Hogyan biztosíthatod az egészséged?

Hogyan biztosíthatod az egészséged?

Az élet kiszámíthatatlan: akármilyen tudatosan tervezünk, nem tudhatjuk biztosan előre, hogy mi fog történni velünk. A legtöbb, amit tehetünk, hogy felkészülünk a váratlan helyzetekre, nehézségekre is. Például arra, hogy hirtelen egészségügyi ellátásra szorulunk. Ilyenkor jól jöhet, ha van egészségbiztosításunk, vagy tagjai vagyunk egy egészségpénztárnak. Hogy mik ezek, és hogyan tudnak segíteni? Erről beszélgettünk Balogh Lászlóval, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős helyettes államtitkárával.

Azzal mindenki tisztában van, hogy Magyarországon az egészségügyi alapellátást az állam biztosítja. Ennek kapacitása, lehetőségei végesek, így előfordulhat, hogy egy-egy speciális vizsgálatra csak hosszabb várakozás után kerülhet sor. Netán egy sokak által igényelt, vagy számunkra sürgős vizsgálatra lenne haladéktalanul szükségünk. Ekkor jó megoldás lehet a magánegészségügy: egy magánorvosi rendelő vagy egy magánkórház, magándiagnosztika. Ez viszont nagyon sokba is kerülhet. Hogy ne kellejen ilyenkor mélyen a pénztárcánkba nyúlni, segít például, ha van egészségügyi biztosításunk, vagy rendelkezünk egészségpénztári tagsággal. Ugyancsak segíthet olyan drága ügyekben, mint a fogpótlás vagy új szemüveg beszerzése.

Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős helyettes államtitkára (Kovács Tamás/MTI)

Az egészségbiztosítás lényege, hogy finanszírozza, és ha kell, szervezi is a magánegészségügyi ellátásainkat. Ahogy köthetünk biztosítást utazáskor, vagy a lakásunkra, az autónkra, ugyanígy lehet több biztosítótársaságnál is egészségbiztosítást kötni. Ilyenkor egy rendszeres havidíj fejében nyújt biztosítást egy személy vagy akár egy egész család egészségügyi ellátására a biztosító. Az igényelt szolgáltatás körétől és minőségétől függ a biztosítás díja. Előre meg lehet, és meg is kell határozni, hogy milyen betegségekre, beavatkozásokra terjed ki, és milyen értékben fedezi a gyógyításokat az adott biztosítótársaság. Különböző csomagok közül lehet választani, ezek például tartalmazhatnak soronkívüliséget, különféle diagnosztikákat, személyes orvosi konzultációt is. Persze csak a valóban szükséges, orvosi szakvéleménnyel alátámasztott kezelési igényeket fedik le a biztosító társaságok, és többnyire a szerződésben előre meghatározzák a vállalt költségek felső határát is. Tehát a biztosított személy havi díjfizetése ellenében a szükséges kivizsgálások és kezelések tényleges költségét téríti a biztosító az egészségügyi szolgáltatónak.

Ahogyan a legtöbb biztosítás esetében, itt is érdemes először körülnézni a piacon, és összevetni és mérlegelni a különböző ajánlatokat. Az egyes ajánlatok között komoly árkülönbségek és különböző színvonalú szolgáltatások lehetnek. Ezek között segíthetnek eligazodni a biztosítási alkuszok.

Pixabay.com

„Magyarországon számos biztosítási alkusz tevékenykedik. Ők sok biztosítóval állnak kapcsolatban, és képesek arra, hogy összehasonlító módon be is kérjenek számunkra különböző ajánlatokat a mi saját igényeink szerint. Ezért érdemes megfontolni, hogy a biztosítások kiválasztásánál és megkötésénél igénybe vegyük az alkuszok segítségét” – tanácsolja Balogh László.

A helyettes államtitkár elmondása szerint egy másik lehetőség, hogy egészségpénztári tagok leszünk. Az egészségpénztár egy támogatott megtakarítási forma, melyben az erre a célra elkülönített saját számlán összegyűjtött pénzünket meghatározott egészségügyi célokra használhatjuk fel. Az egészségpénztári szolgáltatást önálló jövedelemmel rendelkező személyek vehetik igénybe. Az ide az adott évben maximum 750 ezer forintos határig befizetett összeg 20 százalékát vissza is lehet igényelni a személyi jövedelemadónkból. (Az összeget – legfeljebb 150 ezer forintot – az éves adóbevallásunk elbírálása után automatikusan visszautalják az egészségpénztárba – csak jeleznünk kell a bevallás beadásakor, hogy mely egészségpénztárnak vagyunk a tagja.) Az adónkból visszakapott összeggel is gazdagodik az egészségügyi célra felhasználható megtakarításunk.

Pexels.com

„A számlánkon összegyűlt pénzt aztán számos egészségügyi szolgáltatásra használhatjuk fel” – villantja fel a lehetőségeket Balogh László, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára.

„Lehet belőle orvosi vizsgálatokat, szolgáltatásokat, diagnosztikai műveleteket finanszírozni. Sajnos vannak már olyan diákok, fiatalok, akiknek ezekre is szüksége lehet. De ennél sokkal általánosabb, ha valakinek szemüvegre vagy kontaktlencsére van szüksége. Ezek is fizethetők az egészségpénztárból.”

Ugyancsak főként a fiatalokat érinti a fogszabályozás. Sok fiatal lány és fiú vágyik egészségesen rendezett, szép fogsorra, amihez gyakorta van szükség fogszabályozásra. Ez pedig igen költséges művelet, ami akár két-három évig is eltarthat. Sok család nem tudja megengedni magának ezt a kiadást, hisz többszázezres költségekről van szó. Az egészségpénztárban összegyűjtött pénz itt is rendkívül jól jöhet. De ugyanígy fizethetünk belőle akár gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket. Érdemes alaposan átnézni, és fejben tartani, mi mindenre használhatjuk a megtakarításunkat.

Az egészségpénztári tagság is a magánegészségügyi ellátást finanszírozza, csak szélesebb körben, mint az egészségbiztosítás. Az egészségügyi pénztári tagság egy olyan megtakarítási forma, amelyben kifejezetten egészségügyi célra gyűjtünk pénzt. Vagyis ugyanúgy a saját pénzünket költjük, csak szükség esetén nem kell egyből a zsebünk mélyére nyúlni, így használhatjuk a megtakarításunkat, de pl. gyógyszerek vásárlása vagy gyógytorna igényvevétele esetén is felhasználható.

Pixabay.com

Előnye még, hogy az adókedvezmény igénybevételével az egészségpénztár által finanszírozott  egészségügyi szolgáltatás végső soron 20 százalékkal kevesebbe kerül nekünk, mint anélkül. És a pénztár kártyát is ad számunkra, így legtöbb helyen készpénz használata nélkül is fizethetünk!

A legtöbb egészségpénztár lehetőséget ad arra, hogy a közvetlen családtagok is kedvezményezettként jelenjenek meg. Így például apu pénztári megtakarításából fedezhető a gyermeke kontaktlencséje, vagy a nagyi gyógyászati segédeszköze.

„Az egészség mindennél fontosabb. Vannak olyan, sokszor váratlan költségek az egészséggel összefüggésben, amit a társadalombiztosítás egyáltalán nem, vagy korlátozottan finanszíroz, mint pl. a szemüvegek felírása esetében. Az egészségbiztosítások és egészségpénztárak ezeknek a költségeknek a fedezéséhez tudnak egyfajta segítséget nyújtani. Érdemes hát mindenkinek a saját körülményei figyelembevételével megfontolni, összehasonlítani a lehetőségeket, és a megfelelőt kiválasztani” – foglalta össze legfontosabbakat a beszélgetés végén Balogh László, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára.

(Bodor Julcsi)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Hogyan biztosíthatod az egészséged?

Oszd meg a Facebook-on!

Hogyan biztosíthatod az egészséged?

Oszd meg a Facebook-on!

X