Sorozatok börtönében

Manapság ritkán kell heteket várni kedvenc sorozataink új epizódjaira, és kedvünkre válogathatunk a streaming szolgáltatók kínálataiból. A túlzott elkényelmesedésre azonban az egészségünk is rámehet. Mikortól mondható valaki sorozatfüggőnek? Hogyan lehet felismerni az intő jeleket? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Miért ragadunk a képernyő előtt?

Az esti sorozatnézésnél nagyon könnyű átesni a ló túloldalára. Gyakran előfordul az úgynevezett ígérgetés, avagy a „csak még egy részt nézek és megyek aludni.” Ebből aztán egy teljes évad is lehet. A kitalált világok és lebilincselő történetek, karakterek megakadályozzák, hogy elszakadjunk a képernyőtől. A sorozatgyártók tudatosan alkalmaznak több olyan technikát és trükköt, amivel fenntartják a figyelmet, akár sokadik nézésre is. Régen egy-egy képkockában sokkal kevesebb akció, történés volt, mint ma. Ennek az oka főként a felgyorsult világunkban rejlik. Sokkal több ingert igénylünk, mint a fekete-fehér filmek idején. Ráadásul az alkotók szívesen használják az úgynevezett cliffhanger módszert, mely során a cselekmény az epizód végén függőben marad, ezzel stresszhelyzet elé állítja a szervezetünket. Ezt az érzést csak úgy tudja enyhíteni, ha a történetet folytatva megtudjuk, mi történik kedvenc szereplőnkkel. Ez egy ördögi kör!

Számít a tempó?

A binge watching, vagyis a sorozatdarálás egy olyan jelenség, mely során a néző több epizódot vagy évadot néz meg szünet nélkül. Szakértők szerint sokkal könnyebben válhat valaki függővé, ha „darál”. Ennek oka, hogy az agy könnyebben hozzászokik a sorozat nézésből eredő gyors és folyamatos élvezethez. Erre nagyon jól ráéreztek a streaming szolgáltatók is, nem hiába készülnek egyre nagyobb számban mini sorozatok, elősegítve a maratoni filmnézést.

Egy hosszabb sorozat befejezésével a gyászhoz hasonló érzések törhetnek fel bennünk a kedvenc szereplőink vagy világunk elvesztése miatt. Ez akár depresszióhoz is vezethet, ami a fiatalok körében egyre sűrűbben fordul elő. Nehéz kiküszöbölni, ha az életükben fennáll a binge watching mint szokás. A hiányérzetet, amit egy sorozat generál, kitölthetjük egy másik történettel, de ez csak ideiglenesen biztosít pozitív érzelmeket, így nagyobb eséllyel szállunk fel a függőség hullámvasútjára.

A lassabb tempóban történő sorozatnézés sokkal maradandóbb élményt nyújt, mint amikor egyszerre próbál valaki megnézni egy teljes évadot. A felületes sorozatdarálás egyik jellegzetessége, amikor a néző nem emlékszik arra, hogy mi is történt az előző részben vagy évadban.

Hogyan lehet felismerni a függőség jeleit?

A sorozatfüggőség számos szempontból kihatással lehet az emberek életére. A társas kapcsolatok leépülhetnek, mivel sokan képesek programokat lemondani annak érdekében, hogy végig tudjanak nézni egy újabb évadot. Egyes történetek képesek úgy lebilincselni a nézők gondolatait, hogy társaságban is csak az adott témáról tudnak beszélni. Emellett a mindennapi rutin és értékrend is felborulhat a sorozatok előtérbe kerülésével. Ilyen például, amikor valaki inkább egy következő epizód megnézését választja, nem törődve azzal, hogy dolgoznia vagy aludnia kellene.

A függőség ezen fajtájának számos tünete lehet, például a nyugtalanság, a feszültség érzése, de olykor előfordulhat a stressz okozta izzadás, remegés vagy a nehéz nyelés is. Ezek már a függőség erős jelei, ilyenkor érdemes szakértő segítségét kérni.

A sorozatok nem csak károsak lehetnek

A sorozatnézésnek jó oldala is van. Léteznek filmterápiák, melyek során a filmek és sorozatok segítségével próbálják az emberek problémáit orvosolni. Ennek oka, hogy a módszer meggyorsítja az információfeldolgozást, valamint egy megfelelően kiválasztott filmen keresztül könnyebben felismerhetővé válnak egyes viselkedési formák és érzelmek. Emellett a hétköznapokban is hasznos lehet a sorozatok ismerete, mivel jó beszélgetési alapot képezhet, ami erősítheti a társas kapcsolatokat. Léteznek csoportok és filmklubok, ahol az epizódok kibeszélése mellett közös programokat is szerveznek, így nem csak a képernyő előtt ülhetünk.

Összességében a sorozatnézés nem ördögtől való, csupán meg kell találni az egészséges aranyközéputat. A legfontosabb, hogy ne menjen a való élet rovására. Észben kell tartani, hogy a sorozatoknak nincs lejárati dátuma, bármikor meg lehet nézni őket.

Bartos Benigna