Vásárolj online, okosan, biztonságosan!

Kettőt alszunk és itt a karácsony, az ünnepi vásárlási lázat pedig fokozza egy Black Friday hétvége is: ilyenkor felpörög az online vásárlás. Ezért is jó, ha tudod, hogy a pénzedre leső kiberbűnözők is boltnak, futárszolgálatnak látszó weboldalakat üzemeltethetnek adathalász céllal, azaz, hogy megszerezzék az adataidat és a pénzed.

Ma még csak mosolyogsz, amikor a közeledő karácsonyról beszélünk, de a boltokban már megjelentek az első csokimikulások és hamarosan Neked is eszedbe jut, hogy ajándékokat kellene vásárolni. Bár az adathalász kísérletek és a csalások már most csúcsra járnak Magyarországon és szerte a világban is, de mindig van rosszabb – egyre nagyobb kockázatnak leszel kitéve, ahogy egyre többen vásárolnak online. Mindez nem kell, hogy eltántorítson az online vásárlástól és a kényelmes, gyors és biztonságos digitális fizetéstől! Most adunk pár tanácsot, hogy a körültekintés mellett mit tegyél, hogy ne vigyenek jégre a kiberbűnözők.

Tartsd megfelelő szinten a limitedet!

A bankkártyákhoz tartozik egy készpénzfelvételi és vásárlási, valamint online vásárlási limit is. Amilyen összegre beállítod a limited, egy adott naptári napon akkora értékben költhetsz, vagy vehetsz fel készpénzt. Emellett lehetőséged van a tranzakciók számát is korlátozni. Érdemes a limitet a szokásaidnak megfelelően aktualizálni, valamint alapesetben alacsonyan tartani. Így baj esetén a veszteségedet is csökkentheted.

TIPP: Csak az indokolt mértékű bankkártyalimitet állítsd be.

Amikor a magasabbra állított limitre már nincs szükség, ne felejtsd el azt visszaállítani alacsonyabb összegre. A bankok mobilalkalmazásaiban és internetbankjaiban jellemzően lehetőség van a gyors és alkalmi átállításra is.

Folyamatosan kövesd figyelemmel számlád egyenlegét.

Ellenőrizd, hogy az adott vásárlás nem jár-e ismétlődő díjfizetéssel. Ezt (azon túl, hogy alaposan elolvasod a vásárlási feltételeket) legkönnyebben úgy teheted meg, ha SMS értesítést kérsz a számlán történő pénzmozgásról, vagy az internetbankban, banki mobilalkalmazásban figyelemmel kíséred az egyenleged alakulását. Ismétlődő díjfizetéssel járnak jellemzően a telefonra letölthető applikációk vagy a streaming szolgáltatások is.

Figyelj oda, milyen oldalon jársz!

Az online világban nagyon fontos, hogy nem minden az, aminek látszik. Például nem minden üzlet, ami annak látszik. Nem minden futárszolgálat, amiről azt gondoljuk, és nem mindig a bank oldalán jársz. A legegyszerűbben a böngésződ címsorában látható hivatkozásnál csekkolhatod, hogy nem a bűnözők által kreált kamu (adathalász)oldalon jársz-e. A „hiteles” oldalak webcímei értelmesek, azonosíthatók, a kamuoldalakban mindig van valami látható eltérés. Ha ilyen helyre tévedtél, zárd be a böngészőt, ürítsd a cookie-kat és ha nincs online vírusellenőrző a gépeden, futtass egy vírus ellenőrzést is.

Ha netbankolni szeretnél, a netbank linkre mindig kivétel nélkül a bankod főoldaláról kattints, aminek a címét te magad gépeled be a fejlécbe. Soha ne menj kapott üzenetben, emailben található, látszólag a banki oldalakra navigáló és hasonlító linkekre. És soha ne adj meg ilyen helyeken netbanki jelszavakat.

TIPP: Minden esetben győződj meg arról, hogy valóban a bankod hivatalos internetbanki oldalán jársz.

Érdemes kézzel begépelni a teljes webcímet, és nem a keresőoldalakat használni a betöltésükhöz.

Ha az internetbanki belépési adatok megváltoztatására felszólító üzenetet kapsz, annak semmilyen körülmények között ne tegyél eleget.

A bankok sosem küldenek ilyen tartalmú üzenetet.

Ha jóváhagyó SMS-t vársz, ne megszokásból írd be a kapott jóváhagyó kódot.

Mindig figyelmesen olvasd el az SMS szövegezését, hogy éppen mit hagyunk jóvá.

 Regisztrálj körültekintően, ne használj rutin jelszavakat!

Vannak a neten online üzletnek kinéző, vonzó dizájnnal összerakott oldalak, amik nem árulnak semmit, viszont a látszólagos termékeiket olcsón hirdetik: az ilyen oldalak mögött a legtöbb esetben csalók vannak, akik kis összegeket vonnak le a kártyádról a megrendelésed alapján, de aztán vagy nem küldenek semmit, vagy amit küldenek, az filléres bóvli. Arra apellálnak, hogy azt a kis összeget sosem fogod visszakérni, tehát adásvételnek álcázzák az átverést. A másik lehetőség, hogy nem is árut akarnak neked eladni, hanem a bankkártya vagy Netbank adataidat szeretnék megszerezni. Ezért legyél körültekintő, hogy egy webshopnak milyen adatokat adsz meg, mert a kártyádon vagy számládon lévő teljes egyenleget elvihetik. Fokozott figyelemmel légy az ilyenkor SMS-ben kapott kódokra. Értelmezd azokat mielőtt begépeled. Gyanú esetén ne add meg a kapott jelszót és azonnal értesítsd a Bankod, hogy a további szükséges intézkedéseket és ellenőrzéseket megtehessék a kártyád/számlád védelme érdekében.

TIPP: Körültekintően regisztrálj!

Személyes vagy bankkártya adatokat interneten keresztül kizárólag indokolt esetben, és a lehető legnagyobb körültekintéssel eljárva adj meg.

Sose add meg a megerősítő kódot, ne hagyj jóvá telefonhívás alapján tranzakciót!

Európában egy PSD2 nevű szabályozás írja elő, hogy az online tranzakciókat eseti jelszóval, vagy appos azonosítással jóvá kell hagynod. Sose add ki az SMS-ben érkező kódot másnak, és soha ne hagyj jóvá olyan tranzakciót, amelyre telefonhíváson keresztül szólítanak fel! Mindig értelmezd a kapott SMS-t.

Vásárolj megbízható forrásból!

Olyan vállalkozások online szolgáltatásait vedd igénybe, amelyeket ismersz és megbízhatónak tartasz. Amikor korábban nem használt szolgáltatást veszel igénybe, az adatok megadása előtt mindig ellenőrizd a weboldal valódiságát, fizetési biztonságát!

Fizess kártyával és légy óvatos a direkt utalásnál!

Kártyás fizetés esetén a kártyatársaságok szabályai bizonyos fokú védelmet nyújtanak az átverés ellen – ha nem küldi a kereskedő az árut, visszakérheted a pénzt a bankodon keresztül is bizonyos feltételekkel. Azonnali átutalásnál azonban fontos meggyőződnöd arról, valódi kereskedőnek utalsz-e.

Gondold át, mielőtt kattintasz!

Óvakodj a kéretlen email-ben, a felugró ablakokban, vagy hirdetésekben kapott linkektől, mert lehet, hogy hamis vagy megtévesztő webhelyre mutatnak. Ha ismeretlen személyek látszólag a Foxpost, GLS, Vinted, valamelyik közmű, vagy Bank nevében küldenek linket,  jusson eszedbe, hogy nagy valószínűséggel adathalász link. Mindig az adott szolgáltató saját oldalára lépj be külön begépelve a címét. A különböző internetes honlapokon és közösségi oldalakon megjelenő – bankkártya adatokat kérő – nyereményjátékokkal kapcsolatban legyél mindig óvatos.

Használj összetett és bonyolult jelszavakat, amelyeket csak a fejedben jegyzel meg!

Ismeretlenek kérésére ne tölts le applikációkat. Azokat mindig megfelelő körültekintéssel, biztos áruházból keress meg és biztosíts a készülékeden megfelelő tűzfal- és vírusvédelmet.