Kész Filmötlet? Vázoljuk Fel!

Kész Filmötlet? Vázoljuk Fel!

Van egy filmötleted, de nem tudod mi a következő lépés Bombasztikus filmed megvalósításához? Ebben a rövid cikkben leírom neked a követklező lépés részletes folyamatát: az ötleted felvázolását. Szó lesz Dan Harmon sztori köréről, az ötleted teljes felvázolásáról, amit aztán 4 felonásra bontunk. Olvass, és tanulj!

Ez a cikk rövidebb lesz, mint az előző,  mivel nagyon egyszerű elmagyarázni az egészet. Ami viszont nem lesz egyszerű az Ha maradt még papír az ötletelésből és még üres, akkor ne merd elrakni, mert elmegyek hozzád és visszapofozom neked. KELL A PAPÍRJó sok papír. Ha van még a fiókodban vagy a nyomtatódban használd! Amire még szükséged lesz az egy ceruza. Ennyi semmi több. Ha tollat vagy filcet akarsz használni vázoláshoz…akkor megint elmegyek hozzád és felpofozlak az papírlapjaiddal, hogy észhez térítselek. Kis butus. Ha ezeket az eszközöket fogod használni egyből oda lesz egy csomó papírod és ugye pazarolni nem szeretnénk. Védjük a Fákat! Azt akarod, hogy miattad legyen kivágva az összes fa, mert felelőtlen módon használtál el több 100 papírlapot? HA???!!!…Ja…én is úgy gondoltam. Azonban, ha egy elkényeztetett gazdag gyerek vagy, akkor felvázolhatod a deluxe edition white board-odra is egy hozzájáruló unikornis vérével dúsított csillám filccel. Az is teljesen jó, mivel van hozzá “szivacs” és így tudod többször is változtani az ötleted. Király, meg van minden ami kell? Akkor figyelj, mert ez egy nagyon fontos lépése a felvázolásnak:

Dan Harmon Sztori Köre

Ő az! Ő Dan Harmon. Most már tudjátok, hogy néz ki a Rick és Morty megalkotója, ami…jó 🙂

Ha még nem hallottál róla, akkor bele se kezdj a vázlatolásba. Elmagyarázom, miről is van szó. Dan Harmont páran biztosan ismeritek, mivel ő a Rick és Morty sorozat megalkotója. Ez a felvázolási technika, amit használ és megosztott velünk, megváltoztatta a kezdő és még a profi filmművészek életét. Hogy miért? Mert rendkívül egyszerű használni. Először is rajzolj egy kört és bontsd fel így:

Hogy mit is jelentenek ezek a pontok? Elmagyarázom példákkal.

Hogyan építsd fel a sztorid?

Tegyük fel, hogy van egy főszereplőnk, akit úgy hívnak Greenwood. Greenwood dadog. Nem tud rendesen kommunikálni emberekkel, de szeretne komolyabb kapcsolatba kerülni valakivel, de fél, hogy a dadogása miatt nem fog sikerrel járni. Azonban van egy lány, Ellie, akivel neten elkezd chat-elni és egymásba szeretnek. Ellie egy nap elhívja randizni. Greenwood először csak elkerüli Ellie-t, mert fél, de aztán a végén beleegyezik és elmegy a randira. Kiderül, hogy teljesen fölöslegesen aggódott, mivel Ellie-ről kiderült, hogy süket. Ez Greenwood-ot boldoggá teszi és elfogadja önmagát amilyen.

Hogy épíjük fel ezt a történetet ennek a körnek a segítségével? Valahogy így:

 1.  Van egy karakterünk, akit Greenwoodnak hívnak
 2. Greenwood szeretne komolyabb kapcsolatba kerülni valakivel
 3.  A lány, akibe belezúgott, Ellie szeretné, hogy találkozzanak személyesen
 4.  Megpróbálja elkerülni a randit
 5.  Greenwood elhatározza, hogy találkozni fog Ellie-vel
 6.  Greenwood nem fogja többé elrejteni a dadogását
 7.  Greenwood elmegy Ellie-hez
 8. Greenwood elfogadja önmagát amilyen

Király! Meg van a sztorink legfőbb váza. De természetesen még nem végeztünk. Kezdjük el részletezni a történetünket. Itt az idő, hogy felbontsuk.

Bontsuk Fel!

De hogyan? Tépjem a vázlatomat darabokra és tegyem magam elé az asztalra? Hogy értem ezt? Jaj te kis butus…Ha befognád végre a kis lepénylesőd elmondanám…látod nem volt olyan nehéz, igaz-e?

Ugye a felbontáson nem erre gondoltál…UGYE???

 • Vegyél elő még több papírlapot (pontosabban 4-et) és minden egyes papírlapra rajzolj Dan Harmon kört. A köröket nevezd el a papír felső sarkában: I., II., III., és IV. felvonás
 • Most hogy meg van a vázlatunk ugyan az a feladatod, mint a fő vázlatodnál, de részletezd a sztoridat. 

pl.: I. Felvonás

 1. Greenwood a karakterünk
 2. Randira akar hívni valakit
 3. Felhívja telefonon, hogy elhívja randira
 4. Dadogni kezd
 5.  –
 6. A nő nem érti mit mond és leteszi a kagylót
 7.  –
 8.  –

Gondolkozz tovább és tovább! Ne hagyd abba!

II. Felvonás

 1. Greenwood a karakterünk
 2. Apjától tanácsot szeretne kérni
 3. Apja sakkozni hívja
 4.  –
 5.  Apjától tanácsot kap: Legyen nyitott!
 6.  –
 7.  Megismerkedik Ellie-vel a neten
 8.  Greenwood nyitottá válik Ellie előtt, ami gyakoribb beszélgetésekhez vezeti.

és így tovább…

Mint látod ezeken a felvonásoknál nem kell minden pontot kitölteni, mert nem biztos, hogy például történik változás (8. pont) vagy nem biztos, hogy fog a karakter nagy árat fizetni (6.pont). De figyelj oda, hogy ne részletezd túlságosan annyira, hogy pl. Greenwood besétál a konyhába, előveszi az evő eszközeit, leteszi az evő eszközeit az asztalra leül az asztal elé, kiönti a kukorica pelyhet a tálába, önt rá tejet és végre el kezd reggelizni. Ennyire ne részletezd le! EGY FILM CSAK 4 FELVONÁSBÓL ÁLL! Ez egy szabály, amit be kell tartanod. Úgy részletezd le, hogy az beleférjen 4 felvonásba. Amikor nagyon részletezni kell a történetedet az a forgatókönyv írásnál lesz, amiről még sokkal később fogtok tanulni tőlem.

Okészsokés. Ennyi volt mára. Rövidebb , mint az előző, de ez egy egyszerű technika, amiről sokat nem lehet beszélni. Amit viszont rengeteget kell csinálnod az a Brainstorm. Probáld meg felépíteni sztorid CSAK 4 felvonásban. A következő megálló a karakterek részletesebb felépítése lesz. Addig gyakorold használni a sztori kört és a nem túl részletes vázlatod kialakítását. Jó tanulást. Tegyük a fimed Bombasztikussá!

A sorozat előző részét itt olvashatod el!

(Bomba Soma Ákos)

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
661KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Kész Filmötlet? Vázoljuk Fel!

Oszd meg a Facebook-on!

Kész Filmötlet? Vázoljuk Fel!

Oszd meg a Facebook-on!

X