Zenész orvosok és hobbi zenélés

A zene az kell… Valamilyen formában a zene mindig jelen volt az ember életében, már az őskorban is, és nekünk orvostanhallgatóknak/orvosoknak is szükségünk van rá.

Nemhiába, valaki zenével tanul, kel és fekszik, és vannak sebészek, akiknek még a műtét alatt is zenére van szüksége, mert segít a koncentrálásban. Sokan szabadidős tevékenységként részt vesznek valami zenei formációban, de vannak olyanok is, akik az orvoslás mellett a zenei életben is értek el sikereket. Így szeretnék bemutatni pár zenész orvost a komolyzenétől a mai kortárs könnyűzenéig, s megemlíteni pár lehetőséget, amiben részt tudtok venni, ha hobbi szinten szeretnétek a zenéléssel foglalkozni.

Alexander Porfirjevics Borogyin (1833-1877)

Sose felejtem el, mikor zeneiskolás koromban Borogyinról tanultam, aki a 9. század egyik jelentős orosz zeneszerzője, az orosz ötös tagja. Egy orosz nemes törvénytelen gyermeke volt, ennek ellenére remek nevelésben részesült, mert nevelőszülei egy orosz katonaorvos és felesége voltak. Így megtanult zongorázni, fuvolázni, gordonkázni, oboázni, és már 14 éves korában zenét szerzett. De emellett a fürdőszobában egy kisebb kémiai labort is berendezett. Leghíresebb komolyzenei darabja az lgor herceg című opera. 1850-tőI az Orvosi-Sebészeti Akadémián tanult, emellett kémiával és biológiával kapcsolatos tárgyakat is hallgatott, az egyetemet kitüntetéssel végezte el. Élete során feleségül vett egy zongoraművészt, tudományos munkát végzett, katonaorvos és egyetemi tanársegéd is volt. Jóban volt az orosz ötök másik 4 tagjával, s mindig szívesen játszott kamarazenét.

„Az egyetemi élet, a tanártársakkal, a tanítványokkal fenntartott intenzív kapcsolatok, a mindezzel járó szociális alkalmak rendkívül fontosok voltok számára. Idővel elvállalta az akadémia zene- és énekkarának vezetését is, az ezzel járó rendszeres próbamunkával együtt, továbbá aktív szerepet vállalt a női orvosképzés megszervezésében is. Ráadásul a tanítás számára a legkevésbé sem merült ki óráinak megtartásában, hanem kötelességének érezte, hogy hallgatóival egyénileg is foglalkozzon, segítse őket problémáik megoldásában.”

Liszt Ferenc is dicsérte munkásságát. Halála szívinfarktus miatt következett be.

Albert Schweitzer (1865-1965)

A német származású Albert Schweitzer, elsősorban teológus, de orgonaművész, orvos és még Nobel-békedíjas is. Nagyon különleges élete volt, érdemes komolyabban utánaolvasni. A 20. században Johann Sebastian Bach műveit interpretálta, orgonareform indult meg miatta. 30 éves korában kezdte el az orvosi tanulmányait, 7 év alatt végzett az egyetemmel, majd később kórházat alapította francia Egyenlítői-Afrikában, Gabonban. Felesége zsidó származású volt, az első világháború alatt őrizetbe kerültek, a második világháború alatt nem is tartózkodtak Németországban. 1952-ben kapott Nobel-békedíjat, a második világháború miatti számos tevékenységéért. Többek között gyermekfalvakot is hozott létre Ausztriában, Németországban és Svájcban a háború miatt magára maradt gyermekek részére.

Mihalik Kálmán (1896-1922)

Kolozsvárott végezte orvosi tanulmányait. Sajnos 26 éves korában elhunyt tífusz miatt. Egyébként kutatóorvosként dolgozott Reinbold Béla professzor mellett. Ő írta a Székely himnusz zenéjét Csanády György szövegére. A dal Erdély székely-magyar lakosságának második himnuszává vált, és 2009-ben hivatalos himnusznak fogadták el.

Körmendi János (1941-2016)

Körmendi János az Illés együttes dobosaként vált igazán ismertté a magyar közönség számára. Rozinszky Csabát váltotta a zenekarban 1962-ben. Ő dobolt 1964-ben a Long Tall Sally, Chapel of Love, 64 és az Ostinato dalokat tartalmazó kislemezen, és 1965-ben a Séta az aranyhúrokon és a Protonok tánca című instrumentális számban, valamint a Táskarádió című dalban. 1966 májusáig játszott a zenekarral, mivel pályakezdő orvosként nem tudott eljárni a próbákra és koncertekre. Ekkor követte őt Pásztory Zoltán a zenekarban, s Körmendi János 1969-ben szakvizsgát tett.

Járai Márk (1986-)

Nem kell senkinek bemutatni a Halott Pénz zenekar győri származású vokalistáját, aki itt Pécsen kezdte a fogorvosi szakot. Az együttes karrierje 2013-ban indult be igazán az Ugyanúgy hallasz című dallal. A többi meg már történelem.

(Confabula, a pécsi orvoskar lapja)