„A jelen gyermeke a jövő közlekedője”

„A jelen gyermeke a jövő közlekedője”

Évről évre megfigyelhető a statisztikákból, hogy javul a közúti közlekedés. Az ember a mindennapokban találkozik különféle szituációkkal, helyzetekkel, amiket meg kell tanulnia kezelni. A Hungarian Police Rallye Team-ben nagy hangsúlyt fektetnek a balesetek megelőzésére és a közúti közlekedés biztonságosabbá tételére. Erről beszélgettünk Hoffer Zsolt rendőr alezredessel.

A Team már több, mint 10 éve versenyez különböző kategóriákban a magyar rally pályákon. Ám nem csak ebből áll a rally team feladata. A Hungarian Police Rallye Team a rally versenyek szervizparkjaiban épít fel egy közlekedésbiztonsági parkot. Ezekben a rally kedvelőinek hívják fel a figyelmét a közlekedésben a mindennapi szinten fellelhető balesetveszélyekre játékosan tanítva őket.

„Nagy tévhit, hogy a közlekedésbiztonság és az autósport nem találkozik térben és időben” – mondta Hoffer Zsolt. Zsolt 25 éve rendőr, korábban a Budapesti Rendészeti Egyesület színeiben versenyzett, így tudta a rendőrségi gondolkodást képviselni a versenypályákon. 2018 óta Hungarian Police Rallye Team ként egy külön csapatot képviselnek.

Az évek alatt nagyon sok olyan járműtechnikai fejlődés következett be, aminek következtében be lehetett vinni a közlekedésbiztonság gondolatát az autósportba. A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség teret biztosított a programnak, és így a rally versenyzők maguk is közelebb kerülnek egy-egy információhoz, legyen az akár csak a KRESZ változása. „Másrészt az autósport, rally közönsége igen nagy számú. Családok jönnek ki, gyermekek, felnőttek. Ami jó hatás, hogy megnézik a versenyt, a versenyautókat és frissült közlekedési ismeretekkel megismerkedve hagyhatják el a szervizparkot” – mondta el Hoffer Zsolt.

„A programunkat úgy kell elképzelni, hogy most már közel 800 ezer m2-en van felépítve egy közlekedési terület, ahol gokarttal, futóbiciklivel, rollerrel közlekednek felnőttek és gyermekek is” – árulta el Zsolt. Ezek az eszközök felnőttek számára is épp oly alkalmasak, mint a gyerekek számára. A helyet nem játszótérként kell elképzelni. Instruált körülmények között, gyalogátkelő helyekkel, közlekedési táblákkal és lámpákkal kialakított pályákon kiváló instruktorok segítik végig a jelentkezőket. A legkisebb gyerekeknek játszószőnyeget biztosítanak, a felnőttek kipróbálhatják a részeg szemüveget, de a KRESZ-t is beleszámítva különböző ismereteket ismételnek vagy újabbakat adnak át. „A csapatunknak nem az a célja, hogy közúti közlekedésben előforduló balesetekre hívja fel a figyelmet, hanem azoknak az elkerülésére és a szabályok követesére. Végigmegyünk minden olyan szegmensen, amely a mindennapi életünk napjait meghatározza” – emelte ki a rendőr alezredes.

De mennyire is vannak tisztában az emberek, hogy hogyan is lehet megelőzni ezeket a baleseteket? Hoffer Zsolt elmondta, hogy nagyon változó az ország különböző területein, hisz a baleseti statisztikák sem egyformák az ország különböző részein. Ami megfigyelhető, hogy a programjuk pozitív, szórakoztató, de ugyanakkor tényszerű programmal tudják felhívni a figyelmet a szabályismereti hiányosságokra. „Illetve, ami nagyon jó a családoknál, hogy a gyermekeken keresztül hívjuk fel a figyelmet egyes helyzetekre, ami által sokkal jobban, könnyebben épül be a tudatba. Sokkal jobban magának érzi az egyén, és biztosabbnak érezhetjük azt, hogy adtunk azoknak, akik megfordulnak a mi parkunkban” – egészítette ki az alezredes.

„Megfigyelhető a statisztikákból, hogy javul a közúti közlekedési statisztika rendszere” – mondta Hoffer Zsolt. A mindennapokban találkozik az ember különböző helyzetekkel, szituációkkal, amiket az emberek különbözően oldanak meg. Ha az ember fel akarja dolgozni ezeket a helyzeteket, tud róluk pár szót beszélni, akkor mindenki hozzá tud tenni a saját tapasztalataiból, saját közlekedési rendszeréből, így ezáltal egy kicsi fejlődést lehet elérni. Azonban a rendőr alezredes elmondta, hogy nem lehet az cél, hogy valakinek azonnal és drasztikusan megváltoztassuk a közlekedési rendszerhez való hozzáállását. Ezt igazán eredményesen csak egy lépcsőzetes rendszerrel érhetjük el. Ezekben lehet sikereket elérni, hisz a gyermekeket játszva készítik fel a közúti közlekedésre, míg a felnőtteket szórakoztatva bírják rá tudásuk felfrissítésére.

A Hungarian Police Rallye Teammel június első hétvégéjén lehet találkozni. Ugyanis ekkor Nógrád megyébe, Salgótarjánba látogat az Országos Rally Bajnokság következő állomása.

A Nagy Diák KRESZ-teszt által a fiatalok is nagyok sokat tanulhatnak. A közúti közlekedésben nagyon sok olyan dolog van, amit az ember másoktól lát. Ám ez sajnos nem mindig jelent szabálykövetést vagy biztonságos közlekedést önmagában. „Amikor írásban látjuk a kérdést és tényszerűen azzal kell foglalkozni, hogy mi a helyes megfejtése az adott kérdésnek az adott közlekedési területen, akkor az ember akarva akaratlanul is utánanéz, átgondolja, és később az átgondolásoknak, utánanézéseknek eredményeképpen tudatosabban közlekedik” – hangsúlyozta a KRESZ-teszt fontosságát Hoffer Zsolt. Szerinte a fiataloknál ez a legfontosabb, hogy felhívjuk a figyelmüket ezekre a lehetőségekre. Hisz ő maga is azt szokta mondani, hogy „a jelen gyermeke a jövő közlekedője”. Minél több információt kapnak, minél intenzívebben a közúti közlekedésről, és annak biztonságosabbá tételéről, akkor ez a javuló tendencia a statisztikákban még szebb eredmény hozhat.

(BJ)

A cikket az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága támogatta

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

„A jelen gyermeke a jövő közlekedője”

Oszd meg a Facebook-on!

„A jelen gyermeke a jövő közlekedője”

Oszd meg a Facebook-on!

X