagok nem mások, mint egy egyedül Új-Zélandon élő faj lárvái. A lárvák táplálékszerzés céljából bocsátják ki fényüket, hogy odacsalogassák a barlang mélyére letévedt bogarakat, amik megakadnak hálóikban. Szerencsére ez a különleges faj, nemhogy kihalóban nincs, de minden egyes nap szaporodik.

 

Waitomo Glowworm Caves

Mendenhall jégbarlang

Alaszka egyik legszebb gleccsere a mintegy 22 km hosszú Mendenhall gleccser, mely egy híres tudósról, Thomas Mendenhallról kapta a nevét. Bár a gleccser folyamatos mozgásban van és évi 1640 métert csúszik lefelé, az időjárás mégis gondoskodik róla, hogy ne fogyjon el mire eléri a Mendenhall tavat, hiszen évente közel 30 km hó esik a tetejére. Jelen esetben viszont nem a gleccser a legérdekesebb dolog, hanem az alatta megbúvó barlangrendszer. A járatokat egy folyó vájta ki, ami néhol olyan bő, hogy a barlangban kajakozni is tudnak az odalátogatók.

Mendenhall barlang

Vörös part

Kína tele van titkokkal és természeti csodákkal, mégis az egyik legérdekesebb látványossága nem más, mint a Vörös part a Liaohefolyó deltájánál. És itt nem a homok vörös, hanem egy Sueda nevű növény virágai. A növény már áprilisban növekedésnek indul, viszont ősszel hozza virágát, mely vörös színben pompázik, ezzel beterítve az egész mocsarat. A folyó ezen szakaszát alig lehet pár részen látogatni, mivel természetvédelmi területnek nyilvánították 1988-ban, amihez nagyban hozzátett az a tény, hogy a mocsárban 236 féle Ázsiából és Ausztráliából érkező vonuló madár rak fészket.

kép
Vörös part

 

Antilop-kanyon

Az Antilopkanyon szintén az Amerikai Egyesült Államok területén található, azon belül is Arizóna államában. A vízvájta kanyon a navahók földjén fekszik és profi fotósok zarándokhelyévé vált az elmúlt években. A hely különlegessége a falakról visszaverődő fény okozta nagyon széles luminozitási sáv, mely egy csodálatos fénycsík. A kanyont két részre lehet osztani, a könnyen járható Felső Antilop-kanyonra, és a mászás szerelmesei által kedvelt Alsó Antilop-kanyonra. A helyet a homokkő eróziója alakította ki és a futóárvizek, melyek különösképpen veszélyesek. Előfordult már, hogy a kanyont hirtelen elárasztotta az esővíz és több ember is életét vesztette bent, pedig nem is esett aznap a közelben az eső.

kép
Antilop-kanyon

 

Hillier-tó

A máig rejtélyes tó egy elhagyatott kis szigeten található Ausztráliában. Mint tudjuk, nem ez az egyetlen rózsaszín tó a világon, viszont többitől eltérően a tudósok máig nem tudják, hogy pontosan mi adja a tónak a színét. Ammennyiben pedig egy kis üvegcsébe merítenénk a vízből, megállapíthatnánk, hogy a víz a színéből így sem veszítene semmit és tovább káprázna csodálatos rágógumiszínű színében. Egyéb furcsaság, hogy a Hillier sótartalma vetekszik a Holttengerével (30-35%). Viszont a víz semmilyen szempontból nem ártalmas az emberi szervezetre, nyugodtan lehet benne akár fürdeni is.

kép
Hillier-tó

Egerszalók

Végül, de nem utolsó sorban egy különös csoda Magyarországról. Egerszalók nevezetessége a föld mélyéből feltörő hévízforrás, melynek vize 65-68 fokos. Az Európában egyedülálló 1200 négyzetméteres mészkőlerakódást a domboldalon lefolyó víz alakította ki az évszázadok során. A hely természetesen nagyon védett, de kiépítettek egy keskeny utat, melyen közelebb kerülhetünk a mészkövekhez. A domboldal különösen gyönyörű pompát ölt este, mikor a világítás miatt, ezer meg ezer színben pompázik az odalátogatók nagy csodájára.

kép
Egerszalók

 

(Erdős Lilla)

Ha neked is fontos a környezetvédelem, és úgy érzed, járatos vagy a témában, próbáld ki magad és töltsd ki Klímatesztünket!

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

A természet alkotta ékkövek

Oszd meg a Facebook-on!

A természet alkotta ékkövek

Oszd meg a Facebook-on!

X