Fizika a tinédzserkor hajnalán

Fizika a tinédzserkor hajnalán

Belegrai Dániel hetedikes korában ismerkedett meg a fizikával, de igazán a gimnáziumi tanulmányai közben szerette meg, köszönhetően kiváló tanárának, aki elindította a tudomány rögös útján. És ez a szeretet egészen a neutrínó kutatásáig vitte.

Kiskorában is érdekelte a világ működése, hogyan áll össze a nagy egész apró szegmensekből, de főleg a híres tudósok, fizikusok inspirálták, akik „áldoztak a tudomány oltárán”. Ezen kívül osztálytársai, barátai hasonló érdeklődési körrel rendelkeztek, ezért már kisgyerekként együtt tudott morfondírozni a többiekkel a szocializáció különböző terein.

A tudomány érmének is két oldala van?

Saját bevallása szerint nincs olyan része a tudománynak, amit kevésbé érezne hozzá közelállónak, hiszen „a tudomány a mi életünk része, rólunk szól”. Ezért a tudásvágy erősebb, érdeklődési köre folyamatosan tágul és mindig nyitja tartja vitorláit a tudomány új szeleinek. Dani a tökéletességet szereti, nem keveri a komoly munkát a viccelődéssel, ezért állítása szerint még nem történt olyan eset, amikor rosszul sültek el a dolgok kutatás közben. A labor az a hely, ahol komolyan kell venni a dolgokat, nem fér bele, hogy az ember hibás döntéseket hozzon, ne figyeljen oda minden apró részletre.

A fizika széles tudományág, nem lehet olyan egyszerűen lefedni, mindenkinek más áll közelebb a szívéhez. Dani kedvencei az asztrofizika, illetve a kvantumfizika. Saját elmondása szerint ezek foglalkoztatják a legjobban, illetve ezen ágak kutatásával tölti a legtöbb időt.

Megmérettetések a laboron kívül

Dani tavaly kezdett el versenyekre járni, részt vett az IOAA-n, valamint elkezdett írni egy TUDOK munkát az extragalaktikus neutrínókról. Ars poeticája az, hogy nem a győzelem a fontos, hanem az a megszerzett tudás, melyeket a versenyeken elsajátíthat, mert ezeket máshol sokkal nehezebb magába szívni. Netrínó?  Extragalaktika? Igen, Dani ezzel szeretne foglalkozni a jövőben, célirányosan erre szeretne továbbtanulni és kamatoztatni a tudást, amit összeszed most és az elkövetkező években. Ez az egyik cél, amit kitűzött maga elé: mélyebben beleásni magát a fizika különböző területeibe. Dani elmondta: a neutríno olyan speciális részecske, ami semleges, erős kölcsönhatás pedig nem mutatható ki vele kapcsolatban. Rengeteg kísérlet kapcsolódik hozzá, a fizikának olyan ágai használják, mint a napfizika, vagy a részecskefizika. Azt is tudni érdemes erről az anyagról, hogy tömege igen kicsi, és mozgásuk során majdhogynem elérik a fénysebességet.

Hogy rá merjen mindenki lépni a fizika útjára? Minden kezdet nehéz, de meg kell próbálni. Jó példák a híres tudósok. Vajon hol tartana most az emberiség, ha ők feladták volna? Lesznek pofonok, és Dani nem ígéri azt, hogy könnyű lesz. De megéri, a rögös út közben kinyílik a tudomány világa és a történelem részévé válnak a kiváló tudósok. Dani nem tudja megmondani, hogy hol látja magát 3 év múlva, a felgyorsult világban minden változik, így a fizika is, és ezért nem bocsátkozik találgatásokba. Halad előre és bízik saját megérzéseiben, illetve számításaiban.

(Mérei Viktor, KGA)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,073RajongóTetszik
661KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Fizika a tinédzserkor hajnalán

Oszd meg a Facebook-on!

Fizika a tinédzserkor hajnalán

Oszd meg a Facebook-on!

X