Egy app magunkról, magunkért, magunknak

Egy app magunkról, magunkért, magunknak

Azt hiszem, mindannyiunknak ismerős a helyzet, amikor az egyik tanárunk bejelenti, hogy nem lesz óra… Mindenki arcán széles mosoly jelenik meg. Majd hozzáteszi, hogy azért, mert egy szexuális felvilágosításról, vagy drogprevencióról szóló előadáson kell részt vennünk… És akkor mindenki forgatni kezdi a szemét. Beülünk a terembe, miközben úgy tudjuk, hogy az osztály több mint a fele bőven elég tapasztalattal rendelkezik ezekben a témákban. Az előadó bemutatkozik, de fogalmunk sincs, hogy milyen a múltja, mennyire meggyőződésből beszél, vagy csak egy bemagolt szöveget ad elő. A többség a pad alatt telefonozik és fellélegezve hagyja el a termet a „prédikáció” végén. 

Alapvetően nehéz egy X generációsnak kommunikálni egy Z vagy Alfa generációssal, hiszen teljesen máshogy látják a világot, az okoseszközökhöz, a tudás és információ megszerzéshez más a viszonyuk. Ilyen kényes, árnyalt és intim témákban pedig különösen nehéz megtalálni a közös hangot, főleg, ha semmiféle bizalom nincs a felek között. A LoveInfo applikáció pont azért jött létre, hogy áthidalja ezt a problémát, és úgy adjon át tudást, hogy az ne legyen „papolás szagú”. 

Miért kell? 

Magyarországon a fiatalok 95%-a 18 éves korára elveszti a szüzességét, de csak a felük védekezik az első alkalommal. Évente 8-10 000 lány esik teherbe, és ezeknek az eseteknek az 50%-a abortusszal végződik. Attól függetlenül, hogy támogatjuk, vagy ellenezzük a terhesség megszakítását, láthatjuk, hogy mennyire súlyos következményekkel járhat a fogamzásgátlás hiánya. Az abortusz pedig a lelki teher mellett azzal is járhat, hogy aki átesik rajta, annak nem biztos, hogy lehet még valaha gyereke. Ezt pedig nem egy fiatalkori és figyelmetlen szexelésnek kellene eldöntenie. A baba esetleges megszülése, felnevelése pedig hatalmas felelősség egy felnőtt számára is, nemhogy iskoláskorban. Ha az anya nem készült fel erre a teherre, az az ő és a gyereke életét is tönkreteheti. Mindkét esetben fizikailag és pszichésen is megterhelőek az opciók. 

Nyomkodjuk magunkat okosra

„Már megint a telefont nyomkodod?” – hangzik el a kérdés szüleinktől napjában, nos, sokszor. Igen, mert mindenünk ezen van. Miért ne lehetne szexualitással, drogokkal kapcsolatos kérdések és válaszok helye is a mobil? A LoveInfo applikációt szakemberek (Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya Egészségfejlesztési osztály dolgozói, a Fejér Megyei Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya, a BOCS Civilizációtervezés Alapítvány szexológus tanácsadó, ügyvéd, szülész-nőgyógyász szakorvos-onkológus orvos) közreműködésével készült, azért, hogy valóban hiteles, naprakész információkkal lássák el a fiatalokat. 

Tudjuk, hogy a legjobb védekezés a támadás megelőzés. Az app nagy hangsúlyt fektet erre a gondolatra: önismeretre, anatómiára tanít, és védekezési módszereket mutat be, leírva azok pontos használatát és ennek fontosságát. Ezeken kívül az intim higiénia megőrzésére is gyakorlati tanácsokat ad, hogy elkerüljük a nemi betegségek terjedését. Színes képekkel illusztrált, interneten és szóbeszédben keringő tévhiteket tisztázó platform ez, mely a pozitív családtervezésünket és a tudatos szexuális életünk kialakítását szolgálja. 

SOS szituáció

A vészhelyzet menüpontra nyomva megtaláljuk a nőgyógyászati szakrendeléseket, bőr-, és nemibeteg-gondozókat, babamentő inkubátorok GPS-koordinátáit, és könnyedén elérhető családvédelmi szolgálatokat. Ugyanitt segélyvonalak is segítségünkre vannak, mint például az ingyenesen hívható lelkisegély vonal, valamint egy drogsegély vonal is. 

És van még ott infó, ahonnan ezek jöttek: az alkalmazás tartalmaz egy emberi jogokra és ökológiai tudatosságra nevelő menüpontot is, valamint egy ezekre vonatkozó közel 500 kérdésből álló kvízt. Ennek sikeres kitöltésével a felhasználó tippeket kap három témakörben: az egyik a fiúk személyes sikerét hivatott növelni, a másik a lányokét, a harmadik pedig az erőszakmentes kommunikáció alapjait tanítja meg a játékosnak. 

A felelősségvállalás menő

A fentiekből láthatjuk, hogy egy merőben innovatív ötletről van szó, mely a kamaszokat és fiatal felnőtteket kalauzolja el a szexualitásban, a pozitív és tudatos életvitel megteremtésében. Mennyivel kényelmesebb és személyesebb ilyen formában tájékozódni, mint feszengve ülni egy előadáson, vagy mindenfélét olvasgatni, ismeretlen forrásokból?! Szimpatikus az is, hogy ez az csak egy információbázis (kiegészülve persze a vészhelyzeti segítség különböző formáival), de alapvetően a használón múlik, hogy mit kezd az ott olvasottakkal. Nem tiltások és utasítások egymásutánja ez, hanem tények és ismeretek halmaza, melyeket mindenki legjobb tudása szerint kamatoztathat a való életben. Hát nem arra vágyunk, hogy felelősségteljes felnőttként kezeljenek? Itt egy ingyenesen letölthető applikáció, mellyel egy kis képernyő tapogatással és olvasással bebizonyíthatjuk (másoknak és magunknak is) hogy képesek vagyunk kontrollálni az életünknek ezt a részét, és nem esünk bele abba a hibába, amibe már annyian belesétáltak előttünk! 

AZ ALKALMAZÁS ELÉRHETŐ iOS-EN ÉS ANDROIDON IS:

apple-downloadgoogle-play-download

(Pap Rebeka)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,073RajongóTetszik
661KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Egy app magunkról, magunkért, magunknak

Oszd meg a Facebook-on!

Egy app magunkról, magunkért, magunknak

Oszd meg a Facebook-on!

X