„A magyar film 120 éve élő történelem” – interjú Káel Csabával

„A magyar film 120 éve élő történelem” – interjú Káel Csabával

Káel Csaba Kossuth-díjas rendezőt, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztost kérdeztük a 4. Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak döntőjén a hazai filmekről és azok ismertségének és terjesztésének a fontosságáról. 

Melyik magyar filmek a kedvencei?

Mivel 2020 augusztusától filmipari kormánybiztosként segítem az összes hazai filmes munkáját, ezért nem szeretném megsérteni egyik alkotót sem, inkább a régmúltból mondanék olyan filmeket, amik régóta kedvenceim. Mindenképpen idetartozik a Szindbád, Huszárik Zoltán filmje. Nagyon speciális a mesélési módja és a fotográfiája, amit Sára Sándor készített, ezt mindenképp kiemelkedőnek tartom az egyetemes filmművészet szempontjából is. Ugyanúgy mondhatnám osztályfőnökömnek, mesteremnek, Makk Károlynak Szerelem című filmjét, és egy másik mesteremnek, aki szintén tanított, Fábri Zoltánnak a Körhinta című alkotását.

Ezek mellett melyik filmeket ajánlja a fiataloknak, hogy semmiképp ne hagyják ki?

Kicsit más irányokba kalandozva, ugyan már sokan láthatták a fiatalok közül is, de talán még nem mindenki ismeri a Macskafogó animációs filmet, ami kultfilmmé vált, és nagyon sokan idézünk belőle részleteket beszélgetés közben, bekerült jó pár mondata a köznyelvbe is. De ugyanígy „alapfilm” a Megáll az idő, Gothár Péter rendezése, ami tulajdonképpen a szocializmus milyenségét mutatta meg nagyon átélhető, átérezhető formában. Az Isten hozta, őrnagy úr! című, szintén Fábri-filmet is őszintén ajánlom, ennek a háború abszurditása a témája, és egyben Örkény István Tótékcímű kisregényének is örök emléket állít.

Az elmúlt évben a korlátozások és a karantén miatt kevés filmet forgattak, és moziba sem járhattunk. Mire számíthatunk, idén több magyar film lesz? Milyen bemutatók esedékesek?

Mivel 2020-ban alig lehetett mozibemutatókat tartani, felhalmozódott közel negyven új magyar egész estés film. Ez azt jelenti, hogy nem is biztos, hogy ebben az évben lehet őket látni, mert ugyanígy nagyon sok hollywoodi film is bemutatóra vár. A mozik most elég nehéz helyzetben vannak a bemutatók ütemezése miatt, így egyelőre nehéz megmondani, hogy melyik filmet mikor láthatjuk majd a nagyvásznon. A mozis bemutatók mellett viszont itt van már a FILMIO is, a 2020. novemberben indított új streaming platform, ami a régi és az új magyar filmek korszerű bemutatását szolgálja. Májustól a terveink szerint már arra is lesz lehetőség, hogy nem csak havi előfizetéssel, hanem egy-egy filmbemutatóra kvázi „jegyet” váltva is lehet majd online mozizni. Így a FILMIO-n is elkezdődik majd az új magyar filmek forgalmazása és közkinccsé tétele.

A FILMIO mennyire népszerű a fiatalok körében?

Egyre népszerűbb. Köztudott, hogy a korosztályos méréseket nem olyan egyszerű elvégezni, hiszen adott IP-címről nem látjuk, hogy milyen idős volt a kedves néző, akár többen, barátok vagy egy egész család is nézhet egyszerre egy filmet, de a visszajelzések azt mutatják, hogy a FILMIO megtalálta a közönségét és folyamatosan megy a híre. Biztató jel, hogy a regisztráltak többsége havonta egy filmet megnéz, azaz hűséges a magyar filmekhez. Szerintem akkor fog jelentősen nőni a FILMIO népszerűsége, amikor elkezdjük majd májusban az új magyar filmeket bemutatni, amik ott lesznek először láthatóak. Ez azért is fontos, mert az új magyar filmek kapcsán egyre több néző elkezd majd érdeklődni a régi magyar filmek iránt is, és akkor felfedezhetnek számos olyan kincset, amiről esetleg nem is tudnak.

Idén 120 éves a magyar film, és az is cél, hogy összekapcsolódjon ez a fantasztikusan gazdag filmörökség, amit kaptunk, a jelennel. Ez azért fontos, mert a filmművészet a kulturális identitásunk része. Ezek a filmek különböző korokban születtek, megmutatják a szüleink, nagyszüleink világát, hogy ők mit gondoltak, mit éreztek. Sokszor nem is a történet a legfontosabb, hanem egy-egy kép, egy-egy beállítás, hogy van berendezve a szoba, mit esznek, minden apró részlet. Ilyen szempontból ez 120 év élő történelem.

A Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak döntője alapján hogy látja, mennyire ismerik a filmeket a magyar fiatalok?

Idén már húszezer körüli volt a résztvevők száma, ez egy fantasztikus eredmény. Ez azt jelenti, hogy minimum húszezren elkezdtek magyar filmeket nézni, érdeklődni a magyar filmek iránt, én ezt nagyon örvendetesnek tartom. Ugyanakkor még egy nagy fölzárkózás vár ránk, mert például Lengyelországban, Csehországban a hazai filmek sokkal népszerűbbek, mint Magyarországon. Ott a toplistákon az első tízben mindig van két-három hazai film, ha belegondolok, hogy Csehország körülbelül velünk azonos méretű – ugye Lengyelország négyszer nagyobb –, Csehországban jó pár hazai film megközelíti az egymilliós nézőszámot. Attól mi még távol vagyunk, úgyhogy a Nemzeti Filmintézet nagyon fontos küldetésének tartom, hogy segítse a fiatalokat, hogy minél több magyar filmet megnézzenek, eljusson hozzájuk a hírük. Szintén a FILMIO-ra utalnék, ez is egy ilyen lehetőség. Emellett ősztől elindítjuk a filmklub hálózatot. A filmklub egy speciális közösségi filmélményt kínál – imádtam egyetemista koromban. Az a különlegessége, hogy a moderátor elmondja a film előtt, hogy mit kell tudni a filmről, a megnézés után pedig egy kötetlen beszélgetés következik, így egy nagy közösségi élmény is egyben. Én diákkoromban több filmklubba is jártam, és azóta is visszaemlékszem jó pár pillanatára.

Lesz-e jövőre ötödik, jubileumi Filmteszt is?

Természetesen, szeretnénk folytatni jövőre is, ez egy nagyon sikeres sorozat. Nagy örömünkre szolgál, hogy ilyen jól szervezett, és hogy évről évre nő az érdeklődés. Idén 120 éves a magyar film, ezért jó pár program lesz még, ami fölhívja a figyelmet a jubileumra, és számítunk arra is, hogy egyre több fiatalt elérünk a magyar filmmel. Szóval, örömmel folytatnánk.

(Velek Domonkos)

Kiemelt kép: Csibi Szilvia

Oszd meg a Facebook-on!

Események

Social

9,071RajongóTetszik
679KövetőKövetés
237FeliratkozóFeliratkozás

Legyél DUE-tag!

Egyre több kedvezményt kapnak a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének tagjai. A DUE sajtóigazolványa kinyitja a kapukat a diákújságírók előtt, legyen szó interjúról, vagy egy kiállítás meglátogatásáról.

Tagság hosszabbítás

Nálunk mindig október 31-én ér véget a DUE-év, és ezzel lejár a DUE-tagság érvényessége. Figyelj rá, hogy ne szakadjon meg a tagságod, és mielőbb...

Ne dőlj be!

„A magyar film 120 éve élő történelem” – interjú Káel Csabával

Oszd meg a Facebook-on!

„A magyar film 120 éve élő történelem” – interjú Káel Csabával

Oszd meg a Facebook-on!

X