Kipróbáltam a Filmiót

Kipróbáltam a Filmiót

Egy ráérős vasárnap délután elhatároztam, hogy kipróbálom az új magyar filmes szolgáltatást. Rendszeresen használok streaming oldalakat, így kíváncsi voltam, hogy sikerült az első ilyen hazai szolgáltatás.

A Filmio a magyar filmek, vodok, animációk és sorozatok gyűjtőhelye, ahol a felújított alkotásokat eddig nem látott minőségben nézhetjük meg. Jelenleg pár száz magyar alkotás érhető el itt, de az ígéretek szerint a kínálat folyamatosan bővülni fog. Bár több streaming szolgáltatóknál találunk magyar filmeket is, de ezekből a Filmio nyújtja a legszélesebb kínálatot.

Ahogy az összes ilyen helyen, itt is havidíj ellenében nézhetjük a filmeket.

Jelenleg 890 forintot kell fizetnünk az első hónapra, ami nem óriási összeg.

Főleg, ha ebben az időszakban sokat használjuk az oldalt. Jövő év elejétől egyébként már 1190 forintra ugrik a szolgáltatás ára. Ez még mindig nem éri el egy multiplexes mozifilm árát, de ha havonta csak egy-egy filmet néz meg az ember, akkor már meggondolja az előfizetést. Erre is gondoltak a Filmiónál: a tervek szerint a nem rendszeres felhasználók a jövőben „kibérelhetnek” akár csupán egy filmet is. Ennek az ára egyelőre még nem ismert, de gondolom jóval kedvezőbb lesz, mint a havidíj.

Egy ilyen szolgáltatást óhatatlanul a Netflixhez hasonlít az ember, de ne legyünk igazságtalanok, az új magyar streaming csatorna nem ezzel akar versenyezni. Sokkal inkább egy speciálisabb, kiegészítő szolgáltatásnak tekinthetjük.

Az első lépés, a regisztráció elég könnyen ment. Ezt megtehetjük e-mail címmel, Facebook- vagy Google-fiókkal is. Ez meggyorsítja és kényelmessé teszi a dolgunkat. A fizetés is elég egyszerű, a személyes adatok megadása után SimplePay-jel másodpercek alatt sikeresen lezajlott a bankkártyás fizetés. Ezt egyből érzékeli is az oldal, így a fizetés után azonnal elkezdhetjük nézni a filmeket.

Az oldal felhasználóbarát:

mindennek megvan a maga helye, nem kell hosszasan keresgélni.

A filmek kategóriák szerint szépen sorakoznak egymás után. Van általános kereső, ezt használhatjuk, ha tudjuk a film pontos címét. Kereshetünk címkék és kategóriák szerint is. Amit hiányolok, hogy nem lehet rendezőre vagy színészre keresni.

Az első kiszemelt filmmel valószínűleg nem volt szerencsém, néhány perc gondolkodás után sem indult el, így feladtam és újat választottam. Ez már egyből ment, és valóban nagyon jó minőségben. Filmezés közben előfordult, hogy a lejátszás megállt egy pillanatra – pedig az internetkapcsolatom stabilnak tűnt. Szerencsére ez csak ritkán fordult elő, ezért nem volt túlzottan zavaró, de azért megakasztja a filmnézés élményét.

A Netflixhez hasonlóan a filmeket akár félbe is hagyhatjuk, majd később ugyanonnan folytathatjuk. A rendszer magától megjegyzi, hogy hol tartottunk, ami tök jó.

Jelenleg csak Magyarországon érhető el az oldal, de a Nemzeti Filmalap ígérete szerint

később a határon túlról, illetve az egész világról nézhetik majd.

A készítők tervezik a magyar filmek angol feliratozását is. Kérdéses, hogy hány külföldi találja majd meg és használja majd az oldalt.

Applikáció még nincs. Ezt kissé hiányolom. Bár számítógépen vagy telefonon használva kevésbé hiányzik, de TV-n annál zavaróbb. Lehet, hogy csak az én lustaságom, de távirányítóval elég idegőrlő bepötyögni a tévén a keresőbe a filmio.hu-t, majd bejelentkezni és filmet keresni.

Összességében szuper ötlet a Filmio. Ugyan van még rajta csiszolni való, ha lesz hozzá applikáció, és megcsinálják az ígért bővítéseket, akkor biztosan népszerű lesz, és sokaknak mindenképpen remek élményt fog nyújtani.

Aki pedig kitölti a Nagy Magyar Filmtesztet, biztosan kedvet kap ahhoz, hogy megnézzen néhány eddig nem vagy régen látott magyar filmet a Filmión.

(Reisinger Márk)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Kipróbáltam a Filmiót

Oszd meg a Facebook-on!

Kipróbáltam a Filmiót

Oszd meg a Facebook-on!

X