Újságíróból dandártábornok

Karrierje során mindig legalulról kezdte, de mindig a csúcsra ért. Újságíróból lett rendőr és nyomozó, Garamvölgyi László dandártábornok ma a Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt fő támogatója, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója. A jelenleg is futó Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszt apropóján kérdeztem a pályafutásáról és a magyar bűncselekményekről.

Hogyan került a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácshoz?

Annak idején, a szocializmusban mindenkinek kötelező volt két év katonai szolgálat. Én az érettségi után mentem el katonának, hogy minél előbb letudjam a kötelező szolgálatot. A leszerelés után jelentkeztem az egyetlen újságírói iskolába, a Bálint Györgybe. Az iskola befejezése után lettem gyakornok egy napilapnál, ahol az osztályfőnököm volt az olvasó-szerkesztő. Ebben az időszakban jelent meg az oknyomozó újságírás az USA-ban. Az első nagy horderejű ügy, a Watergate-botrány volt. Az újságírók kriminalisztikai eszközökkel – például tanuk kihallgatásával, nyomozással – bogozták ki a nagy „disznóságokat”. Ennek hatására én is szerettem volna oknyomozással foglalkozni. Az akkori főnököm azt tanácsolta, hogy ha nyomozni akarok, menjek el rendőrnek.

A rendőri pályafutásomat 1979-ben kezdtem járőrként a II. kerületben. Eredendően nyomozó szerettem volna lenni, de a bűnügyi osztályon azt mondták, hogy nincs szabad hely. A kapitányság vezetője Szabó György azt mondta, fiam gyere ide, kezd el az utcán a járőrözést. Másfél évig voltam az utcán egyenruhás, megismertem a kerületet és a bűnözőket, ami nagyon hasznos volt. A II. kerületet sokan a Rózsadombbal azonosítják, de hozzá tartozott a Kalef, vagyis a Moszkva tér (a mai Széll Kálmán tér – a szerk.), illetve a Hűvösvölgy egy része. A Kalef egy legendás hely volt, rengeteg betöréssel és primitív drogfogyasztással, ami sokszor a ragasztó szipuzását jelentette. Miután felszabadult egy hely, 10 évig voltam nyomozó. Mivel nem volt szakmai iskolám, el kellett végeznem a Rendőrtiszti Főiskolát és a Jogi Egyetemet.

A rendszerváltás után létrehoztak a rendőrségnél egy sajtóosztályt, ahova olyan embereket kerestek, akik valamilyen újságírói múlttal rendelkeztek. Itt 23 évig voltam szóvivő. 2013-ban nevezték ki Dr. Hatala Józsefet a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács élére és áthívott engem az ORFK-tól.

Mivel foglalkoznak a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsnál?

Röviden a bűnmegelőzéssel. A XXI. század globalizációs kihívásaival szemben, amiben jelentősen benne van a kriminalitás, fontos szerepet kap a bűnmegelőzés. Első látásra azt gondolhatjuk, hogy a bűnmegelőzés akkor hatásos, ha minél nagyobb médiafelületet kap. De ha rákeresünk az interneten, akkor nem sok mindent fogunk találni. Azért mert a bűnmegelőzés tanult és elsajátított ismeretek alapján, készség szinten alkalmazott prevenciós módszer. Aminek az a lényege, hogy az életkor specifikus képzéseket már 4 éves kortól kell elkezdeni és ez a folyamat minimum 10 évig tart. A megszerzett tudást a későbbiekben készség szint tudják a résztvevők alkalmazni, hogy ne legyen senkiből bűncselekmény áldozata, de elkövető sem.

Mit jelent pontosan a bűnmegelőzés?

Minden olyan cselekvés, magatartás és intézkedés, ami a bűncselekmények számát csökkenti. Nem csupán bűnmegelőzésről kell beszélnünk, hanem veszélymegelőzésről is. Önmagában a prevenció nem elég. Ha a veszélyhelyzeteket nem ismerjük fel, akkor nem tudunk időben beavatkozunk. Azonban ha rendelkezésünkre áll a kellő tudás, akkor ezekből a helyzetekből nem lesz kriminalitás.

Mennyi bűncselekmény történik évente hazánkban?

Európai viszonylatban nagyon jól áll Magyarország. 2010-től a bűncselekmények száma folyamatos csökkenő tendenciát mutatnak. 2020-ban már azt mondhattuk, hogy az esetek száma a felére csökkent. Ez vonatkozik az erőszakos jellegű bűncselekményekre is. 2019-ben 79 emberölés történt, a ’60-as évektől kezdve ez mindig évi 180 – 220 között volt. Bízom benne és nagyon remélem, hogy ehhez a Tanácsnak is fontos szerepe van.

Ebből mennyi az iskolai eset?

Az iskolai bűncselekmények száma folyamatosan csökken. Az iskola rendőrök és iskolaőrök megjelenése is jó hatással van diákokra. Az ő jelenlétük picit hasonlít a közterületi rendőri jelenlétre, ahol ott vannak, nem történik bűncselekményt. Az elkövetők nem a retorziótól félnek (hiszen a büntetés elkerülhetetlen), hanem a lebukástól. Ez mindenkire igaz. Ezért a rendőrök és iskolaőrök már csak a puszta jelenlétükkel is elősegítik, hogy ne történjen baj az iskolákban.

Mit tehet egy átlagember, hogy elkerülje a bűncselekményeket?

Pár évvel ezelőtt 139 betörőt kérdeztünk meg, hogy milyen szempontok alapján választják ki a betörések helyszínét. Leginkább három dolog tartja vissza őket; ne legyen tanul – ez lehet szomszéd is-, ne legyen kutya és a mozgásérzékelő. Tehát az az ingatlan ahol technikai védelem van, nincs annyira kitéve a betöréseknek.

Az NBT honlapján elérhető a házŐrző applikáció, ahol kérdésekre kell válaszolnunk. Ennek az a célja, hogy megtudjuk, az ingatlanunk – ez lehet családiház, tömbház vagy panel – milyen biztonsági állapotban van. A kérdésektől függően kijön, hogy hány százalékban biztonságos az otthonunk. A következő oldalon pedig a javaslatok találhatók meg, például ha nincs biztonsági ajtó, akkor azt érdemes beszerezni.

A bűnmegelőzés hogyan hat a közösségekre, vannak civil kezdeményezések?

„Tudományos tétel, hogy a bűnmegelőzésnek kohéziós szerepe van, összekovácsolja a közösséget.” Meg kell nézni azokat a közösségeket, ahol ez működik. A ’90-es évektől létezik egy mozgalom, az a neve, hogy Szomszédok Egymásért Mozgalom, röviden SZEM. Ha megjelenik valamilyen gyanús személy, figyelmeztetik egymást, figyelnek egymásra és javaikra.

 

Ön szerint miért hatékony a Nagy Diák Bűnmegelőzési Tesztek játékunk?

Ez egy edukációs teszt, ahol a kérdésekre adott válaszok nem csak azt igazolják, hogy mit tudunk vagy milyen ismeretekkel rendelkezünk, de az esetleges rossz válaszok után megjelenő helyes válaszok miatt tanulunk is.

Egyébként többször kitöltöttem már én is. Ugyan mi készítettük az összes kérdést és természetesen a válaszokat is. De az a helyzet, hogy 100%-os eredményt sosem tudtam elérni. Mindig volt egy vagy két hibám, amit mindig megnéztem a végén. Mivel sosem ugyanazt a kérdéssort kaptam, sosem tudtam hibátlanra kitölteni. De ezzel semmi baj sincs, hiszem minden egyes hibám után tanultam valamit. Úgy gondolom, hogy nem az edzőnek kell az összes büntetőt értékesítenie, de mindenképp a tudása legjavát kell átadnia.

Tedd próbára magad Te is a Nagy Diák Bűnmegelőzési Teszten! Próbáld meg, hogy neked sikerül-e maximálisan kitölteni!