Világnapok, amikről nem beszélünk

Világnapok, amikről nem beszélünk

Az emberek számára a világnapok egyfajta megemlékezések. Fontos üzenetet közvetítenek, ezáltal rengetegen állnak ki mellettük közösségi oldalaikon, vagy hoznak létre eseményeket, ezzel is felhívva az általuk képviselt ügyre a figyelmet.

Vannak olyanok, amiket mindenki ismer, ilyen a Föld-, Víz-, vagy a Mellrák elleni küzdelem napja, de hallottatok már például a Nutella, vagy a lusták világnapjáról?

Számos szokatlan, esetleg értelmetlennek tűnő, sőt már-már nevetséges okok miatt születtek „neves” napok az évek során. Vajon melyek ezek és honnan erednek?

Introvertáltak világnapja

Elsőre meglepődhet az ember, de 2011 óta minden év január 2. napja a zárkózotabb emberek világnapja. Ez az a nap, mikor figyelmet szentelünk annak, hogy milyen fontos azoknak a hangját is meghallgatnunk, akik sokszor háttérbe szorulnak, mert szégyenlősebbek, csendesebbek másoknál. A világnap hivatalos célja: „a többségi társadalom tagjainak figyelmét felhívni az introvertált személyiségű emberek eltérő kommunikációs érzékenységére és közösségi igényeire.” -írja a Wikipedia.

Nutella világnapja

Február 5-én ünnepeljük a mindenki számára kedves, kenhető édességet, a Nutellát.

A Nutella világnap a közösségi média szülötte, amit 2007-ben két olasz blogger, Sara és Michelle indított el egy internetes eseményként. Az ő és még sok mogyorókrém-függő közös erőfeszítéseinek eredménye, hogy ma a világ minden táján ünneplik a tégelyes finomságot – méghozzá a legkülönfélébb módokon.

A konzervatívabbaknak egy szelet kenyérrel, míg mások az internet által inspirálva a lehető legextrémebb receptek megvalósításával áldoznak a Nutella oltárán: cupcake-ek, mousse-ok, nutellás fagyik és egyéb nyalánkságok (mit szólnátok mondjuk egy nutellás gyroshoz?) kerülnek az asztalra.

Eleinte a gyártó, a Ferrero nehezményezte ezt a szerveződést, ám a tárgyalások során megegyeztek, így ma már a cég is támogatja a kezdeményezést.

Az első üveg Nutella egyébként 1964. április 20-án gördült le a gyártósorról és kezdte meg  világhódító útját.

Különböző “junk food” világnapok

Nemcsak a Nutellának, hanem más –mondjuk úgy, nem túl egészséges- ételnek is kijár a figyelem. Május 28-án a hamburger, február 9-én a pizza világnapját, Magyarországon május 8-án, az egész világon pedig július 19-én a fagylalt napját tartjuk. Ilyenkor résen kell lenni, hiszen lehet épp kedvenc gyorséttermünkben, vagy cukrászdánkban lehetnek akciók az egyik jeles nap alkalmából.

Hóemberek világnapja

Ez a nap (január 18-a) egy német nemzetiségű férfi, Cornelius Graetz nevéhez fűződik, aki évtizedeken át megszállottan gyűjtötte a hóembereket formáló tárgyakat (plüssöket, kerámiákat stb.) Gyűjteménye jelenleg 3000 darabból áll. 2008-ban ezzel a számmal a Guinness Rekordok Könyve is bekerült.

„Minden azzal a hóemberrel kezdődött, ami marcipánból készült. Nem volt szívem megenni és ennek hatására kezdetem el gyűjteni őket.”- meséli egy német lapnak.

Megalkotója szerint a hóember a tél egy szeretnivaló szimbóluma. A hóembernek nincs politikai hovatartozása, vagy vallási jelentősége, csak egy mindenki által megépíthető „önarcképnek” is nevezhető funkciója.

A világnap dátuma egyébként egybeesik Micimackó napjával.


Alvás világnapja

Amilyen bugyután hangzik, annyira komoly ügy áll mögötte. Az alvás nemzetközi világnapja minden év márciusának második péntekje, így a dátum mindig más napra esik, tavaly például március 15-ére, amit Magyarországon 12-én tartottak meg a nemzeti ünnep miatt. Idén pedig március 18-án ünnepelhettük.

Az alvás világnapja az Egyesült Államokból indult és célja, hogy felhívja az emberek figyelmét az egészség, az alvás, az életmód és a közlekedési balesetek összefüggéseire. Az alvás ugyanis kiemelkedően fontos része a mindennapoknak, mégis egyre rosszabbul alszanak az emberek.

Ezen a napon, mintegy 65 országban orvosok, kutatók és civil szervezetek fognak össze, hogy bemutassák, a kialvatlanság egyre inkább népbetegséggé vált, így a megelőzésére, kezelésére sokkal több figyelmet kellene fordítanunk, mivel hosszútávon komoly hatása van az egészségünkre.

Lusták világnapja

Ha már van alvás, akkor kell lennie lusták világnapjának is. Augusztus 10-én mindenki lelassíthat a nagy rohanásból, aki pedig eddig is lazán tolta végig a mindennapokat, ez a nap sem lesz nagy változás számára. Ezen a napon lehetőségünk van arra, hogy egy kis időt magadra is szenteljünk, mindezt bűntudat nélkül.

A lusták világnapja ezen túl remek lehetőség arra, hogy a túlságosan aktív emberek megismerjék és elfogadják azokat, akik náluk egy kicsit lassabban, szemlélődve élik az életüket.

A törülközőnap

Douglas Adams, angol sci-fi emlékére alkották meg a „Törülközőnapot”. Ezen a napon a rajongók és tisztelők mindenhova a törülközőjükkel mennek, amiről így ír az író a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvében:

„Törülköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörülközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.

A gördeszka világnapja

A Go Skateboarding Day, magyarul a “Menj gördeszkázni nap” 2004 óta létezik, és minden év június 21-én tartják. Célja a világ deszkás társaságainak életre keltése: rendezzenek versenyeket, vagy csak kapcsolódjanak ki egy jót együtt!

Spamellenes világnap

2003-ban hozta létre ezt a napot a Yahoo, hogy nagyobb figyelmet fordíthasson a kéretlen üzenetek elleni védekezés fontosságára. A smapellenes világnap június 23-a.

Emojik világnapja

Az ötlet Jeremy Burge, az apró szimbólumok Wikipédiájának, vagyis az Emojipedianak az alapítójának fejéből pattant ki pontosan öt éve, azóta pedig minden év július 17-én tartják a World Emoji Day-t, azaz az Emojik világnapját.

Ezzel a kezdeményezéssel pedig az volt a célja, hogy a mai nap során mindenki csak ezekkel a jelekkel kommunikáljon. Ami valljuk be nem is nehéz, hiszen az emojik a modern kor hieroglifáivá válltak.

A szinglik világnapja

Ha már a Valentin nap a szerelmesek ünnepe, valaki gondolt a pártalan emberekre is? A válasz: Igen!

Egyre többen ünneplik ugyanis november 11-én az egyedülállóságukat, azt, hogy boldogok párkapcsolat nélkül is. Az internet szerint azért a 11. hó 11-ére esik, mert az 1 magányos szám, ezzel reflektálva a szingliségre.

 

(Vincze-Hajnal Blanka)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
678KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Világnapok, amikről nem beszélünk

Oszd meg a Facebook-on!

Világnapok, amikről nem beszélünk

Oszd meg a Facebook-on!

X