Sci-fi rajongóból tudós

Sci-fi rajongóból tudós

Gondolkodtál már azon, hogy egyszer a Föld már nem lesz elég nagy? Vagy, hogy elfogy az egyik nélkülözhetetlen nyersanyag, és valami új után kell néznünk? Császár Anna, két sci-fi  között ezen is gondolkodott, ezért választotta a csillagászatot, mint szakmát. Anna jelenleg az ELTE Fizika Doktori Iskola Phd hallgatója, de emellett már tanít és kutatói munkát is végez. Interjúnkban jelenlegi kutatásáról mesél, illetve arról, hogy miért érdemes csillagászattal foglalkozni.

Már gyerekként is tudtad, hogy a tudománnyal szeretnél foglalkozni?

Nem, fogalmam sem volt arról, hogy mivel akarok foglalkozni. A magolás soha nem volt az erősségem, ezért abban biztos voltam, hogy olyan irányba szeretnék tovább menni, ahol nem a lexikális tudás a fontos, hanem az összefüggések megértése.

Mivel foglalkozol mostanság?

A kutatásom témája a bolygók keletkezése, ezen belül pedig fiatal csillagok közötti gázkorongok fejlődésének a modellezésével foglalkozom. Ezekből a gázkorongokból alakulnak ki később a bolygók a csillagok körül.

Milyen utat kell valakinek bejárnia ahhoz, hogy valaki azzal foglalkozhasson, amivel te?

Ha valaki csillagászattal szeretne foglalkozni, akkor erre tudomásom szerint két helyen van lehetőség: Budapesten, az ELTE-n illetve a Szegedi Tudományegyetemen. Én az ELTE-re jártam, itt először fizikából vagy földtudomány alapképzésből kell diplomát szerezni, majd a csillagász mesterképzés és a doktori iskola a következő lépés.

Miért választottad ezt az utat? Mi keltette fel az érdeklődésedet a téma iránt?

Nagy science-fiction rajongó vagyok, és éppen ezért szerettem volna minél többet megtudni a fekete lyukakról, a bolygókról, a Földön kívüli életről, ezért végül fizika szakra jelentkeztem és szerencsére tényleg sokat tanultunk ott ezekről a témákról.

Miért tartod fontosnak ezt a szakterületet?

Elég valószínűnek tartom azt, hogy az emberiség ki fogja nőni a Földet valamikor, és egyre inkább a világűr felé fogunk fordulni, és ahhoz, hogy ne csak ilyen szúrópróbaszerűen induljunk el és keressünk élhető bolygórendszereket a világban, nagyon fontos megértenünk, hogy bizonyos csillagok körül milyen bolygókat várunk. Így akár célzottan is kereshetünk olyan rendszereket, ahol például egy adott nyersanyag a rendelkezésünkre áll. Ezenkívül az is motiváló, hogy soha nem tudhatjuk, hogy mikor bukkanunk egy elképesztő felfedezésre.

Hogyan telnek a mindennapjaid a laborban?

Az időm nagy részében programokat írok, majd a lefutott eredményeket elemzem és dokumentálom. Jelenleg modellezésen dolgozom, ami úgy néz ki, hogy lépésről lépésre rakunk össze egy nagyobb programot és minden egyes lépésnél ellenőrzést végezünk, hogy működik-e a kód. Így vizsgáljuk, hogy a már korábban említett gázkorongok hogyan fejlődnek.

Otthonunk, a Tejútrendszer

Milyen eredményeket értetek el eddig?

Az egyik eredményünk az volt mostanában, hogy sikerült az alátámasztanunk az egyik csillagnál, hogy a központi csillagból jövő nagy energiájú sugárzás hatására rés nyílik a korongban, mert ennek a sugárzásnak a hatása az, hogy a gáz elszökik a rendszerből. Ez az egyik modellünkből szépen kimutatható volt.

Kinek ajánlod ezt a szakterületet?

Annak ajánlanám, aki nem riad vissza a logikus gondolkodástól, nagyon sokat kell agyalni, számolni gondolkodni, következtetéseket levonni, és azoknak, akiket nem riaszt vissza ez a nagyon hosszú képzési idő, hiszen 9 évről beszélünk összesen.

(Vadász Viola)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
661KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Sci-fi rajongóból tudós

Oszd meg a Facebook-on!

Sci-fi rajongóból tudós

Oszd meg a Facebook-on!

X