Természetes vitaminpótlás

Ahogy beleérünk a télbe, a szürke, komor napok, csupasz táj és a hideg idő válik a mindennapjaink részévé. A megfázások, a hosszú gyógyulás, általános fáradékonyság is azt jelzi, hogy a szervezetünk kimerült. Ha nincs is olyan nagy választék friss gyümölcsökből, így is megtalálhatjuk a módját a vitaminpótlásnak.

A vitaminokról

Az A-vitamin segíti az emberi test növekedését és fejlődését, illetve erősíti az immunrendszer funkcionálását.

A B-komplex vitaminok segítenek fenntartani az idegek, a bőr, a szem, a haj és a máj egészségét, valamint egészséges izomtónust és megfelelő agyműködést garantálnak.

A C-vitamin antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a káros szabadgyököket, és a fehérvérsejtekkel együtt a szervezet fertőzésekkel szembeni védelmében is részt vesz.

A D-vitamin funkciója a vérben lévő kalcium- és foszforszint normál szinten tartása, de az erős csontozat kialakításában és fenntartásában is elsődleges szerepet játszik.

Természetes vitaminforrások

A legfontosabb a megfelelő C-vitamin bevitel, ezt szerencsére nyers és mirelit gyümölcsökkel télen is könnyen fedezhetjük. A narancs és a különböző citrusfélék ilyenkor szezonálisak, de egész évben könnyen beszerezhető, olcsó vitaminforrás a káposzta is, amely magas élelmi rost-tartalma miatt a fogyókúrázók kedvence.

A csipkebogyó már a népi gyógyászatban is kiemelt helyet kapott, és ez nem véletlen. Az influenzás megbetegedések tüneteit teaként fogyasztva enyhíti, de fontos szerepet játszik a kollagéntermelésben, valamint a csontozat, a fogak és a bőr egészségének megőrzésében is. Segíti a vas felszívódását, és antioxidáns hatása miatt megköti a káros szabadgyököket. Nagy mennyiségben K-vitamint is tartalmaz, ami megelőzi a vérzékenységet és a máj működési zavarait.

A cékla jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz, de alkalmas a B1-, B2-, és B6-vitamin pótlására is. Vastartalma miatt segíti a vérképzést, erősíti a nyirokrendszer működését.

A sütőtök magas béta-karotin tartama miatt nagyon egészséges, mert ez szervezetünkben A-vitaminná alakul. A benne lévő sok koenzim Q10 miatt hozzájárul szervezetünk gyors regenerálódásához, a szabadgyökök megkötésével pedig lassítják az öregedési folyamatot. Jelentős vastartalma miatt nőknek különösen ajánlható.

Az alma igazi csodaszernek számít, A-, B-, C-vitamint is tartalmaz, pektintartalmának hála pedig hozzájárul a bélnyálkahártya egészséges működéséhez. A tapasztalatok szerint az alma tehermentesíti a vesét, és csökkenti a vér zsírtartalmát is.