A meglepetéstől a visszavonulásig

A meglepetéstől a visszavonulásig

Talán a cikksorozat elindulása óta vártam egy olyan hétre, mint az eheti, annak ellenére, hogy Kanye West a többet foglalkozott a feleségével és a választásokkal, aminek köszönhetően az új albuma nem jelent meg. Helyette pedig egy meglepetéslemezt kaptunk Taylor Swifttől, valamit tanúi lehettünk egy, talán kicsit korai visszavonulásnak. Ezek mellett pedig jobbnál jobb zenék érkeztek a 30. héten. Az ezekből készült válogatást olvashatjátok.

Taylor Swift – folklore

Hatalmas meglepetésként érkezett meg Taylor Swift nyolcadik stúdióalbuma. Az előzőekkel ellentétben semmilyen előzetes bejelentés nem történt, ami jelen esetben csak dobott a lemez megjelenésén. Annyira, hogy a folklore minden idők második legnagyobb hallgatottságát produkálta Spotify-on, a nyitónapon. Az első egyébként Drake Scorpion albuma 132 millió hallgatással, míg a folklore-é 80,6 millió.

Az album egésze a COVID-19 okozta karanténban íródott, itt Taylor segítségére a hosszú ideje már vele együtt dolgozó producerek és dalszövegírók voltak. Közöttük volt például Bon Iver is, aki az énekesnő mellett az egyetlen vendégelőadó a korongon.

A folklore mint tempóban, mint hangszerelésben eltér a korábbi albumoktól. A pop pörgőssége szinte teljesen háttérbe szorult, helyette megjelentek a lassabb, melodikusabb dalok. Az énekesnő már évek óta utalgat arra, hogy valami új dolgokon dolgozik, 2017-ben, a reputation albumán pedig már egy új Taylort is emlegetett. Ez a tavalyi, Lover lemezen még nem mutatkozott meg, viszont most már lehet érzékelni, mi az az új, amin dolgozott.

Személy szerint sosem voltam hatalmas Taylor Swift rajongó, nagyjából egy kezemen megtudom számolni, hogy a korábbi zenéi közül mennyit hallgattam rendszeresen. Viszont ez az album tényleg gyönyörű lett és sokkal jobban áll ez a stílus Taylornak, mint a klasszikus pop. Remélem, hogy az album sikerének köszönhetően a jövőben fognak még érkezni ehhez hasonló dalok.

Logic – No Pressure

Egy 6 éves pályafutásnak mondhattak búcsút múlt pénteken a Logic rajongók, ugyanis a marylandi rapper a No Pressure című albumával szögre akasztotta a mikrofont, és befejezte a zenélést. Az album keretbe foglalja a zenei karrierjét, hiszen az első, 2014-es albumának, az Under Pressure-nek a folytatása. Itt is megjelenik Thalia, egy mesterséges intelligencia, aki a narrátor szerepét tölti be egy-egy dalon. A lemezen Logic az élet szinte minden terét érinti, amit ő is megtapasztalt. A stílus természetesen maradt a hip-hop, viszont a Young Sinatra 4-gyel ellentétben, itt a modern változata az uralkodó.

A borító pedig szerintem zseniális és rengeteg érdekességet megfigyelhetünk rajta. Hogy csak párat említsek, az “U” betű, a “8”, és az “5” hiányzik a billentyűzeten, ami az előadó Ultra 85 albumára utal, amiről évekig pletykáltak, viszont sosem jelent meg. A csomag cigaretta azt jelképezi, hogy Logic az Under Pressure kiadása után felhagyott a dohányzással. Ha egymás mellé tesszük a két borítót, lehet egy olyan érzésünk, hogy az a szoba, amiben az Under Pressure borítóján ül, felrobbant és átváltozott a No Pressure-ön látható állapotba.

Bevallom, borzasztóan szomorú voltam az Instagram poszt láttán, amiben Bobby bejelentette a visszavonulását. Nem csak azért, mert évek óta hallgatom és szeretem a zenéit, hanem mert emberként, íróként is zseniálisnak tartom. Miután az év elején elolvastam a debütáló kötetét, a Supermarketet, csak néztem ki magamból és arra gondoltam, hogy ez az ember egy földönkívüli. Nálam mind zenében, mind írásban lerakott olyat az asztalra, aminek köszönhetően az egyik legsokoldalúbb és legtehetségesebb előadónak tartom. Ezért is kifejezetten várom, hogy mi fog kisülni abból, hogy leszerződött a Twitch streaming szolgáltatóval, és a továbbiakban hivatalos streamerként folytatja.

The Kid LAROI – F*CK LOVE

Azt hiszem elérkezett az első olyan igazi pillanat az életemben, amikor 17 évesen öregnek érezhetem magam. Ugyanis a most terítéken lévő album készítője, The Kid LAROI mindössze 16 éves. Ezek után annyira viszont nem meglepő, hogy a F*CK LOVE a debütáló albuma, viszont kezdésnek nem is rossz vendégelőadókkal kezdett, Juice WRLD, Lil Mosey és Corbin személyében. A lemez egyébként kifejezetten tetszetős, kicsi rajta a változatosság, viszont egy remek flow-ja van, ami többször hallgathatóvá teszi. Kid LAROI-nak a népszerűségét pedig mi sem mutatja jobban, mint, hogy szülővárosában, az ausztrál Waterlooban, egy több méteres, igen csak minőségi graffitit kapott Scottie Marsh-tól.

Maroon 5 – Noboby’s Love

Megjelent az első idei Maroon 5 zene, ami a második dal is egyben, a következő, hatodik albumukról. Az inspiráció itt is a 2020-as történések voltak. A szám szövegében megjelennek elemek a koronavírussal és a Black Lives Matterrel kapcsolatban is. A legutóbbi, 2014-es Maroon 5-hoz lehetne hasonlítani a dal hangzását, ugyanis, mind a dobokat, mind a gitárokat ugyanúgy tartalmazza.

Adam Levine, a banda énekese még a dal publikálása előtt Instagramon posztolt és felfedte a dal üzenetét, mit szeretne közölni a világgal. “Remélem, hogy a Nobody’s Love egy olyan zene, amely mindenkinek tud adni egy perc békét, és el tud gondolkozni, miközben egy ilyen példátlan részét éljük a világnak.”

J Balvin, Dua Lipa, Bad Bunny, Tainy -UN DIA (ONE DAY)

Először állt össze Dua Lipa, J Balvin és Bad Bunny. A kollaboráció már hónapokkal ezelőtt el lett könyvelve, viszont akkor még csak egy alternatív címen. (Plateado) A dal témája az érzelmek kiengedése egy mérgező kapcsolatból való kiválás után. Az UN DIA alapja kicsit latinos, viszont érezhető rajta Dua Lipa brit hatása is.

24kGoldn, iann dior – Mood

Sokak által a mai zene két legjobban alulértékelt alakja állt össze, hogy ismét rácáfoljanak arra, miért érdemelnének több figyelmet. A Mood a második, vagyis inkább másfeledik kollaborációja 24kGoldnnek és iann diornak, miután dior gone girl című dalán dalszövegíróként dolgoztak együtt. A dal arról szól, hogy milyen érzés bennragadni egy olyan kapcsolatban, ahol a nő döntésképtelen és gyakran manipulatív. Annak ellenére, hogy a szöveg inkább egy rossz hangulatot fest, az alap és a dallam is kifejezetten megnyerő és vidám. Ezek után pedig könnyen lehet, hogy ez a szám is a TikTok “áldozatává” fog válni.

(Lendvai Martin)

(Borítókép forrása: nbcnews.com)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
661KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

X