Szakma vagy diploma? Pro és kontra érvek egy helyen

Mind találkoztunk már a következő kérdéssel: szakma vagy diploma? Sokan tudtak már dönteni az egyik irányba, vannak azonban, akik még ez előtt állnak. Ha te is ilyen vagy, akkor ez a cikk neked szól! Összeszedtünk érveket a szakma és a diploma mellett is.

Mi szól az egyetem mellett?

Mi az, hogy „egyetem”?

Ezt a kérdést egyetemistaként is nehezünkre eshet megválaszolni, mégis ezzel próbálkoztunk meg – a Kodolányi János Egyetem hallgatóit kérdeztük, ők hogyan fogalmaznák meg azt, hogy mi az az egyetem.

„Szerintem egy kapcsolati tőkének az alapja, meg egy nagyon fontos lépés ahhoz, hogy az csinálhasd, amit szeretnél” – mondta egyikük. Másik nyilatkozónk se elsősorban a tanulás oldaláról közelítette meg a témát. „Számomra az egyetem a legutolsó, legmagasabb lépcsőfok, ahova ha felérsz, akkor már a „nagybetűs élet” szinten leszel. Ezt a lépcsőfokot át is ugorhatod, de abban az is benne van, hogy megcsúszol és egy hatalmasat zuhansz, ahelyett, hogy biztos lábbal az emeletre érnél.”

Miért érdemes egyetemre menni?

Az egyetemen az általad választott szak minden területével megismerkedhetsz, tapasztalatot szerezhetsz bennük. Ez segít abban, hogy megtudd, melyikben szeretnél jobban elmélyülni.

Emellett – mint ahogy a feljebb idézett hallgatók is kiemelték – hasznos kapcsolatokra tehetsz szert. Egyrészt a tanáraid által, mivel ők sokszor azon a területen dolgoznak, amit tanítanak. Valószínű, hogy ha gyakornokokat keresnek, először a tanítványaik között hirdetik meg a lehetőséget.

Másrészről pedig a szaktársaidat is megismered, ez pedig fordítva is igaz. Tudod, hogy ők miben tehetségesek, ahogy ők is azt, hogy te mihez értesz. Így, ha a későbbiekben munkaerőt keresnek, nagy eséllyel szóba kerülsz, ha aktívan és bátran meg mered mutatni a kvalitásaidat, illetve te is tudsz élni ugyanezzel a lehetőséggel.

Hogyan válassz szakot?

Tanuld azt, amit a való életben is szeretsz csinálni, vagy ami érdekel. Csak így fogod élvezni az egyetemi éveidet és a későbbiekben a munkádat.

Amennyiben nincs ötleted, hogy milyen irányba tanulj tovább, nagyon jó érdeklődési kört vizsgáló kvízek vannak az interneten, emellett a felvi.hu-n minden szak leírását megtalálod, de egy pályaválasztási tanácsadó is segíthet.

Elhelyezkedés az egyetem után és közben

Az egyetemen, általában az utolsó félévben 180 óra kötelező szakmai gyakorlatot kell teljesítened. Ez azt jelenti, hogy a szakodhoz kapcsolódóan dolgozni fogsz egy munkahelyen. Ennek letelte után lehetséges, hogy állást ajánlanak, ha meg voltak elégedve veled és vannak szabad helyek. Azonban mindenképpen hasznodra válik az ott eltöltött idő, ugyanis manapság a legtöbb munkahelyről azért utasítják el a fiatalokat, mivel nincsen szakmai tapasztalatuk.

Egy kutatás szerint pedig a friss diplomások, szaktól függően minimum harminc nap, de maximum öt hónap alatt találnak munkát.

Emellett a szakközépiskolai végzettséggel rendelkezők áltagbére bruttó 170 000, az OKJ-s papírral dolgozóké 205 000, az egyetemi végzettséggel bíróké pedig 380 000 forint – írja a fizetések.hu. Azonban a legfontosabb, hogy mindig a saját szorgalmasságodon és ambícióidon múlik, hogy hogyan haladsz előre az életben!

Mi szól a szakma mellett?

Hogyan válassz?

Először is ismerd meg önmagadat. Mi érdekel a legjobban? Hol húzódik a komfortzónád? Csapatjátékos vagy, esetleg magányos farkas? Ilyen és hasonló kérdésekre adott válaszok alapján elindulhatsz a szakmakeresés útján. A szakképzés keretein belül megfér a finomkezű cukrász, a precíz kőműves és a gondoskodó ápolónő egyaránt.

Azt is fontos felmérned, hogy mennyi energiát tudsz vagy akarsz belefektetni a tanulásba. Minél motiváltabb vagy, annál egyszerűbb megbirkózni a nehezebb vizsgákkal, ezért fontos, hogy testhezálló szakmát válassz.

Szükséged lehet…

Napjainkban a diploma egyáltalán nem jelent garanciát a magasabb fizetésre, ezzel szemben az érettségi kezd elengedhetetlenné válni. A munkaerőpiacon ugyanúgy szükséged lesz az érettségi bizonyítványodra, mintha egyetemre jelentkeznél. A szakképzési lehetőségek nagyobb repertoárjához juthatsz hozzá, ha megvannak a megfelelő papírjaid.

Azért válassz szakmát, mert…

Megbízható szakemberekre mindig szükség volt és lesz. A szolgáltatások listája egyre inkább növekszik, így mindenki megtalálhatja a helyét valamelyikben.

Ha nem szeretsz beosztottként dolgozni, egészen könnyen lehetsz önmagad főnöke. Miután elvégezted a szakiskolát, technikumot vagy egyéb képzést, és megvan a megfelelő tudásod, indíthatsz vállalkozást. Saját időbeosztás készíthetsz. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kemény munkát megspórolhatod. Akár kutyakozmetikus, fodrász vagy villanyszerelő leszel, esetleg céget alapítasz, ugyanúgy meg kell dolgozni az eredményért, ám a belefektetett idő nem marad megtérületlenüül.

Jelenleg sok szakmában munkaerőhiánnyal küzdenek. Ennek eredményeként egy jó szakembert megbecsülés övez, és habár az anyagi juttatások igencsak eltérőek, sok esetben biztosítja a megélhetést.

Semmi sincsen kőbe vésve, hiszen sosem késő váltani. Ha esetleg mégis csábít az egyetem, jól jön, ha van egy szakmád, plusz pontszámokat szerezhetsz a felvételihez.

Gondold át, hogy…

A szakmák többsége igényel valamilyen fizikai munkát. Fontos a megfelelő állóképesség, mely az életkor növekedésével változhat, majd idővel romolhat. Ezért érdemes előre gondolkodni, hogy több lábon megállva, biztos jövedelmet és nyugdíjat jelentsen az adott ágazat.

Az egyéntől független kihívásokkal is meg kell küzdeni számos munka esetében. Az időjárás a mezőgazdaságban dolgozóktól kezdve, az ácsokon át még a kalauzokat sem kíméli. Az alkalmazkodási készség szinte elengedhetetlen.

Bárhogy is döntesz, a legfontosabb, hogy ne félj a próbálkozásoktól, találd meg az utadat és leld örömödet a szakmádban.

(Naár Barbara, Vörös Rebeka F.)