Mi lesz az egyetemi felvételikkel?

Mi lesz az egyetemi felvételikkel?

Az elmúlt hetekben a vírushelyzet alakulása nem csak azt a kérdést veti fel, hogy vajon mikor mehetünk újra közösségbe, vagy mikor tér vissza minden a rendes kerékvágásba. Az idén érettségizők egy plusz stresszt is kaptak a nyakukba azzal, hogy a vizsgákat megtartják-e, és ha igen, milyen keretek között. Van, akinek viszont még a felkészülés mellett gyakorlati vizsgát is kell tennie. Nézzük meg melyik egyetemen, hogyan oldják ezt meg a kialakult helyzetben.

 

Színház- és Filmművészeti Egyetem, televíziós műsorkészítő:

Ha éppen nem zavar be a tavaszi időszakba egy világjárvány felvételi három körből áll.

Az 1. fordulóban egy alapműveltségi teszt, a 2. egy kreativitást felmérő beszélgetés magyar, illetve a felvételiző által választott idegen nyelven, akik pedig eljutottak a 3. fordulóig, ők egy filmet készítenek egy megadott témakörben.

Ezzel szemben az idén felvételizők április elején kaptak egy emailt, amiben a felvételi első fordulójának leírását találták. Két 3 perces filmet kellett készíteniük, illetve egy önéletrajzot kellett beküldeniük. Azok a diákok, akik továbbjutnak, ők a személyes beszélgetés helyett egy online hívás keretein belül fognak tudni bizonyítani.

Eötvös Loránd Tudományegyetem, mozgókép (film- és televíziórendezés)

Az ELTE-n az SZFE-hez hasonlóan három körből áll a felvételi, az első körben egy filmet, egy forgatókönyv tervezetet és egy a jelentkező eddigi filmes munkáiból, tapasztalataiból álló összefoglaló dokumentumot kell küldeni. Aki az első fordulón eléri a 30 pontot, bekerül a második körbe, ami egy műveltségi teszt, és utána nyár közepén bekerülhet a harmadik fordulóba, ahol 24 óra alatt kell egy kreatív feladatot megvalósítani.

Budapesti Metropolitan Egyetem, fotográfia

A METU fotográfia szakán a felvételi nem sokban változott, egyedül a harmadik körben lévő elbeszélgetés kerül online platformra. Aki ide jelentkezett, annak első körben egy portfóliót, egy motivációs levelet, illetve egy az egyetem által meghatározott feladatot kellett megoldaniuk és beküldeniük. Aki bekerült a második körbe annak adott idő alatt teljesítenie kell egy még ismeretlen az egyetem által meghatározott feladatot megoldani. Ezt követi az online elbeszélgetés.

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, media design

A felvételi (meglepő módon) eredetileg itt is 3 részből áll. Az első kör február 15-től március 15-ig tartott, itt a meghatározott feladatokat egy online felületre kellett feltölteni. Az április közepén lévő második forduló pedig elmaradt, így április 17-én a jelentkezők már azt kapták meg, hogy ki az, aki automatikusan a harmadik körbe jutott, amiről egyelőre semmilyen pontos információt nem kaptak.

Katonaság

Van, aki a gimnázium után nem egyetemre vagy OKJ-s képzésre jelentkezik, hanem úgy dönt bevonul a katonaságba. Itt pszichológiai és fizikai vizsga lesz, bár ennek a két fordulónak is még bizonytalan az időpontja, a helyzettől függ, hogy eltolják-e későbbi dátumra. A jelen állás szerint az embereket nem egyszerre hívják majd le a Repülőorvosi Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézetbe Kecskemétre, hogy elkerüljék a tömeget.


(Hegyi Vivien)

 

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,099RajongóTetszik
661KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Mi lesz az egyetemi felvételikkel?

Oszd meg a Facebook-on!

Mi lesz az egyetemi felvételikkel?

Oszd meg a Facebook-on!

X