Útmutató egyetemistáknak – avagy hogyan ne halj éhen!

Útmutató egyetemistáknak – avagy hogyan ne halj éhen!

Elkezdeni a nagybetűs életet nem olyan könnyű, mint ahogy azt gondoljuk. Sokan egyetemi éveiket otthonuktól távol töltik, ami egyet jelent az albérlettel vagy kollégiummal.

De amennyire izgalmasnak tűnik, néha ugyanolyan nehéz is tud lenni az önállóság. Hiszen nincsenek mellettünk a szüleink, hogy mindig legyen kaja a hűtőben, így a bevásárlás és vele együtt a havi zsebpénz beosztása hirtelen már a mi felelősségünk. Ezért nem árt már egyetemistaként megtanulni, hogyan bánjunk a pénzünkkel, és hogyan faraghatunk le a költségeinkből. Természetesen nem kell kenyéren és vízen élni, de jó tudni azokat az apró trükköket, amikkel megkímélhetjük a pénztárcánkat. És tudjuk, az otthonról kapott zsebpénz, illetve az ösztöndíj hamar el tud fogyni, ha nem vigyázunk!

Így hoztunk nektek néhány olyan praktikát, ami segít abban hogyan lehet megélni, miből lehet félretenni , és mikre érdemes odafigyelni.

Tervezd meg a kiadásaidat!

Minden hónap elején határozd meg, hogy mire mennyit költhetsz, és mennyit szeretnél félretenni. Minden forintot érdemes felírni, még a kétszáz forintos kávét is, így nyomon követheted, hogy mire megy el a legtöbb pénz, és min tudnál spórolni.

Főzz otthon!

Az egyetemi büfé mellett sokszor elcsábulok a finom illatoktól, sajnos hetente többször is, nincs ez másképp a gyorskajáldákkal. Hiába tudom, hogy a hűtőmben vár az ebédem, mégis engedek magamnak. Azonban jobban belegondolva az ilyen kicsapongások naponta nagyjából ezer forintos kiadást jelentenek, havi szinten pedig túllépi a húszezer forintot is. És ez csak napi 1 étkezés!

Viszont ha otthon főzöl, ennyiből akár két napra elegendő ételt is ki tudsz hozni. Ha pedig nincs időd és energiád rá minden nap, főzz többféle fogást a hétvégén, és fagyaszd le, így egy ZH-s időszakban sem kell azon görcsölnöd, hogy üres a hűtő.

Egy spagettit vagy lecsót pedig bármikor össze lehet dobni fél óra alatt, a kolis/albérletes közös főzés ráadásul nem csak pénztárcakímélő, de szuper közösségi program is!

Végül vigyél magaddal naponta uzsonnát, nassolnivalót, így elkerülheted, hogy éhségroham miatt vagyonokat hagyj a büfében.

Bevásárlás

Az első és legfontosabb szabály: ne menj éhesen bevásárolni! Ezzel kivédheted, hogy fölösleges dolgokat pakolj a kosaradba.

Bevásárlás előtt készíts listát, illetve érdemes előre megnézni az akciókat. Sokszor pedig a közeli lejáratú termékeket 50% kedvezménnyel is beszerezheted!

Persze tudjuk, hogy általában a legutolsó utáni percben jut eszünkbe kenyérért rohanni, ilyenkor életmentő lehet, ha este 11-kor is nyitva van a bolt, ám próbáld ezeket az alkalmakat kerülni. Az éjjel-nappal nyitvatartó üzletekben többnyire drágábbak a termékek.

Szervezz házibulit!

Feleannyiból is megúszhatod a bulizást, ha nem valamelyik romkocsmába vagy szórakozóhelyre mész a haverokkal sörözni.

Az életmentő kávé

Több száz forint megy el a napindító kávéra? Vegyél a lakótársaiddal közösen egy kávéfőzőt, hagyományos „kotyogósat” már találtok kétezer forintért is. Ezenkívül legyen egy termoszod, amiben magaddal tudod vinni a kávét, teát. Így nem kell az automatás löttyöket innod, és még spórolhatsz is.

Bankolj okosan!

Mielőtt bankot választasz , nézz utána, hogy mennyibe kerül a pénzfelvétel, és milyen bankautomaták vannak a campus környékén. Nézd meg, melyik banknál alacsonyabb a számlavezetési és a bankkártyadíj, és mennyit kell fizetni az utalásokért. Vannak kifejezetten hallgatóknak szánt számlák, amelyek általában sokkal olcsóbbak, mint egy “sima” csomag.

Spórolj a tankönyveken!

Első évesként elkövettem azt a hibát, hogy megvettem minden ajánlott irodalmat- ráadásul nagyrészét a könyvesboltból szereztem be. A következő félévben pedig már ott csücsültek a polcon, és én több tízezer forinttal lettem szegényebb.

Később rájöttem, hogy léteznek használt könyvek, és ott van a  könyvtár, ahonnan hosszabbításokkal  vizsgaidőszakig nálad lehetnek a könyvek. Ezzel minimális idő- és energiaráfordítással tízezreket spórolhatsz a tankönyveken.

A tanulás kifizetődő

Jó jegyekkel pénzt is “kereshetsz”: állami ösztöndíjasként a tanulmányi ösztöndíj havi húsz-harmincezer forintos segítséget jelenthet. Emellett minden nappali tagozatos hallgató pályázhat a Nemzeti felsőoktatási ösztöndíjra, amely tíz hónapon keresztül jár, és összege havi negyvenezer forint.

És ha egy tárgyból jó vagy, akár szaktársaidat is korrepetálhatod!

Diákmunka

Sok diákszövetség kínál egyetemistáknak munkalehetőséget, így érdemes a hirdetések között böngészned. De mielőtt nekiállsz a munkakeresésnek, ezeket vedd figyelembe:

Keress a tanulmányaitokhoz kapcsolódó munkát!

Nem könnyű olyan állást találni, ami tökéletesen megfelel a tanulmányaidnak, de érdemes energiát fektetned a lehetőségek felkutatásába, ugyanis azzal, ha a majdani szakterületeden dolgozol, nemcsak szakmai tapasztalatot szerezhetsz, de még a kötelező szakmai gyakorlatot is kipipálhatod.

Kérj segítséget!

A felsőoktatási intézményekben általában működik karrier iroda, ahol tudnak segíteni a tanulmányaid alatti és utáni elhelyezkedésben. Ha van rá lehetőséged, iratkozz fel a karrier iroda hírlevelére, így első kézből értesülhetsz a nyílt pozíciókról.

Alakíts ki rugalmas munkaidőt!

Bármilyen jellegű munkát is végzel az egyetem mellett, elengedhetetlen, hogy valamilyen szinten rugalmas legyen a beosztásod, különben a ZH- és vizsgaidőszakban nagyon nehéz lesz az iskolában és a munkában is helyt állnod. Éppen ezért érdemes a részmunkaidős és otthonról is végehető munkák között keresgélned.

Sűrű az órarended?

Keress alkalmi munkákat. De mielőtt munkát vállalsz, érdemes megvárnod, míg kialakul az órarended. Ha már megvan a végleges órarend, akkor sokkal egyszerűbb megtervezned az időbeosztásodat. Rengeteg helyen tudsz eseti megbízással alkalmi diákmunkákat vállalni. Így nincs fix kötelezettség, és mindig a szabadidőd függvényében tudsz dolgozni.

Ne vállald túl magad!

Fontos, hogy megtaláld az egyensúlyt a munka, a tanulás és a magánélet között. Csak annyi feladatot vállalj, amennyit meg is tudsz csinálni az egyetem mellett. Ne menjen a munka a tanulás rovására, hiszen elsősorban diák vagy!

Ugyan van néhány költség, amit nem tudsz elkerülni, mint a lakbér/kolidíj és a számlák, de ha ezeket a tippeket követed, több pénz maradhat a zsebedben szórakozásra!

(Bihari Bernadett Luca)

Felhasznált forrás: eduline.hu

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Útmutató egyetemistáknak – avagy hogyan ne halj éhen!

Oszd meg a Facebook-on!

Útmutató egyetemistáknak – avagy hogyan ne halj éhen!

Oszd meg a Facebook-on!

X