De vajon mi a siker titka? – Bill Gates, Elon Musk, Steve Jobs gondolatai

De vajon mi a siker titka? – Bill Gates, Elon Musk, Steve Jobs gondolatai

Ebben a bizonytalan helyzetben az embernek már egyre kevesebb motivációja maradt, így írásomban összeszedtem Nektek pár – számomra – zseniálisan éles elméjű géniusznak a gondolatait a sikerről, hatékonyságnövelésről, és alapvetően az életről, hátha tud ebben a kilátástalan helyzetben egy kis lelket lehelni belétek.

Viszont fontosnak tartom megjegyezni azt, hogy maga a siker, mint fogalom az egy teljesen megfoghatatlan dolog. Véleményem szerint egy teljesen természetes dolog az, hogy társadalmunk nagy része az elismerésre és a dicsőségre törekszik szinte egész élete során. Mi vinne minket előre a „nagybetűs” ÉLET-ben, és a láthatatlan karrier-lépcsőn felfele, mintsem a beteljesülni akaró sikernek a gondolata? Viszont ez a fajta „siker” és „sikeresség” minden egyénnél eltérő, ezért is nagyon nehéz ilyen kérdésre megfelelő választ adni – mivel nincs. A sikernek nincs titka.

A siker jól meghatározott, és megfelelően kivitelezett cselekedetek, és szokások sorozata. Ez magyarán annyit jelent, hogy a saját hozzáállásod, eredményeid, és az életmódod határozza meg, hogy a jövőd milyen is lesz. Ahogy a szólás is tartja, te magad vagy a sorsod kovácsa, te határozod meg, és rajtad múlik, hogy a jelenlegi éned vajon később mennyire fogja megköszönni azt a sok időt, és energiát – és nyilván pénzt is – amit ma-holnap belefektetsz az életedbe.

Tagadhatatlan, hogy a jelenlegi helyzet nem egyszerű, és mentálisan is nagyon megterhelő. Ez az ingerszegény környezet nem feltétlen a legmegfelelőbb állapot a motiváció szerzésre, ezért is gyűjtöttem össze Bill Gates, Elon Musk és Steve Jobs meghatározó gondolatait, melyek kellően inspirálóak, és az instant a produktivitásra ösztönzik az embert.

 1. Elon Musk

Dél-afrikai származású amerikai mérnök, vállalkozó és multimilliárdos újító, és a világ egyik leggazdagabb emberei közé tartozik. Sokak szerint egy egészen különleges ember, aki általánosságba véve másképp gondolkodik a jövőről.

Aki esetleg nem ismerné személyét, Elon Musk a világ legnagyobb autógyártó cégének a vezérigazgatója, a Tesla Motors-nak. A 2008-as gazdasági világválság kitörésekor került az utóbb említett pozícióba, de maga a vállalat már előtte sem volt közömbös számára, mert 2003-ban mint befektető is jelen volt a cég életében. Elon a vállalatot a csődtől mentette, mert félő volt, hogy nem éli túl a krízishelyzetet. A Tesla Motors további történetét itt olvashatjátok tovább, ezáltal mélyebb betekintést nyerve Musk briliáns elméjébe is.

Sikerét eszméletlen zsenialitása mellett, kitartásának és elhivatottságának köszönheti. Nagyon sok motivációs videót, interjút, és cikket olvastam/néztem meg róla, és ezek alapján kiírtam az általa meghatározott legfontosabb dolgokat a sikeres élethez. (Az érettségizők most jól figyeljenek, mert akik pályaválasztás előtt állnak azoknak ez igazi bónusz lehet)

 • A legnagyobb erőbedobással dolgozz. Ne pazarold az időd, mert az drága, és csak az energiád fogy feleslegesen.
 • Gondolkodj kritikusan, és tudatosan keresd a kritikákat. Magának a szónak van egy negatív hangzása, de nem jelenti azt, hogy ez negatív jelentéssel is bír. Nem minden kritika rossz, lásd meg bennünk a racionalitást, és merj belőle erőt meríteni.
 • Merj kockáztatni. Klisén hangzik, de tényleg. Sokan félünk attól, hogy elbukunk, vagy amit elhatározunk, az nem fog sikerülni, de valahogy utána mindig minden a helyére kerül. Nincs is bosszantóbb a „mi lett volna ha..” gondolattól.
 • Ismerkedj! Amennyit csak tudsz. Minél többet dolgozol magadon, annál jobb embereket fogsz bevonzani az életedbe, akik ki tudja, milyen kapukat fognak megnyitni előtted.
 • +1: Jelentkezz gyakornoki állásra a Teslához, SpaceX-hez, erre egyik videójában külön felhívta is hívta a figyelmet!
 1. Steve Jobs

Személyét szerintem senkinek sem kell bemutatnom, hiszen innovációját 1,4 billió! ember használja globális szinten. Ez nem más, mint az Apple cég, és annak termékei, melynek társalapítója és egykori elnök-vezérigazgatója volt. Hozzá nem írnék sokat, hanem csak egy videót csatolnék, melyben a Stanfordi Egyetem 2005-ös diplomásainak tart beszédet. (Automatikus magyarra fordítás is elérhető a videó alatt.)

 

 1. Bill Gates

A Microsoft atyja, egy virtuális apuka, és nagyon sokáig Ő volt a világ leggazdagabb embere. Rengeteg helyre hívják, hogy meséljen életéről, gondolkodásmódjáról és – nyilvánvalóan – a sikerének hogyanjáról. Az Inc. nevű Youtube csatorna sorra vette azokat a szempontokat, melyek Gates szerint az alapvető feltételei a sikeres élethez.

 1. Tudj hogyan kell NEMET mondani!
 2. Fogadd be a kritikákat! (Nem azt írtam, hogy fogadd el, hanem fogadd be azokat, ezáltal tudni fogod mely területen kell még a legtöbbet fejlődni.)
 3. Légy optimista!
 4. Fókuszálj a célra, és csak afelé haladj! Csodás fejlődésen mehetsz keresztül, ha a cél amit kitűztél magad elé kristálytiszta, és energiádat annak a megvalósításába rakod bele.
 5. Merd a kudarcnak a kockázatát vállalni!
 6. Olvass sokat! Minél többet olvasol, annál több tudásod lesz az élet különböző területéről, ami mindig jól jön.

Végezetül itt hagyok pár videót, melyhez bármikor visszatérhettek, ha kicsit elhatalmasodnának az érzelmek a demotiváció terén, vagy szimplán ha aznapra kellene egy kis extra töltődés a napokra.

Simon Sinek

Oprah Winfrey

Egyetek finomakat, mozogjatok sokat, és szeressetek mindent is!

(Barna Vivian)

kiemelt kép forrása: Google

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,083KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

De vajon mi a siker titka? – Bill Gates, Elon Musk, Steve Jobs gondolatai

Oszd meg a Facebook-on!

De vajon mi a siker titka? – Bill Gates, Elon Musk, Steve Jobs gondolatai

Oszd meg a Facebook-on!

X