okosbutor

Nagy Feró: „Ha krumplid van, abból sose lesz rántotthús”

Nagy Feró: „Ha krumplid van, abból sose lesz rántotthús”

A Beatrice az ország egyik legismertebb zenekara, még a fiatal generációk is képben vannak, kit hallanak, ha megszólalnak a számaik. Hiszen ki ne üvöltötte volna a „8 óra munkát” torkaszakadtából egy házibuli kellős közepén? Nagy Feró, az együttes frontembere mesélt arról, hogyan élte meg a rendszerváltást.

Ön már a rendszerváltozás előtt is népszerű zenész volt. Voltak koncertjei, fellépései. Mint művésznek, milyen változást hozott 1989-90?

Túl nagy változást nem hozott, de kicsivel népszerűbbek lettünk. Hivatalosan előtérbe kellett helyezni minket. Az egész politikai rendszer arra hivatkozott, hogy van ez a nagy kommunista-ellenes zenekar, a Beatrice, és támogatni kell őket. Mindenki mellénk állt, ezért akkoriban nagyon sok koncertünk volt. Ez segített, de ennél komolyabb változást nem jelentett a zenekar életében.

 

Azt hallottuk, hogy ebben az időszakban még az is felmerült, hogy Nagy Feró legyen a köztársasági elnök. A szlogen „Szakadt országnak szakadt elnököt!” Milyen köztársasági elnök lett volna Nagy Feró?

Az biztos, hogy én, mint „szabad és független” gondolkodó, nem kötődtem akkoriban erőteljesen párthoz, mint ahogy általában a köztársasági elnökök szoktak. Nem hiszem, hogy különösebben nagy dolgot lehetett volna csinálni. A világot alapvetően nem nagyon lehet megreformálni, mert van egy adott anyag, amit úgy hívunk, társadalom, és ezt nem lehet egyszerűen átalakítani. Reformálni se nagyon lehet, maximum egy picit befolyásolni, de ha krumplid van abból sose lesz rántotthús.

 

Végül miért nem lett politikus sem?

Amikor a parlament meghallotta, hogy összeszedtem 50 ezer aláírást, gyorsan eldöntötték, hogy ki legyen a köztársasági elnök. Azaz nem népszavazás útján választottak, ha így lett volna, lehet hogy, lett volna esélyem a nyerésre.

 

1990-ben ilyennek képzelte az életét és Magyarországot 30 év múlva?

Nem képzeltem el, egyedül abban bíztam a rendszerváltozáskor, hogy a kommunisták és egyéb pártokhoz húzódók vált vállnak vetve felépítjük a szép és gazdag Magyarországot. Nagyon lassan haladt ez a dolog, most úgy néz ki, mintha lassan megvalósulna. Magyarország kezd az európai politikában számottevő ország lenni, legalábbis én úgy érzem.

 

Milyen dalokat írt az elmúlt 30 évben, amiket 1990 előtt nem írhatott volna meg?

A legismertebb a 8 óra munka. Két évig nem nagyon mertük játszani, mert a kommunista eszme mondja ki, hogy 8 óra munka és 8 óra pihenés kötelező, de ez a világ egyik legnagyobb hazugsága. Nagyon érdekes volt, hogy a lemezeink eleinte csak magánkiadásban jelentek meg. Ezért is tudom azt mondani, hogy nem volt túl nagy különbség a rendszerváltozás környékén, kivéve, mikor Bors Jenővel, az EMI- QIUNT igazgatójával szerződtünk, és régi sebeinket begyógyítva együtt dolgoztunk.

 

Volt olyan, ami jobb volt a rendszerváltozás előtt?

Sajnos erre példát nem tudok mondani. Tény, többféle rendszert is megéltünk a rendszerváltozás idején, de az, hogy előtte valami jobban működött volna, az nem igaz.

(Glacz Norbert, Szalai Boglárka)


fotók: beatrice.hu

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,062RajongóTetszik
661KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Nagy Feró: „Ha krumplid van, abból sose lesz rántotthús”

Oszd meg a Facebook-on!

Nagy Feró: „Ha krumplid van, abból sose lesz rántotthús”

Oszd meg a Facebook-on!

X