Tizedjére is nagyot mentek a Zergék és az Őzikék

Hamisítatlan téli időben rendeztünk outdoor pótszilvesztert 2022. második hétvégéjén a Börzsönyben. Ez volt a tizedik „Zergék az Őzikék ellen” túra, vetélkedővel, tombolával és várlátogatásokkal színesítve.

A DUE négy természetjárója, a Bakancs Pista túraszervező közösséget megalapító Herczeg Zsolt, Turányi-Vadnay Szabolcs, Tóth Tas Péter és Ott Zsuzsanna 2012-ben indította útjára a Zergék az Őzikék ellen elnevezésű programsorozatot, amelynek keretében minden év elején valamelyik magyarországi középhegységbe viszik el a jelentkezőket.

2021-ben a koronavírus-járvány miatt elmaradt a tizedik outdoor pótszilveszter, idén azonban bepótolták. Az úticél a Börzsöny volt. A hozzávetőleg harminc résztvevő a Pénzásási Turistaháztól egy hosszabb Zerge-, és egy rövidebb Őzike-útvonalon Drégely várának érintésével kirándult egy jót. A nap további részében a Magyar Nemzeti Bank támogatásával, Vagyon Durva Vetélkedő címmel, három csapat, a Dáriuszok, a Napkirályok és a Rothschildok részvételével pénztörténeti vetélkedőt szerveztek kincsásással és kreatív elméleti feladatokkal. Az első helyen végzett Dáriuszok a jegybanknak köszönhetően exkluzív vendégek lesznek a március 15-én nyíló Pénzmúzeumban. A tombolasorsoláshoz a magánszemélyeken kívül ezúttal is a Magyar Posta Zrt. ajánlott fel értékes nyereményeket. A 2013-ban felújított turistaházban a közös fűtés és főzés, az elmúlt tíz év élményeinek fotóvetítéses felelevenítése, illetve a buli is emlékezetessé tette az estét. Másnap a csapat látogatást tett a nógrádi várban, illetve városnéző sétán vett részt Vácon.

„Bizonytalan időket élünk, de a szándék megvan bennünk, hogy folytatjuk ezt a túrasorozatot. A következő állomásunk talán a Bükk lesz” – mondta a DUE Online-nak az egyik főszervező, Herczeg Zsolt, aki egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy 2022. szeptember 7-11. között  Balatonkenesén Retro DUE-tábort szerveznek mindazoknak, akik az elmúlt negyven évben legalább egyszer részt vettek a DUE nyári táborában. „Arra a programra január végéig hatalmas kedvezménnyel lehet jelentkezni” – emlékeztetett Herczeg Zsolt.