A művészek az otthoni oktatásért

A művészek az otthoni oktatásért

A három hónapja indult MOTTO nyáron folytatódik. Bíró Kriszta színésznő a közösségi médiában felvetett ötlete néhány órán belül hihetetlen támogatást kapott.

A hozzá csatlakozó önkéntes csapatnak köszönhetően (Fullajtár Andrea színésznő, Ézsöl Andrea projekt menedzser, Kleb Attila fotográfus, a GetCloser Concerts művészeti vezetője; Seres Tamás rendező és Vető Balázs, a Fisherman’s ügynökség ügyvezetője), 72 órán belül technikai és grafikai háttere lett a pedagógusok munkáját és a diákok tanulását segítő platformnak. Azonban az igazi erőt az adta, hogy az első perctől kezdve egyre több odaadó színész is csatlakozott, akik között így könnyű volt elosztani a száz feletti műcímet, amit a pedagógusok megosztottak a MOTTO stábjával.

A közreműködők között olyan nevek találhatóak, mint Benedek Miklós, Csuja Imre, Gálffi László, Gálvölgyi János, Hegedűs D. Géza, Huszárik Kata, Máté Gábor, Mácsai Pál, Molnár Piroska, Ónodi Eszter, Pokorny Lia, és még felsorolhatatlanul sokan.

Néhány videóban, meglepetésként, a felolvasó színész megosztja személyes viszonyát is az adott műhöz; illetve találhatóak olyan különlegességek, amelyek két nézőpontból mutatnak be egy-egy művet, egészen új teret nyitva a szöveg értelmezésében.

A kezdeményezéshez zenészek is csatlakoztak: Czutor Zoltán A magyar Messiásokat, Lovasi András az Anyám tyúkját, míg Beck Zoltán Ovidiust olvas fel, és készülőben van Rozi Paz és Majka videója is.

A MOTTÓ célja továbbra is változatlan: a mindenkit érintő jelen helyzetben segíteni a pedagógusok munkáját; egyfajta közösséget vállalni az otthonukban tanuló diákokkal; és az előszó erejével, a kortárs interpretálással közel hozni a kultúrát hozzájuk. Ez itt és most történik, egy olyan helyzetben, amelyben különösen fontos a szolidaritás, az egymásra figyelés, az összefogás.

Bízunk abban, hogy a járvány-veszély elmúltával is használhatóak lesznek ezek a felvételek valamennyi diák és tanár számára. Létrejöhet egy olyan internetes enciklopédiája az irodalomnak, ami most és a jövőben megszeretteti az olvasást a gyerekekkel.

Az indulás óta rengeteg minden történt:

  • Csaknem egy egész évnyi időt, 8.500 órát töltöttek az érdeklődők irodalommal, 246.000 megtekintés során.
  • Közel 300-an csatlakoztak a kezdeményezéshez. Egyetemistáktól Kossuth-díjasokig, vidéki, határon túli és külföldi színészek, írók, zenészek, bábosok önkéntes közreműködésével 570 videó került fel a MOTTO felületeire. 
  • Az idegen nyelvű szerzők műveinek egy része már most elérhető eredeti – angol, cigány, cseh, francia, német, olasz és orosz – nyelven, és a listát folyamatosan bővítjük. Szándékunk, hogy a jövőben magyar irodalmi művek idegen nyelvű fordításai is felvételre kerüljenek.
  • A művek egy része több interpretációban, vagy éppen műfordításban is elhangzik, izgalmas megközelítési lehetőségeket adva az azokat feldolgozó diákoknak, pedagógusoknak. 
  • A weboldalon szerző, cím és előadó szerint is kereshetnek a látogatók, míg a YouTube-on különböző lejátszási listák (évfolyamok, szerzők, eredeti nyelven, animáció stb.) segítik az eligazodást.

Büszkék vagyunk arra, hogy a MOTTO bekerült a Highlights of Hungary Plus speciális válogatásába, mint a járvány okozta krízishelyzet egyik kiemelt értékteremtő kezdeményezése. 

Nyáron sem tartunk szünetet. Felkérünk néhány művészt, közéleti személyiséget, ossza meg a MOTTO látogatóival fontos olvasmány-élményét, és ajánlja azt egy pár perces videóban. Meggyőződésünk, hogy az ilyen személyesség hozzájárulhat a diákok olvasási kedvéhez. Ezeket a felvételeket MOTTOfeszt néven lehet majd elérni a csatornán.

Reméljük, ősztől a diákok és tanárok személyesen, nem pedig monitorokon keresztül vehetnek részt az oktatásban. Ezzel együtt bízunk abban, hogy a járvány-veszély elmúltával is örömmel használják majd ezeket a felvételeket. Létrejöhet egy olyan internetes enciklopédiája az irodalomnak, ami most és a jövőben is megszeretteti az olvasást a fiatalokkal.

MOTTO nincs összefogás nélkül:

Köszönetet mondunk minden tanárnak, aki részt vett a tananyaghoz kapcsolódó művek össze-állításában.

És köszönjük valamennyi közreműködő művész odaadó munkáját.

Jó nyarat kíván a MOTTO-csapat:

Bíró Kriszta

Fullajtár Andrea

Ézsöl Andrea

Kleb Attila

Seres Tamás

Vető Balázs

www.motto.suli.hu

https://www.facebook.com/muveszek.otthoni.oktatasert/

https://www.youtube.com/channel/UCJGlQpU9o7JXn-e3_jemTow

[email protected]

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

A művészek az otthoni oktatásért

Oszd meg a Facebook-on!

A művészek az otthoni oktatásért

Oszd meg a Facebook-on!

X