Kék halálokon át – a Windows evolúciója

Kék halálokon át – a Windows evolúciója

35 évvel ezelőtti megjelenése óta a világ egyik legnépszerűbb operációs rendszere kapott hideget-meleget. Az azonban kétségtelen, hogy a Microsoft Windows kiállta az idő próbáját, és napjainkban is számítógépek milliárdjain kap helyet. Következzen a Windows diadalának története, a kezdetektől az ikonikus kékhalálon át a sikersztori beteljesedéséig!

A Bill Gates, és cége, a Microsoft kezei között világra jött remekmű 1985-ös alapítása óta gyökeres változásokon ment keresztül. A Windows az „egyszerű, de nagyszerű”-elvet szem előtt tartva fejlesztett és fejlődött az elmúlt 35 évben: rugalmasan alkalmazkodott a változó piaci igényekhez és az átalakuló üzleti lehetőségekhez, haladt a korral és lépést tartott a fejlődő technológiával, miközben az alapvető értékek változatlanok maradtak. 1985 óta több IT cég igyekezett letaszítani a képzeletbeli dobogó első fokáról, a trónfosztás azonban nem sikerült, becslések ugyanis azt mutatják, hogy a személyi felhasználású számítógépek 90%-án Windows operációs rendszer működik – a maradék 10% a Linux és a MacOS között oszlik meg.

A fiatal Bill Gates, a Windows első változatával (Fotó:photopin/globalpanorama)

A szenzáció születése

Habár a Windows 1.0 megjelenését már 1983-ban bejelentették, a tényleges debütálásra két évet várni kellett. A Microsoft eredetileg „Interface Manager” néven tervezte piacra dobni újdonságukat, időközben azonban Rowland Hanson marketingszakértő meggyőzte Bill Gates-t, hogy a „Windows” egyértelműen hangzatosabb és megkapóbb név lehet.

Az operációs rendszer megvalósította a multitaskingot, azaz a programok egyidejű futtatását, és a közöttük való váltást, az egérrel való kattintás pedig felváltotta a bonyolult utasítások begépelését. Az egész rendszer kezelése egyszerűnek hatott, és a ’85-ben bemutatott, akkor még szenzációnak ható lehetőségek a mai napig a számítógép használatának alapjaiként szolgálnak.

Így nézett ki a Windows 1.0 kezelőfelülete

Az ígéretesnek tűnő újdonság azonban korántsem működött zökkenőmentesen: lassúnak és akadozónak titulálták, miközben a Microsoftot az Apple is perrel fenyegette. Steve Jobsék állítása szerint a Windows megsértette az Apple szerzői jogait és üzleti titkait is eltulajdonította, ugyanis a Windows hasonló „drop-down” menükön és egérrel való irányításon alapult, akár csak a MacOS. Szerződések és egyéb megegyezések hatására aztán csillapodtak a kedélyek a két IT-óriás között, a fegyverszünet azonban hamar véget ért, ugyanis Windows 2.0 megjelenésével újra elmérgesedett a helyzet a két cég között.

Mindenki kedvenc képszerkesztője, a Paint egy idős az operációs rendszerrel. Az 1993-ban kiadott Windows 3.1-ben így nézett ki.

A siker útja és az ikonikus kék halál

A Windows 95-ben jelent meg a Start menü.

A Windows 95 piacra dobása hatalmas vásárlási lázat indított el. A népszerűség részben a döbbenetes méretű marketing kampánynak is köszönhető, amely a megjelenés előtt futott szerte a világon. Az 1995-ös verziót felhasználóbarátnak tituláltak, kígyózó sorok alakultak az üzletek előtt és számos család gépén kapott helyet az operációs rendszer.


A Windows 95 a Szomszédok c. sorozat egyik ikonikus jelenetében.

A Forbes úgy fogalmaz, a Windows 95 mondhatni az internetezés forradalmát indította el, hiszen a korábbi verzióktól eltérően ez az operációs rendszer rendkívül egyszerűvé tette a neten való szörfölést az Intenet Explorernek köszönhetően.

A 3 évvel később debütáló Windows 98 a korábbi verzió továbbfejleszett, stabilabb változata volt, mentesítve olyan hibáktól, amelyeknek valójában már a Windows 95-ben sem kellett volna helyet kapniuk.

A történet azonban nemcsak sikerből és diadalból áll, 35 év kevésbé népszerű verziókat is produkált. Ezek egyike a 2000-res milleniumi kiadás, a Windows ME, amelyet kevesen szívleltek. A szakértők szerint összecsapott és befejezetlen ez a verzió, ráadásul a legkisebb mozdulatoktól, egyetlen kattintástól is képes volt teljesen összeomolni.

Az említett összeomlás, avagy ismertebb nevén kék halál valósággal összefonódott a Windows történelmével. A fiatalabb generáció talán már el sem tudja képzelni ezt a jelenséget, és az azt követő pánikot: amikor a számítógép egyik pillanatról a másikra lefagy, minden elkezdett munka megszakad, a rendszert pedig újra kell indítani.

A klasszikus kék halál

A kellemetlen probléma nemcsak az egyszerű felhasználókat sújtotta, hanem több alkalommal nyilvánosan is előfordult: egy alkalommal a frankfurti repülőtér kijelzőjét bénította meg, de a sors fintoraként a Windows 98 bemutató előadásán is felütötte a fejét egy USB-s eszköz csatlakoztatása következtében.

A Windows 95-től kezdve egészen a Windows 7-tel bezárólag barátságtalan, sötétkék képernyő jelezte a teljes összeomlást; a megjelenő szöveg pedig próbált valamiféle információt nyújtani arról, mi okozhatta a problémát. Az idő múlásával egyre több ajánlás tűnt fel a képernyőn a helyreállításra vonatkozóan, többek között olyan kódok, amelyek a Google-be bemásolva segítséget nyújthatnak a javításhoz.

A Windows 8 hozott egy kevés változást a kékhalál tekintetében: hosszú és nehezen értelmezhető szövegek helyett csupán egy szomorú arc és néhány sor közli, hogy probléma akadt a rendszerben. Szerencsére a teljes összeomlás manapság már egyáltalán nem olyan gyakori, mint évekkel ezelőtt volt, a jelenség azonban megkérdőjelezhetetlenül a Windows sajátosságává vált.

A kék halál a Windows 10-ben.

 

A 2000-es évek és napjaink Windows-ja

A világ legismertebb tájképe – biztosan sokan emlékeznek a Windows XP alap hátterére.

A 21. század alapvető változásokat eredményezett az operációs rendszer fejlődésében. Az „experience”, azaz élmény szóból eredő Windows XP stabil és biztonságos verziónak számított, ez volt a leghosszabb ideig forgalmazott kiadás, és az összes közül az egyik legnépszerűbb verziónak bizonyult. Utódja, a Windows Vista nem vált túlzottan kedvenccé, a kidolgozott grafika ellenére kevesen voltak elégedettek ezzel a modellel.

Az új évtized aztán számos újítást hozott: a 2012-es Windows 8 szinte teljesen átdolgozott grafikával jelent meg, amire nem kevés panasz érkezett. A felületet átláthatatlannak és nehezen kezelhetőnek bélyegezték, ennek ellenére szép számmal fogyott a boltok polcairól.

A Windows 8 sok kritikát kapott. Az érintőképernyőkről könnyebben kezelhető felületért beáldozták még a Start menüt is.

A legújabb verzió, azaz a Windows 10 egy univerzális és modern kiadássá vált, ujjlenyomat-olvasó és arcfelismerő is került a bele a felhasználóbarát használat érdekében. Ez a verzió jelenleg több, mint 75 millió eszközön, a világ 192 országában fut.

Beszéljenek a számok!

„Ha a Windows elveszítené felhasználóinak 1%-át, az több embert jelentene, mint Illinois állam teljes lakossága” – írja a Business Insider; a cikkből többek között az is kiderül, hogy 2009 óta több Windows 7 és Windows 8 operációs rendszer kelt el, mint ahányan Európában laknak. A sokkoló számadatok tökéletesen érzékeltetik a Microsoft Windows gigantikus sikereit, a történetnek pedig még messze a vége!

(Bezzeg Hanna)


Források:

https://www.pocket-lint.com/apps/news/microsoft/99134-brief-history-of-microsoft-windows

https://www.howtogeek.com/331598/a-short-history-of-the-blue-screen-of-death/

https://www.rentit.hu/hu-HU/Cikk/erdekessegek/a-windows-rovid-tortenete.rentit

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
661KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

X