Hogyan és miért tegyük zöldebbé a telefonhasználatot?

Hogyan és miért tegyük zöldebbé a telefonhasználatot?

Ahogy a globális felmelegedés évről évre egyre többször kopogtat ajtónkon, jeleket küld, egyre többen próbálják felhívni az emberiség figyelmét a veszélyre. Nagyon sok olyan dolgot, ami hétköznapjaink részévé vált, legtöbbször nem a legkörnyezetkímélőbb formájában használjuk. Az ember lusta, szereti a megszokott dolgokat, utál változtatni. Nem is gondolnánk, hány hétköznapi eszköz játszik szerepet a károkozásban. Ilyen például az emberiség már lassan tényleg elengedhetetlen eszközévé váló okostelefon. Mielőtt kifejteném, milyen módon tudjuk környezetbarátabbá, “zöldebbé” tenni telefonjainkat, nézzük meg, vajon mi a probléma gyökere, mi a kapcsolat környezetünk és az elektronika között.

Az okostelefonok ökológiai lábnyomának 80%-a már akkor keletkezik, mikor még a telefon el sem készült. Amellett, hogy olyan anyagokat használnak fel az egyes cégek, melyek elvileg pár évtizeden belül teljesen elfogyhatnak Földünkről, az egyes bányászati tevékenységek során rengeteg üzemanyag használódik fel a gépekben, ami káros hatással van a környezetre. Léteznek már környezetbarátabb módszerek is ennek megoldására, de mivel a cégek nincsenek ezekre rákényszerítve, nem jellemző, hogy ezt választanák. Másrészt, ebben a furcsa fogyasztói társadalomban élünk, ahol felhalmozunk, az emberek állandóan a legújabb modellekre hajtanak az elektronikai iparban (is), hátrahagyva azok kihasználatlan elődeit, melyek elektronikai hulladékká válnak és nem lebomlandóak. 16% százalék alatt van azoknak az elektronikai hulladékoknak a száma, amik újrahasznosításra kerülnek, a többi a szemétlerakó helyeken landol.

Viszont ez mind megakadályozható (lenne) egy kis odafigyeléssel és tenni akarással, hogy egy szebb és fenntarthatóbb jövő elé nézhessünk. Összeszedtem azokat a módszereket, melyekkel egy kicsit “zöldebbé” tehetjük a mindennapi telefonhasználatot.

 Használd ki!

A Greenpeace oldalán található 2017-es kutatás szerint 2007 óta 7 milliárd telefont dobtak piacra, melyek ha most is léteznének, szinte minden egyes emberre jutna egy a Földön. Viszont manapság a legtöbb telefont talán 2 évig használja az ember, hisz mindig kijön egy újabb modell, ami jobb, szebb, “okosabb”, vagy lejár az előfizetés egy korábbi készülékre. Szerintük ez mind ok a váltásra, annak ellenére, hogy sajátjuk esetleg még mindig szünetmentesen jól funkcionál. Ezekkel a számokkal matekozva, egy ember élete során 29 telefont venne meg. Míg 2016-ban 2.5 milliárd volt az okos telefont használók száma, addig ez a szám 2021-re 3.8 milliárdra emelkedett. Tehát, mit is tegyünk a környezet védelme érdekében? Először is, használjuk ki telefonjainkat, amíg csak bírják, esetleg többszöri szervizeléssel oldjuk meg a problémákat. Ha már nincs mit tenni, a legjobb, ha használt telefonok vásárlására adjuk fejünket, a teljesen elromlott készüléket pedig beadjuk egy használttelefon gyűjtőpontba, hogy újrahasznosíthassák. Ilyen kezdeményezést indított Magyarországon a Jane Goodall Intézet, melynek gyűjtőpontjait a janegoodall.hu-n találhatjuk meg országszerte.

Telefontöltési alternatívák

 Kösd össze a kellemest a hasznossal: töltsd telefonod az autódban miközben A-ból B-be mész, vagy vásárolj olyan külső akkumulátort (power bank-et), ami a nap energiáját gyűjti be. Esetleg ha a fizikai megerőltetés sem okoz gondot, elérhetőek már kézzel tekerős külső aksik is, olyanok, mint régen a zseblámpák. De elsőre elég jó az is, ha egy sima külső akkumulátort vásárolsz, melyen el tudod tárolni az energiát, ergo kevesebbszer kell feltöltened közvetlen a telefonodat a konnektorból, közvetetten meg tudod tenni ezt egy külső aksiról. Ezek az alternatív megoldások azért fontosak, mert a konnektoros telefontöltés szén-dioxid kibocsátással jár együtt, mely fokozza az üvegházhatást, ezzel együtt a globális felmelegedést.

Környezetbarát kiegészítők

Mikor megveszünk egy telefont, a legelső tartozék a telefontok, amit az üzletek polcain keresünk. Rengeteg fajta és anyagú újrahasznosított telefontok létezik a piacon, a bioműanyagtól kezdve, a bambuszon át, a parafáig. Színeiben, egyediségében ugyan olyan szépek (ha nem szebbek), mint  a szilikon vagy műanyagból készült verzióik, csak ebben az esetben Földanyának is kedvezünk.

Sokan szeretik munka közben maguk mellett tudni telefonjukat az asztalon, melynek kényelmes verziója egy kisebb tartó, amiről könnyen tudják vezérelni az eszközt. Nem csak bambuszból, de például kartonpapírból is elkészítheted ennek “zöldebb” verzióját.

Tudtátok, hogy a zenehallgatást is végezhetitek kisebb szennyezést okozva? Teljesen újrahasznosított fülhallgatók még nem léteznek a piacon, viszont vannak olyanok, melyeknek egyes részei bambuszból készülnek és hihetetlenül jól néznek ki. Hogy még jobban növeljük a minőségi zenehallgatást: Eco bluetooth hangszórók is léteznek már a világon, ilyen például a Bob Marley emlékére és Föld szeretetére alapozott cég Angliában, a Marley. Hangszóróik gyártása során felhasználnak bambuszt, újrahasznosított alumíniumot, papírt és műanyagot, fakomposztot és még egy csomó környezetbarát anyagot, ezzel segítve harcunkat a környezet veszélyeztetése ellen.

Tudom, nehéz váltani. Az ember a változástól fél a legjobban, mert nem meri a nehezebb utat választani. Viszont Róma sem két nap alatt épült fel, nem tudunk és nem is lehet ilyen rövid idő alatt teljesen átváltani egy környezet barát életmódra. Ez egy lassabb, fokozatos folyamat, de már kis lépésekben is nagyon sokat teszünk bolygónkért. És itt nem csak a telefonokra gondolok. A háztartásra, közlekedésre, a mindennapi életre is vonatkozik ez. Nyugodtan olvassunk utána, hol tart a globális felmelegedés: hihetetlen számokkal fogunk szembesülni. Ezeknek csökkentése érdekében kell most felébrednünk és elkezdenünk tenni környezetünkért. Mert mire feleszmélünk, már visszafordíthatatlan lesz.

 

(Vincze-Hajnal Blanka)

 

Források:

 

https://biofriendlyplanet.com/green-ideas/greener/make-cellphone-greener/

 

https://blueandgreentomorrow.com/spend/6-steps-to-greener-mobile-phone-use/

 

https://www.greenpeace.org/international/story/6913/what-10-years-of-smartphone-use-means-for-the-planet/

Kiemelt kép: Business Insider

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Hogyan és miért tegyük zöldebbé a telefonhasználatot?

Oszd meg a Facebook-on!

Hogyan és miért tegyük zöldebbé a telefonhasználatot?

Oszd meg a Facebook-on!

X