Vitorlázás, az igazi balatoni életforma

Vitorlázás, az igazi balatoni életforma

A vitorlázás nem csupán egy sport vagy hobbi, ez egy életforma. Ezért megkérdeztünk egy balatonkenesei baráti társaságot a kikötőben, akik rendszeresen vitorláznak, hogy milyen a Balatonon hajózni , így talán mi is nagyobb betekintést nyerhetünk a sport rejtelmeibe.

Mióta és miért csináljátok a vitorlázást?

Körülbelül egy éve kezdtük el, és az igazat megvallva azért vitorlázunk, mert nagyon megtetszett. Korábban céges rendezvények keretein belül vitorláztunk, valamint külföldön is volt alkalmunk kipróbálni ezt a sportot, ezután nem sokkal később már mi is elsajátítottuk a vitorlázás alapjait és szerettünk volna a Balatonon egy saját hajót.

Mi tetszett meg nektek ebben a sportban?

Az egész vitorlás életforma nagyon megfogott bennünket. Ennek a sportnak van egy sajátos közössége, de még sincs tömeg. Ezen kívül nagyon szuper, hogy természeti erővel, széllel hajtjuk a hajót.

Mik a nehézségei a vitorlázásnak?

Az első év szinte csak nehézségekkel volt tele. Sokszor azt sem tudtuk, hogy a hajó jobbra vagy balra megy. Ez egy olyan sport, ahol meg kell tanulnod elemi erőkkel dolgozni. Fel kell készülnöd arra, hogy mit csinálsz olyankor, amikor nagy szél van vagy nagy hullámok. Otthon a városban a négy fal között ezekhez nem vagy hozzászokva, de a vitorlázás közben ezekre a dolgokra mindig figyelni kell. Azonban kellő tanulás, gyakorlás és tapasztalatszerzés után most már bátran mondhatjuk, hogy kikupálódtunk és magabiztosan hajózunk bárhová a Balatonon.

Mivel jár egy ilyen hajó fenntartása?

A kikötő bérlésén kívül a hajó üzemeltetési költségével is számolni kell, ami elég sokba kerül, folyamatosan foglalkozni kell vele. Tulajdonképpen két lehetőséged van: vagy mindig elviszed valahova, hogy megcsinálják, ami rengeteg pénzbe kerül vagy megtanulod magad megcsinálni. Mi most igazából ezt tanuljuk.

Mik azok a fontos dolgok, amiket mindig észben kell tartani, amikre mindig oda kell figyelni a vitorlázás közben?

Mivel mi többen vagyunk, könnyebben össze tudjuk rakni egy adódó problémára a megoldást. Egyedül az ember jobban megijed. Veszélyhelyzetekben mindig próbálunk ösztönösen és észszerűen cselekedni. Fontos azonban, hogy előre fel kell készülni ezekre. Például a kötelek nem lehetnek összegubancolódva, a csáklyának kéznél kell lennie, valamint a motor beindításának is gördülékenyen kell mennie. Továbbá figyelni kell, hogy milyen hajók jönnek veled szembe, valamint arra is, hogy van-e előtted úszó ember a vízben, vagy van-e kint viharjelzés.

Vannak olyan dolgok amiket, nem tanultatok, hanem tapasztalattal jöttetek rá?

Az elején sok mindenre magunknak kellett rájönni. Az oktatás során a motorhasználatot például nem tanítják, valamint először nem tudtuk, hogy kell felhúzni a vitorlát, nem tudtuk melyik a nagy vitorla, melyik az orrvitorla, összecseréltük ezeket. Volt olyan is, hogy nem tudtunk beállni a helyünkre és ezért lapáttal kellett eveznünk.

Mi a legvonzóbb, legkülönlegesebb számotokra a vitorlás életben?

Talán az, hogy van egy saját hajód, amivel ki tudsz menni bármikor a vízre. Nagyszerű érzés, amikor csak beugrasz a Balaton közepére, senki nincs ott és azt csinálsz, amit csak szeretnél. Mint egy saját strand! Továbbá az is nagyon különleges a vitorlás életben, hogy így van egy helyünk ahova le tudunk jönni kikapcsolódni és mégsem kell hozzá fenntartani egy nyaralót.

Kiknek ajánlanátok a vitorlázást?

Természetesen azoknak, akik ki akarnak kapcsolódni. A Balatonon bárkinek ajánlanánk, de inkább annak, aki kicsit lelassulva szeretne élni. Aki folyamatosan siet, és mindent időre akar csinálni annak viszont nem való. Összességében ez egy nagyszerű vizisport, amit akár barátokkal, családdal vagy egyénileg is élvezhetünk.

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
1,090KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

Vitorlázás, az igazi balatoni életforma

Oszd meg a Facebook-on!

Vitorlázás, az igazi balatoni életforma

Oszd meg a Facebook-on!

X